Serie

Skribent

Patrik Jonsson

25 juni 2015 | 19:00

5 komediserier som borde ha lagts ner i tid

Att veta då det är dags att pensionera en framgångssaga verkar inte vara helt enkelt. Patrik Jonsson listar fem komediserier som lidit av alltför mycket övertid.
Jag har full förståelse för att många kanaler inte vill lägga ned en succéserie, inte bara på grund av separationsångest, utan så klart även på grund av att de lockar oerhört många tittare. Vilket i sin tur genererar massor av sålda reklamplatser och därmed hiskeliga summor av dollars. Det finns dock kanaler, främst på kabelsidan, som ändå väljer att avsluta sina darlings med någon slags värdighet. För det är ju faktiskt så, att många gånger då det gäller just sådana här tv-serier som rullat alltför länge på övertid, har de mot slutet av sina levnadsår ofta stadigt tappat många av sina tittare. Vissa kanaler har dock uppenbarligen valt, eller väljer fortfarande, att blunda för detta fenomen. De hoppas på ett återlyft, på en nystart och så vidare, trots att statistiken talar extremt mycket emot detta.

De är nog helt sonika förblindade och tuggar vidare i säkra och sedan länge långt ingådda spår. De litar på sitt flaggskepp alltför mycket och vi andra (tv-publiken) lämnas till slut av en sådan där halvbitter eftersmak. Man vill ju som sagt gärna minnas sin favoritserie med någon slags värdighet, att den avslutades med en flagga i topp, då man ser tillbaka på den om några år. Detta har bevisats som inte helt enkelt, speciellt i komedigenren. Här följer fem komediserier, åtminstone jag, tycker borde ha fått sina säsongsantal förkortade:

"Parks and Recreation" (NBC)
Mitt första exempel är en mycket kär gammal vän till mig, jag älskade "Parks and Recreation". Detta är också inte något skräckexempel egentligen, jag har dock ändå valt att ta med denna på grund av att jag tyckte dess sista säsong, som visades nu i våras, var rätt onödig. Den sjätte säsongens avslut, med en rätt trevlig, mysig och stämningsfull konsert, hade varit ett mycket bättre slut. Allt det som behövdes sägas och meddelas för en avrundning fanns redan där. Tyvärr, eller tyvärr och tyvärr, så dålig var inte en sista tillika sjunde säsongen, men "tyvärr" valde man att ge en ytterligare en säsong. Man tog även det halvdana beslutet om att hoppa fram i tiden...nja, "Parks and Recreation" var en fantastiskt rolig serie som hade förtjänat en mycket starkare sista säsong.

"The Office" (NBC)
Likt förstnämnda "Parks and Recreation", var även amerikanska "The Offices" två avslutande säsonger (säsong 8 & 9) inte helt åt skogen de heller. De hade dock kunnat avslutat det tidigare och framförallt mycket starkare. Då Steve Carell bestämde sig för att hoppa av serien miste onekligen "The Office" sitt stora ankare och sin huvudkaraktär i och med Carells Michael Scott. Det gjorde dessutom inte saken bättre att även några ytterligare skådespelare valde att kasta in handduken lite längre fram. "The Office" var dock en stor succè och NBC vägrade släppa taget. Det var först snack om att den åttonde säsongen skulle bli den sista, men till slut blev det alltså nio säsonger. Det hade räckt med sju i och med Carells uttåg, inget snack om saken.

"Community" (NBC & Yahoo)
Här har vi en fortfarande pågående serie (tyvärr) som likt "The Office" mist några älskade huvudkaraktärer den med. Det hela stannar dock inte där, "Community" har dessutom lidit av en hel del bråk och uppståndelse även bakom produktionen. Något som definitivt färgat av sig, ty den känns inte längre lika varm och uppfinningsrik. Först hoppade komikerlegenden Chevy Chase av och strax efter honom även seriens skapare Dan Harmon, dessa tu kom för övrigt allt annat än överrens. Det skulle dock inte sluta där då även Donald Glover och Yvette Nicole Brown lämnade skutan. Att påstå att "Community" inte längre är sig likt är en underdrift, den går verkligen på sparlågor. Detta insåg NBC också och valde till slut (efter många års nedläggningshot) att skrota den. Yahoo var dock där och plockade upp den, seriens skapare Dan Harmon återvände men detta har föga hjälpt. Too little too late,  "Community" har helt klart sina glansdagar bakom sig.

"Modern Family" (ABC)
Ännu en pågående serie och onekligen ett av ABC:s stora flaggskepp. Men hur kul är denna numer då? Inte alls skulle jag vilja sticka ut näsan och påstå. Här bjuds det mest på skrik, trams och flams något som verkligen blivit jobbigt i längden. En sådan här serie kanske fungerar i tre säsonger, max fyra, "Modern Family" är nu upp i sex stycken and still counting. Nu kan jag inte sitta här och plocka ut någon speciell säsong där de skulle passat på att runda av, något avsnitt som skulle kunnat fungerat som avslutande, men att de skulle ha avslutat detta jippo råder det ingen tvivel om. Tittarsiffrorna må väl ännu vara godkända, men de är dock en bit ifrån vad de en gång var i seriens begynnelse. "Modern Family" må inte, som många av de tidigare nämnda serierna, lida av en massa skådespelaravhopp. Vad den dock lider av är skrivkramp och humortork i manusförfattarkorridorerna. Att lägga ned den nu ger inte serien någon fin avrunding, men ändå, lägg ned!

"Two and a Half Men" (CBS)
Här har vi i sammanhanget serien med stort S som skulle ha lagts ned i tid om någon. Redan efter Charlie Sheens berömda avhopp skulle man ha stoppat denna hopplösa tågcrash. Ashton Kutcher i all ära, men man kan bara inte ersätta Sheen som om det vore vilken serie som helst. Charlie Sheen var "Two and a half man", det var skräddarsytt. Detta vore som att man skulle bytt ut exempelvis Kelsey Grammer i "Frasier", John Lithgow i "3rd Rock From the Sun" eller självaste John Cleese i "Fawlty Towers". DET GÅR INTE, nej man gör inte så. Men så gjorde man alltså med Charlie Sheen som höll serien levande i hela åtta säsonger. Vad som följde var inte endast en Sheen-lös säsong, eller två, vad som följde var hela FYRA Sheen-lösa säsonger. Fyra desperata, tråkiga och fullständigt ointressanta säsonger som slutligen gav serien 12 säsonger innan den ÄNTLIGEN lades ned nu i våras. Puh! Nä, denna kunde definitivt ha avslutats med en ack så mycket starkare värdighet, som det blev nu fanns knappt någon kvar överhuvudtaget ty det var som om det var en helt annan serie.

Vad tycker ni själva, har jag rätt i mina påstående här eller är jag helt ute och cyklar på landsbygden en blåsig söndag? Har ni förresten fler förslag på komediserier som sändes allt för länge? Kommentera gärna nedan!
| 25 juni 2015 19:00 |