Serie

Skribent

Patrik Jonsson

19 oktober 2017 | 18:00

5 påkostade tv-serier som floppade rejält

Det är inte alltid en ambitiös tv-serie går hem hos tv-publiken. Patrik Jonsson tar en titt på några som underpresterat å det grövsta.
Att tv-serier floppar händer så klart lite då och då, ibland svider det dock lite extra. Speciellt då människorna bakom serien ifråga "tagit hem segern i förskott", då kommer det självklart mer som en chock, och inte gör det saken bättre när de satsat enorma summor pengar. Högar av dollars de förmodligen aldrig mer lär få se.

Ibland räcker det dessvärre inte med att ha stora och heta namn både bakom och framför kameran, egga med en intressant och oerhört lockande story samt dundra in massor med cash på specialeffekter. Sedan upp på allt detta hypa serien  så det slår gnistor om det, gärna i flera månader innan premiären. Det är ett farligt spel, ty det kan slå tillbaka, hårt!

Här nedan följer fem tv-serier som fick ett kok stryk så det både räckte och blev över.
 
 

FlashForward (ABC, 2009-2010)

 
"FlashForward" utspelade sig i nutid - hösten 2009 - och kretsade kort kring att hela jordens befolkning drabbades av en plötslig medvetslöshet i exakt två minuter och sjutton sekunder. Under denna tid upplevde vi en slags framtidsblick av jorden den 29:e april 2010. Japp, det är lite "Lost"-vibbar, med märkliga och oförklarliga fenomen och i centrum stod en grupp karaktärer vi tittare fick äran att följa. Det blev, likt "Lost", en hel del flashbacks, nej ursäkta; flashforwards.

"Flashforward" var baserad på den bästsäljande romanen med samma namn av Robert J. Sawyer och skaparen var ingen mindre än David S. Goyer ("Batman-trilogin med mycket mera). I rollistan fanns namn som Joseph Fiennes, Courtney B. Vance och "Lost"-veteranen Dominic Monaghan. Men trots fin rollista, stark skapare, bästsäljande bok och oerhört starka "Lost"-vibbar så floppade "FlashForward" ordentligt. Serien lämnades dessutom öppen med en enorm cliffhanger.

Premiären sågs av nästan 13 miljoner, då det sista avsnittet sändes var knappt 4 miljoner kvar.
 
 

Heroes Reborn (NBC, 2015-2016)

 
Ett ganska så nytt vrak, så sent som hösten 2015 skulle vi återinbjudas till "Heroes" värld och karaktärer. En idé som NBC ruvat på ända sedan de såg konkurrenten FOX:s Jack Bauer göra storstilad comeback i "24". Vad  NBC uppenbarligen glömde var att ursprungsserien "Hereos" avslutades allt annat än starkt. Med andra ord var intresset för "Heroes" svalt sedan fem år tillbaka...

De glömde dessutom fler aspekter. Till att börja med intressanta karaktärer. Man kan bara inte pånyttföda en tv-serie som "Heroes" och samtidigt ta bort alla viktiga och engagerande karaktärer. Att sedan inte ens göra ett seriöst försök att skapa nya likvärdiga personligheter? Ja, då är man ute och cyklar. På allt detta var manuset, precis likt fem år tidigare, ett virrvarr av tramsigt nonsens som riktigt skrek av desperation.

Redan vid premiären hade "Heroes Reborn" problem då den endast sågs av 6 miljoner. När det var dags för det sista avsnittet hade ungefär hälften flytt det sjunkande skeppet.
 
 

Alcatraz (FOX, 2012)

 
I serien "Alcatraz" kastades vi in ett mycket märkligt mysterium där fångar från fängelset Alcatraz storhetstid (1960-talet) plötsligt började dyka upp igen, i nutid. Inte vilka fångar som helst, dessa var dessutom tidigare anmälda försvunna. Vad som var än mer underligt var att de inte hade åldrats en enda dag. Spännande och mystiskt värre.

