Serie

Skribent

MovieZine

14 oktober 2015 | 19:30

5 okonventionella segrare för järntronen

Snälla, inga lyckliga slut för "Game of Thrones".
Den stora frågan är vem som är den rättmätige vinnaren av järntronen i "Game of Thrones". Måste det var en av de mest älskade karaktärerna och tittarfavoriterna, eller finns det möjligen en chans för mer okonventionella segrare?

Jag är en av dem som har lite svårt för de självklaraste valen till för segrare över järntronen. Jon Snow (Kit Harington) må ha en bärande intrig, men hans karaktär och kärleksliv är lika ointressant som att titta på färg som torkar. I den femte säsongsfinalen låg han inför sin död och jag var en av de få som jublade över att de vågade döda en sådan tittarfavorit. 

Självklart blev mitt ansiktsuttryck lika likgiltigt som Jon Snows av ryktet om att han antagligen kommer komma tillbaka. Samma ansiktsuttryck får jag när Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) försöker rättfärdiga rätt till tronen på grund av blodsband och offermentalitet.

Kanske är den min läggning som cynisk misantrop som vill bli överraskad med en segrare som gärna lämnar magen i en knut och ett lätt illamående i halsen. "Game of Thrones" har ändå, till skillnad från övriga fantasterier, ofta rätt dynamiska karaktärer där ingen är varken god eller ond, och det skulle vara intressant att se en mer okonventionell segrare som avslut på serien.

Här kommer fem exempel på vem jag skulle vilja se sitta på järntronen.

Cersei Lannister
Landets mest hatade kvinna och kanske det mest uppenbara valet av okonventionella karaktärer (som fortfarande lever). Hon är som en elak styvmoder från en Disneyfilm, och finns det någon som inte älskar Disney-skurkarna mer än de bedrövliga prinsessorna som endast springer runt och letar efter sin prins? Cersei (Lena Headey) är en stark kvinna med ambition som inte undgår några medel för att få sin vilja igenom och hymlar inte om det. Visserligen går hennes val att ifrågasättas, men hon har hittills inte fått en plats på tronen utan fått stå bredvid sin man och sina barn medan de härskar. Därför förtjänar hon att sitta på järntronen ett tag, i alla fall tills hon vilat upp sig.

Ramsay Bolton & Sansa Stark
Ingen lever lyckliga i alla sina dagar. Sansa Starks (Sophie Turner) hemska öde har gjort det svårt för mig att inte föreställa mig att hon en dag kommer att förvandlas till Cersei 2.0. Där hon tar makten från sin nuvarande make Ramsay Bolton (Iwan Rheon) och blir den mest hänsynslösa härskarinnan över de sju rikena och halshugger seriens mest älskade karaktärer, medan Ramsay ägnar sig åt tidelag i det kungliga stallet.

Melisandre & Stannis skugga
Stannis Baratheon (Stephen Dillane) var varken en intressant bad-guy och hans samvete för sin dotter gick inte riktigt ihop sig med hans tidigare hänsynslösa agerande för att ta över järntronen. Enda gången han blev intressant var när hans skuggbarn klättrade ur skötet på Melisandre (Carice van Houten) och jag kan se henne sitta på tronen med Stannis skugga kräla över väggarna i slottet, medan hon föder en armé av skuggor som tar över riket.

Jaqen H’ghar
Om Jaqen H’ghar (Tom Wlaschiha) - ”The faceless” - tar över järntronen som borde alla bli nöjda eftersom han kan byta ansikte till allas favorit-karaktär, och därmed skulle ingen bli besviken.

Det här trädet
”Winter is coming” och ingen tycks överleva George R. R. Martins vinter. Med tanke på hur författaren gillar att döda de mest älskade karaktärerna skulle ett passande slut vara att ingen levande varelse överlever kampen och just detta träd blir segrare. Hur trädet ska ta sig till tronen är ett mysterium, men med tanke på dess ålder har den säkerligen rötter som sträcker sig under hela riket.

Och om inte någon av dessa passar, varför inte avsluta allt i full Dallas-anda: Föreställ er Catelyn (Michelle Fairley) och Ned Stark (Sean Bean) ansikte på Victoria Principal och Patrick Duffy, och intala er att allting endast var en dröm:


"Game of Thrones" återkommer för en sjätte säsong under våren 2016.

Har du några okonventionella karaktärer från "Game of Thrones" som du skulle vara intressanta segrare för järntronen?

Tobias Myrbakk
| 14 oktober 2015 19:30 |