Serie

Skribent

Patrik Jonsson

21 juli 2016 | 18:00

5 populära tv-serier jag haft svårt för

Det har blivit dags att svära i kyrkan. Jag må älska tv-serier, men långt ifrån alla har imponerat, och här listar jag superpopulära serier som jag själv verkligen inte gillar.
Ni har säkert alla varit i den här situationen någon gång. Drabbats av den där smått obekväma känslan man får då alla jiddrar om och hyllar en tv-serie som du bara inte kan förstå grejen med? Jag antar att ni har det. Jag också. Kanske var du en av de där som fullständigt avskydde "The Sopranos" då det begav sig, eller som helt enkelt inte såg det stora i "Breaking Bad"? No hard feelings. Jag må ha älskat de nyss nämnda serierna, men jag har full förståelse för att det faktiskt finns de som inte alls kände för att stämma in i hyllningskören.

Jag bär själv med mig några exempel på just sådana här älskade tv-serier som jag personligen inte ger eller har gett mycket för. Jag kommer förmodligen att trampa på några tår nu, försök dock att inte hata mig allt för mycket. Here we go!

"Sherlock" (BBC One)
Som jag ibland brukar säga så tar vi och mjukstartar det hela. Ty nu är det inte så att jag avskyr "Sherlock", jag tycker faktiskt det är en bra serie. Men så bra som alla så gärna vill ge sken av? Absolut inte, inte ens i närheten. Ett par avsnitt har jag till och med tyckt varit riktigt tråkiga, för att inte säga segdragna och rentav dåliga. Så jag tycker alltså att det är en ojämn serie? Ja, något sådant. Det är dock en snygg produktion och skådespelarinsatserna är det absolut inget fel på, men det är något som bara inte riktigt vill klicka, tyvärr. Det hela kanske kan ha något att göra med att jag är rätt trött på Sherlock Holmes. Det har ju blivit sin beskärda del av den här detektivkakan de senare åren, både på tv och på film. Förmodligen spelar det in. Jag nöjer mig alltså med att säga att det är en okej serie, men inte mer än så. 

"Buffy - The Vampire Slayer" (The WB)
Buffy var en extremt älskad karaktär och serie då det begav sig, och än idag tycks jag inte kunna undvika de roskastare som kommer från både höger och vänster. Joss Whedons stora genombrott tycks aldrig minska i popularitet, snarare tvärtom. Det skulle inte förvåna mig ifall vi snart få se en slag reboot heller. Hujedamej. Jag säger hujedamej för jag avskyr Joss Whedons produktioner och jag avskyr Buffy. Jag avfärdar det som rent trams. Nu har jag hunnit bli 40 (gubbe) och antar att jag inte direkt tillhör målgruppen. Jag var dock cirka 20 år då den här cirkusen började sändas och avskydde serien redan från avsnitt ett, så det så. Var än man gick så var det Buffy, Buffy och Buffy, serien var som sagt omåttligt populär. Det var ju helt fruktansvärt för en annan som vare sig kunde hänga med i diskussionerna eller låta sig förtrollas och berusas av det "stora". Nej, någon Buffy-fanatiker är jag inte och har aldrig varit.

"Firefly" (Fox)
"Han säger att han avskyr Joss Whedons produktioner, men nu glömde han säkert Whedons fantastiska "Firefly", tänkte säkert många av er därute. Nej, jag glömde den inte alls. Jag gillade nämligen inte den heller. Nu må jag inte utstråla samma avsky här som den gentemot "Buffy", men "Firefly" tillhör inte några av mina favoriter. I våras gjorde jag faktiskt ett försök att se om denna och se ifall jag på lite äldre dar kunde upptäcka det fantastiska med serien. Jag måste dock tyvärr meddela att det blev fail ganska omgående. Jag kommer aldrig att förstå eller se storheten med denna serie, att den lades ned efter endast en säsong tycker jag inte alls var så konstigt. Fantastisk, originell, underhållande och fantasifull, kär eldfluga har många namn. Själv skulle jag nog mest kalla den för en i mängden av alla halvdana och småtråkiga halvprocedurals som under åren skjutits ut ur våra kära tv-apparater. Lättglömd.

"Ally McBeal" (Fox)
Det lustiga är att jag egentligen borde ha älskat den här serien. Jag brukar nämligen oftast tycka om sådana här tv-serier med rättegångar, advokater, åklagare, you name it. Dessutom är jag i vanliga fall en stor fanatiker av David E. Kelleys produktioner, och har väl i stort sett älskat allt han skapat, och då speciellt "Boston Legal". Men inte "Ally McBeal". Absolut inte "Ally McBeal". Som grädde på moset så är väl just "Ally McBeal" hans absolut största och mest älskade succé. Fattades ju bara annat. Här klickade inte mycket för mig. Serien må vara vasst skriven, lite så där lagom provocerande, och den har originella karaktärer. En typisk David E. Kelley-produktion med andra ord. Men för min del gick den över gränsen, den blev för larvig, för flamsig och alldeles för oseriös. "Ally McBeal" var onekligen en av 90-talets (samt början av 00-talets) absolut största tv-serier, men för mig åker den dock rakt ned i slasktratten.

"Mad Men" (AMC)
Ja, se dessa galna män... Det är väl knappast längre någon större hemlighet att jag hade väldans svårt för just denna serie. På forumen här på MZ antar jag att jag var tämligen ensam om att fnysa åt denna överpretentiösa, överpompösa och genomträliga produktion. Jag har dock gett den alla chanser att övertyga mig. Först såg jag en säsong och gav upp, jag höll på att dö av uttråkan. Fick dock det "goda rådet" att ge den en chans till för den bara skulle bli bättre och bättre. Efter tre säsonger kastade jag dock slutligen in den berömda handduken, det funkade bara inte. Lätt den tråkigaste serien jag någonsin sett. Sedan kan jag förvisso hålla med om att den är välspelad, tidsenlig och en riktigt snygg produktion. Vinjetten och dess musik är dessutom utsökt. Det fanns dock ingenting och då menar jag verkligen ingenting, som intresserade mig handlingsmässigt eller karaktärsmässigt. Ingen spänning, ingen dramatik och absolut inget drag under galoscherna överhuvudtaget.

Detta var några exempel på gamla som nya stora tv-snackisar jag personligen helst hållit tyst om. Har ni själva några exempel? Det tror jag nog. Låt höra nu! Lätta edra hjärtan här nedan.
| 21 juli 2016 18:00 |