Serie

Skribent

Patrik Jonsson

31 december 2015 | 18:00

5 heta tv-premiärer att se fram emot 2016

På årets absolut sista dag passar det väl ändå bra att tjuvkika lite på vad nästa år har i bagaget?
Jag hoppas ni instämmer då jag raskt tänker ge mig på 2016 och på fem av dess mest intressanta seriepremiärer. Eller rättare sagt; på åtminstone fem av de tv-serier vilka har premiär under nästa års första halva.

För min egen del tycker jag att 2015 var ett mycket stabilt tv-serieår där vi kunde hitta en hel del nya och grymma seriepremiärer. Här tänker jag främst på Netflix ack så spännande "Bloodline" och på USA Networks smått fantastiska "Mr. Robot". Återkommande serier som bland annat "Ray Donovan", "Shameless" och inte minst "Fargo" har även de levererat urstarkt med sina nya säsonger under årets lopp. Med detta sagt är jag helnöjd. Nu ska jag dock inte sitta här och blicka bakåt något mer. Nu ska vi istället ta och vända blickarna framåt, närmare bestämt mot 2016!

Här är fem av de tv-seriedebutanter jag tycker ni ska hålla lite extra koll på; 

"The X-Files" (Fox)


Att återuppliva gamla succéserier från svunna tider har blivit ett tämligen populärt koncept. Årets "Heroes Reborn" må inte ha levererat så pass mycket som åtminstone jag hoppades på, medan fjolårets återupplivning av "24" var desto mer lyckad. 

Fox stod bakom återupplivningen av just "24" och de står även bakom denna. Att återigen ge sig på "The X-Files" lär nog anses ganska djärvt, serien var (och är väl fortfarande) ändå något av en kultserie. Jag anser dock att det är ett mycket bättre val att göra en miniserie (som ju denna är) än att göra ännu en film. "The X-Files" hör onekligen tv-serierna till och dessutom blev ju filmerna aldrig några jättesuccéer. Därför talar en hel del för just denna återupplivning. 

Sedan skadar det ju absolut inte att i stort sett hela gänget från originalserien är tillbaka. Vi håller alla tummar för ett lyckat återbesök. Att detta definitivt är en av de hetaste premiärerna nästa år är det inget snack om. Premiär blir det söndagen den 24 januari på Fox (28 januari på Viaplay och på TV3). Här har ni en trailer; 


"Vinyl" (HBO)


2016 blir alltså året då vi alla äntligen ska få ta del av Terence Winters ("The Sopranos" & "Boardwalk Empire") nya rock´n´rolldrama "Vinyl". En serie som helt sonika ska skildra New Yorks musikindustri under 1970-talet. Jag vet inte med er andra, men redan här har serien fångat upp mitt intresse. Här kan vi nog lugnt räkna med, förutom den självklara musiken, både sex, droger, våld, missbruk och självklart en och annan smashad gitarr. 

Förutom att serien är skapad, producerad och skriven av giganten Terence Winter himself, kan "Vinyl" även stoltsera med mästare som Martin Scorsese (regi & producent) och Mick Jagger (producent). I huvudrollen finns Bobby Cannavale ("Boardwalk Empire") och som sällskap till honom hittar vi bland andra Ray Romano, Olivia Wilde samt James Jagger. Stämpla sedan allt detta med HBO och nästa års prisgalor lär få fullt upp! Första säsongen består av 10 avsnitt och  premiär blir det den 14:e februari (HBO), redan dagen efter (15:e februari) kan ni avnjuta det hela här hemma på HBO Nordic. 

Här har ni en mycket stämningsfull trailer; 


"Billions" (Showtime)


Från 1970-tal och rock&roll ska vi nu förflytta oss till politiska maktspel och hegdefondsmiljardärer då det har blivit dags för thrillerdramat "Billions". Vi ska dock stanna kvar i New York, för även i "Billions" är nämligen skådeplatsen just The Big Apple. I "Billions" ska vi främst få följa den hänsynslösa maktkampen mellan advokaten Chuck Rhodes och hedgefondmiljardären Bobby "Axe" Axelrod. Dessa tu gestaltas icke av några duvungar direkt. Som Axelrod kommer vi att få se den Bond-rykteshete Damian Lewis ("Homeland" & "Band of Brothers") och som Rhodes hittar vi ingen mindre än Paul Giamatti ("John Adams" & "Downton Abbey"). I övriga roller finns bland andra Malin Åkerman och David Costabile. 