Bakom serien stod "Lost"-författaren Elizabeth Sarnoff, som tidigare även skrivit avsnitt till serier som "Deadwood" och "NYPD Blue". "Alcatraz" marknadsfördes dock främst som J.J. Abrams nya serie då han och hans produktionsbolag Bad Robot stod som huvudproducent. I rollistan fanns Sam Neill, Robert Forster, Sarah Jones och Jorge Garcia - återigen en "Lost"-ikon.

Men trots alla dessa fina namn och flera månader av hype lyckades inte "Alcatraz" leverera. Inte något nytt "Lost" denna gången heller. Återigen glömde man helt bort att sådana här serier kräver vassa manus och tokintressanta karaktärer.,"Alcatraz" hade ingendera.

Tittarstatistiken talar sitt tydliga språk; från över 10 miljoner tittare vid premiär, ned till strax över fyra vid dess sista avsnitt.
 
 

The Event (NBC, 2010-2011)

 
"The Event" kretsade främst kring Sean Walker (Jason Ritter), en kille som redan i pilotavsnittet fick se sin flickvän bli kidnappad. I jakten efter henne stöter han sedan på "den största nedtystningen i världshistorien". Jo jag tackar jag! Här skulle det bli intriger, action, äventyr, övernaturligt, mystiskt och konstigt och härligt, allt på en och samma gång.

"The Event" var dessutom en av de allra första serierna som sändes på SVT med endast ett par dagars fördröjning. Med andra ord satsades det stort även här hemma, "The Event" skulle bli det nya "24", det nya "Lost" och det nya "Heroes".

När det dock kom till kritan var det helt andra bullar. Vad vi möttes av var en sorglig serie som led av logiska luckor (av den gigantiska varianten), korkade dialoger och av pinsamt skådespeleri. Jag själv minns hur jag utnämnde modellen Sarah Roemer (som dessvärre hade en av huvudrollerna) som årets sämsta skådespelerska, då det begav sig.

Att tittarna övergav denna, förbaskat dyra men ack så bortkastade, produktion har jag full förståelse för. Då det var dags för premiär bänkade sig cirka 11 miljoner människor, när serien avslutades satt endast fyra miljoner bänkvärmare kvar.
 
 

Terra Nova (FOX, 2011)

 
Den här kommer säkert många av er ihåg? Jamen precis; tidsresor, dinosaurier och han från "Avatar"!

"Terra Nova" var  en slags sci-fi-serie som främst handlade om familjen Shannon som tvingades resa hela 85 miljoner år tillbaka i tiden. Detta för att framtidens jordklot var alldeles för överbefolkat, förorenat och allt annat hemskt. 85 miljoner år tillbaka i tiden... då fanns väl dinosaurier? Absolut, och det skulle man så klart ta vara på i absolut bästa "Jurassic Park"-anda!

"Terra Nova" hade ju självaste Steven Spielberg som huvudproducent och visst doftade det hela Spielberg. Åtminstone om man såg till de trailers, posters och bilder som släpptes innan premiären. Ja jisses, här hade vi en tv-serie som hypades som aldrig tidigare. I över ett år, minst. Pengar öste man så klart över det hela också, "Terra Nova" var en av de dyraste tv-serierna då det begav sig.

Var det till någon nytta då? Nä. Visserligen tappade inte serien allt för mycket tittare (från 9 miljoner vid premiär till 7 miljoner vid avslutningen), här låg dock problemet mest i att det var alldeles för få tittare från första början. Dessutom var ju serien svindyr att producera. Man hade lätt räknat med det dubbla, ja gärna 20 miljoner tittare. Med detta sagt blev "Terra Nova" en mycket, mycket kostsam historia, som många gånger kallats för tidernas största tv-flopp!

Ytterligare några storsatsningar som det inte gick vidare bra för: "The Get Down", "Almost Human", "The River", "Battle Creek", "Vegas", "Revolution", "Zero Hour", "The Cape", "Luck", "Sense8", "Carnivale", "Wayward Pines", "Skins US", "Supertrain", "The Bionic Woman", "Camelot" och "Kings".

Vilken tv-serieflopp minns ni allra tydligast, kommer ni på någon mer uppenbar? Är det någon flopp ni upplever som flipp (bortsett från att serien förlorat pengar)? Språka gärna av er här nedan!
| 19 oktober 2017 18:00 |