Serie

Skribent

MovieZine

13 oktober 2023 | 12:00

5 nya serier att streama i helgen - två får toppbetyg!

Ingen behöver ha tråkigt under helgen när streamingjättarna bjuder på så här fina premiärer. Vad ska du se?
Halloween har smygstartat på våra streamingtjänster. Netflix levererar skräck och kalla kårar när Mike Flanagan möter Edgar Allan Poe i "Huset Ushers undergång", och Disney+ har dammat av R L Stines "Goosebumps" för en mer barnvänlig rysarserie.
 
På söndag har dessutom "Estonia" premiär - dramaserien som baseras på 1994 års stora katastrof är en av höstens stora svenska tv-serier. MovieZines recension kommer upp inom kort, men redan nu vet vi att två av veckans nya serier har fått högsta betyg av våra recensenter.
 
 

Goosebumps (nu på Disney+)

 
"Goosebumps" är en serie skräckromaner för barn av författaren R L Stine. De är 62 till antalet och har sålt i hundratals miljoner ex världen över - endast bokserien om Harry Potter är större. För några år sen blev det film med Jack Black, nu kommer en fristående tv-serie på samma förlaga.
 
Fem tonåringar råkar släppa ut övernaturliga krafter, samtidigt som de upptäcker att deras egna föräldrar har hållt hemligheter sedan tonåren. 5 avsnitt släpps idag på premiärdagen, sen kommer det ett nytt varje fredag.
 
 

Everybody Loves Diamonds (nu på Prime Video)

 
Amazons senaste premiär är en italiensk heist-serie som bygger på verkliga händelser. Året var 2003 när fem tjuvar slog till mot ett välbevakat bankvalv diamant-distriktet i Antwerp, efter månader av förberedelser. Den fräcka kuppen kom att kallas för "århundradets kupp" i media, och diamanterna är fortfarande spårlöst försvunna.
 
Skådespelare du lär känna igen är Malcolm McDowell, Rupert Everett och "Saw X"-aktuella Synnøve Macody Lund. Alla åtta avsnitt släpps idag.
 
 

Huset Ushers undergång (nu på Netflix)

 
Mer kalla kårar, för en något äldre publik. Bruce Greenwood spelar familjen Ushers överhuvud och den korrupte VD:n för ett läkemedelsföretag. Men när hans barn börjar dö på mystiska vis får han konfrontera demoner ur sitt förflutna. Kritiker har redan dragit paralleller till "Succession" - om den var en mörk och gotisk skräckserie alltså...
 
Mike Flanagan, skaparen bakom framgångsrika serier som "The Haunting of Hill House", tar sig an en starkt Edgar Allan Poe-inspirerad historia i sitt sista samarbete med Netflix. Alla åtta avsnitt finns ute nu.
 
Serien fick toppbetyg av MovieZines recensent som hyllar "en extremt underhållande och fascinerande tragedi som måste ses".
 
 

Lessons in Chemistry (nu på Apple TV+)

 
Högsta betyg delar vi också ut till "Lessons in Chemistry" med Brie Larson i huvudrollen. Den bästsäljande boken ”Lektioner i kemi” har blivit tv-serie och ingen mindre än Captain Marvel tar på sig förklädet.
 
Minns du hur bra alla tyckte att "The Queen's Gambit" var? Här är Apples svar, men nu byter vi ut schackpjäserna mot kemi och matlagning. Brie Larson kliver in i rollen som Elizabeth Zott, som under 1950-talet blir en av USA:s mest kända personer efter att hon plötsligt får ett matprogram på tv. Är detta en av årets bästa serier? Vi tror det!
 
 

Estonia (premiär söndag på TV4 Play+)

 
Snart har 30 år passerat sedan passagerarfärjan Estonia sjönk och mer än 800 personer miste livet. Än idag omges färjekatastrofen av många obesvarade frågor. TV4:s "Estonia" beskrivs som ett karaktärsdraget drama, med fokus både på överlevnadskampen ombord och på den utdragna utredningen som följde. Finlands största tv-satsning någonsin har svenska namn som Peter Andersson och Katia Winter i ensemblen.
 
Första avsnittet släpps på TV4 Play för alla plus-kunder på söndag. Den 30 oktober kommer serien till TV4-kanalen.
| 13 oktober 2023 12:00 |