Serien är skriven och skapad av herrarna Brian Koppelman ("Oceans Thirteen" & "Rounders") och journalisten Andrew Ross Sorkin. Det ser onekligen ut som att även Showtime har en het debutant på gång! Premiär blir det den 17:e januari (Showtime) och redan dagen efter (den 18:e januari) har serien premiär på HBO Nordic. 

Här har har ni en trailer som sätter tonen direkt:


"American Crime Story" (FX)


Ifall titeln på den här tv-serien klingar lite så där lagom bekant beror det på att det du tänker stämmer. "American Crime Story" är mycket riktigt nära besläktad med FX skräckserie "American Horror Story". Visst, detta är en form av spin-off, fast ändå inte skulle man kunna säga. Det verkar nämligen som seriernas producenter, Ryan Murphy, valt en mycket mer seriösare ton vad det gäller just "American Crime Story". Dessutom kommer serierna inte att ha ett skvatt att göra med varandra då "American Crime Story" kommer att bygga på verkliga brottsfall. 

Med detta sagt kommer den första säsongen, kallad "The People vs. O.J. Simpson", att fokusera på just O.J. Simpson och ifall det blir en andra säsong? Ingen vet, men på ett helt annat brottsfall enligt Murphys egen utsago. Samma producenter, fristående säsonger och en och annan "återanvänd" skådespelare är alltså de enda gemensamma faktorerna mellan "ACS" och "AHS". 

För övrigt är jag enormt peppad på denna, jag tror nämligen att det här kommer att bli riktigt jäkla bra. Potentialen för eventuellt kommande säsonger är dessutom så gott som oändlig. Jag menar tänk så många intressanta brottsfall USA:s historia har att bjuda på. Rollistan i den första säsongen är allt annat än pjåkig, eller vad sägs om bland andra; John Travolta, Sarah Paulson, David Schwimmer, Courtney B. Vance, Selma Blair, Bruce Greenwood och Cuba Gooding, Jr? Jo jag tackar. 

Premiär blir det den 2:a februari (FX) och här har ni en teaser; 


"Westworld" (HBO)


Vad får man ifall man slår ihop HBO med J.J. Abrams ("Lost"), Bryan Burk ("Lost"), Jonathan Nolan ("The Dark Knight"), den numer avlidne Michael Crichton ("Jurassic Park") och en skådespelarensemble bestående av bland andra Anthony Hopkins, Ed Harris, James Marsden, Thandie Newton samt Evan Rachel Wood? Då mina vänner får man "Westworld" och det här lär bli någonting utöver det vanliga, tro mig! 

Serien, som för övrigt bygger på Crichtons film med samma titel från 1973, ryktas redan bli HBO dyraste produktion någonsin. Vad? Ska den till och med slå "Game of Thrones"? Ifall man nu ska tro på rykten så ja, absolut. Kombinationen western och sci/fi har egentligen aldrig varit min kopp av te, ty det har gjorts alldeles för många floppar i just den uppsättningen. Filmen "Westworld" är dock ett undantag (rekommenderas) och jag är mer eller mindre övertygad om att serien till och med kan slå den. Dessutom med råge. Ifall ni nu inte känner er lika övertygade som mig, ta då er en titt på trailern:


Premiären är dessvärre fortfarande okänd, vilket gör "Westworld" till ett slags wildcard i detta sammanhang. Den kan ha premiär nu till våren, eller till sommaren, men absolut senast till hösten. "Westworld" skulle haft premiär redan i höstas, vi får därför hoppas på att den faktiskt dyker upp ganska snart.

2016 ser sannerligen ut att bli ett hejdundrandes tv-serieår och då har vi här endast varit in och nosat på den första halvan av året (ev. bortsett från "Westworld"). Som tv-serieknarkare är man minsann bortskämd, det är så man får nypa sig i armen from time to time.

Här är några ytterligare debutanter som väntar under nästa år; "11.22.63", "Baskets", "Taboo" , "Colony", "Outcast", "Quarry", "Preacher", "Broke" samt "Outsiders".

Vad tycker ni själva där ute? Verkar 2016 lovande, vilken eller vilka tv-serier ser ni allra mest fram emot? Kommentera gärna nedan!

Dessutom, innan jag glömmer; Tack för ännu ett underbart år och Gott Nytt på er! Var nu försiktiga med rakterna så hörs vi igen nästa år!
| 31 december 2015 18:00 |