Serie

Skribent

Patrik Jonsson

16 november 2017 | 18:00

5 skräckklassiker som blivit slaktade på tv

Det verkar vila en förbannelse över tv-serierna som bygger på klassiska rysare. Dags att krångla oss igenom de mer mörka korridorerna hos tv-kanalerna...
Att jag är en stor tv-seriefanatiker är det inte mycket att orda om. Så fort jag får chansen, försvarar jag mina älskade serier och betonar vikten av dess blotta existens. Ibland får dock även en tv-serieräv som jag nyktra till. För även solen, tv-serierna i detta fall, har sina fläckar.

Nu gäller detta endast mitt personliga tycke. Hacka gärna inte sönder mig i småbitar, även ifall det skulle vara rätt passande med tanke på temat skräck. Ni får älska dessa serier hur mycket ni vill, min grundpoäng här är dock att jag inte tycker tv-serierna är i närheten av filmklassikerna. En bibba filmer jag tycker de borde lämnat ifred.

Istället fick jag dock tyvärr genomlida detta:
 
 

"Rosemary's Baby" (NBC)

 
2014 fick Roman Polanski se (förhoppningsvis missade han den helt) sin gamla skräckklassiker "Rosemary's Baby" förvandlas till en tv-serie. Eller rättare sagt, en miniserie. Det var NBC som fick för sig att detta skulle vara en bra idé. De kallade det hela för en "eventserie" och ni som är mer insatta vet väl vad det betyder? Precis, en slags limiterad serie som, ifall den går bra, förvandlas från en miniserie till lite mer av en långkörare.

Någon långkörare blev det tack och lov inte, den floppade rejält. Serien var visserligen hyggligt trogen sin förlaga, men i vissa fall hjälper inte detta. För hur än trogen sitt original något är, måste man ändå komma med något nytt. Detta gjorde inte miniserien "Rosemary's Baby". Föreställ er en fyra timmar lång version av filmen; utdraget, segt och händelsefattigt. Rätt och slätt outhärdligt.
 
 

"Bates Motel" (A&E)

 
Förmodligen den mest framgångsrika adaptionen här i artikeln. Detta med tanke på att "Bates Motel" faktiskt tilldelades hela fem säsonger (!) innan det var färdigt. För min egen del spelar detta dock mindre roll, då jag anser att "Bates Motel" är en ren skymf mot Hitchcocks mer eller mindre stilbildande klassiker "Psycho".

Till skillnad mot miniserien "Rosemary's Baby", som i sin tur inte kom med något nytt, har man här istället gått ifrån originalkonceptet så gott som fullständigt. Serien hade egentligen kunnat burit en helt annan titel. Aldrig tidigare har en "Psycho"-produktion osat så mycket lök.

Okej, jag förstår att denna serie riktar sig mer till ungdomar än till gamla stofiler som undertecknad. Jag anser dock att även de yngre generationerna förtjänar bättre visioner och versioner av "Psycho".
 
 

"Damien" (A&E)

 
Kanalen A&E igen, jag antar de hade tänkt sig att upprepa framgången som "Bates Motel" skapade? Här blev det dock tvärnit då "Damien" lades ned efter endast en säsong. Tydligen finns det en gräns för hur mycket dumheter en tv-publik kan stå ut med.

"Damien" bygger på klassikern "Omen" från 1976, i serien har man dock helt frångått originalkonceptet med en ondskefull liten unge. Bara det i sig är ju rätt absurt, då det var just själva stommen i "Omen". Dessutom har man virrat till det så pass att serien består av massa "fel". Man hoppar i tid och rum så pass mycket att knappt något slutligen stämmer tidsmässigt.

Då man ändå tar sig an en sådan pass stor klassiker, varför inte se till att skapa någonting riktigt bra, eller åtminstone försöka? Nä, jag tycker "Damien" bara var ytterligare ett exempel på en lönnfet mjölkko.
 
 

"The Exorcist" (FOX)

 
Mer djävulskap. Det allra största problemet jag tycker denna version lider av är att den är producerad av kanalen FOX (som är ett network). I en serie som härstammar från ett network får man nämligen inte svära, förstår ni kruxet här? I serieversionen av "The Exorcist" bjuds vi alltså på en demon som minsann har tvättat sin mun med både tvål, tvättmedel och såpa...

Vidare har man, i vanligt trött manér, försökt tvista till handlingen och det är väl okej ifall man vill tillföra något nytt. Jag anser dock att dessa "tvister" förstör mer än vad de gör nytta. Det hela uppfattas mest som utfyllnad, som en slags ursäkt för att späda ut själva berättelsen (gärna in i det oändliga).

Dessutom uppfattade jag inte serien som vare sig skrämmande eller direkt spännande. Inte ens äcklig. Detta i sig är ett ganska stort misslyckande då förlagan heter... just det, "Exorcisten"!
 
 

"The Shining" (ABC)

 
Från den allra färskaste serien här i artikeln till den äldsta. Miniserien "The Shining" såg nämligen dagens ljus redan 1997. En dag jag gärna vill förtränga...

Här går åsikterna isär, och jag vet åtminstone en person som inte håller med mig då jag säger att tv-serien "The Shining" var usel; Stephen King himself. King föredrar till och med serien framför filmen, då han ansåg att Kubricks skapelse (mästerverk) inte var tillräckligt trogen romanen. Det må så vara, nu är ju dock Stephen King en författare, inte en regissör. Ju mer han lagt sig i filmer/tv-serier, ju sämre har de blivit. Så upplever åtminstone jag det.

Med detta sagt tycker jag inte tv-serieversionen av "The Shining" var det minsta skrämmande. Borta var den där obehagliga, isande, psykologiska och nästan sterila känslan. Här kan vi sannerligen snacka om en light-version. När buskarna utanför The Overlook Hotel förvandlades till några slags anfallande djur var det berömda rågat. Det fungerar säkert i bokform, men i en tv-serie? Absolut inte, inte då för mig.

Nu kanske ni märker hur jag i denna artikel först gnäller på att en serie är för mycket av en upprepning av sin förlaga och inte kommer med något nytt. Medan jag i andra fall gnäller på att de ligger för långt ifrån sina förlagor. Hur ska jag ha det? Men det är riktigt, detta är en oerhört svår balansgång. Det är få serier som verkligen lyckas med konststycket att komma med något nytt och originellt, samtidigt som de visar originalet respekt och inte glider ifrån grundkonceptet fullständigt. I samtliga av fallen ovan anser jag att de misslyckats kapitalt.

Hade dessa serier blivit bättre ifall de producerats av exempelvis HBO? Förmodligen. Ännu så länge har dock en kanal som HBO haft vett nog att låtit sådana här klassiker vara ifred. Starz fick gudskelov till sin serieversion av "Evil Dead", men återigen, där snackar vi kabel.

Nu finns det knappt några skräckklassiker kvar att fördärva, även en senare "klassiker" som "Scream" har ju blivit misshandlad och detta av självaste MTV.
 
Vilken film tror ni de ger sig på nästa gång? "Amityville", eller kanske "Friday the 13th"? Och vilken tv-version av en skräckklassiker tycker ni själva varit den allra sämsta kontra den bästa? Språka gärna av er här nedan!
| 16 november 2017 18:00 |