Tema: Pride

Skribent

Josefine Krischausky

1 augusti 2022 | 19:00

5 hbtq-filmer med premiär i höst

Både historiska draman, romantiska komedier och en intressant dokumentär hittas bland de närmaste bio- och streamingpremiärerna med queertema.
Representationen av hbtq-personer i filmvärlden har, tacksamt nog, blivit allt mer frekvent och nyanserad på senare år, men det kommer alltid fortsätta finnas nya, betydelsefulla historier att berätta. Under 2022 har vi hittills kunnat ta del av queera berättelser i bland annat den romantiska komedin "Fire Island", transskildringen "Anything's Possible", svenska "Så jävla easy going" och den gripande dokumentären "Nelly & Nadine".
 
Även under de kommande månaderna väntar flera bio- och streamingpremiärer med samma tema, från erfarna såväl som långfilmsdebuterade filmskapare, varav flera dessutom är öppet queer själva. Nedan följer fem filmer som du kommer kunna ta del av i höst, där hbtq-personer står i centrum av handlingen. 
 

Firebird

 
 
“Firebird” berättar historien om den verkliga romansen mellan de två stridspiloterna Sergej Fetisov och Roman Matvejev, som utvecklades i samband med deras tjänstgöring under kalla kriget. En relation som börjar som en vänskap blir snart något mer, men männens attraktion till varandra innebär stora risker i 70-talets Sovjet-ockuperade Estland.
 
Det romantiska krigsdramat är baserat på Fetisovs egna memoar, “The Story of Roman”, och fram tills sin bortgång för ett par år sedan hjälpte han till att utveckla filmmanuset. För regin står estniska, öppet homosexuella Peeter Rebane, som gör sin första långfilm. 
 
Biopremiär den 19 augusti.
 

Loving Highsmith 

 
 
Författaren Patricia Highsmith kan dels förknippas med de kända thrillerromanerna om Tom Ripley, men inte minst känner vi också igen henne som personen bakom boken “The Price of Salt”, som för ett antal år sedan kom att adapteras till filmen “Carol”, ett av 2010-talets mest hyllade hbtq-draman.
 
I höst ska vi dock få se en filmatisering av något annat än hennes skönlitterära verk. Det har istället blivit dags för hennes egna dagboksanteckningar, som fram tills i år har varit opublicerade, att nå vita duken. Genom dokumentären “Loving Highsmith” får vi, med stöd av författarens familj och vänner, arkivmaterial och dessutom Patricias egna röst, ta del av ett nytt porträtt av den queera litteraturprofilen. 
 
Biopremiär den 9 september. 
 

Bros 

 
 
Bland höstens dokumentärer och europeiska draman hittar vi också en lite lättsammare, amerikansk romcom. “Bros” är dock minst lika viktig, genom att vara den första romantiska komedin från en stor Hollywoodstudio där nästan hela rollistan utgörs av hbtq-personer.
 
Regissören Nicholas Stoller har skrivit manuset tillsammans med komikern Billy Eichner, som också syns i den ena huvudrollen. I handlingens mitt står två gaymän som båda undviker att knyta sig till ett seriöst förhållande, men som sakta börjar snubbla mot kärleken. 
 
Biopremiär den 28 oktober.
 

Peter von Kant 

 
 
Detta franska drama är löst baserat på pjäsen “The Bitter Tears of Petra von Kant”, som tidigare har blivit långfilm 1972, men i denna adaption har huvudpersonen istället blivit en man. I “Peter von Kant” introduceras vi till en fiktiv filmregissör med samma namn, som får ta itu med inre demoner efter att ha blivit förälskad i en ung skådespelare.
 
”Peter von Kant” premiärvisades tidigare i år på filmfestivalen i Berlin, där den möttes av positiv respons från kritikerkåren. Bakom filmen står regissören François Ozon, som har behandlat hbtq-teman flera gånger tidigare i sin filmografi, häromåret i coming-of-age-dramat “Summer of 85”.
 
Biopremiär den 4 november.
 

My Policeman

 
 
När en speciell person efter många år dyker upp i Toms liv igen, återväcks minnen av en flera decennier gammal kärlekshistoria. Tillsammans med honom tas vi tillbaka till 1950-talets Brighton, där hans unga jag arbetar som polis, och slits mellan sin fru och sina starka känslor för en annan man.
 
Tio år efter att romanen ”My Policeman” gavs ut, har berättelsen nu blivit film i regi av teaterregissören Michael Grandage. Högst upp på rollistan ser vi ingen mindre än Harry Styles, i en av sina första huvudroller, som den unge polismannen. 
 
Streamingpremiär på Amazon Prime Video den 4 november. 
 

Andra kommande hbtq-filmer att se fram emot:


Innan året är slut ska vi förhoppningsvis också få chansen att ta del av ett antal andra hbtq-tematiserade filmer. Till exempel förväntas den lesbiska dramakomedin “Am I OK?”, med Dakota Johnson i huvudrollen, inom en nära framtid komma till HBO Max, och samtidigt väntar filmer som verklighetsbaserade “Benediction”, samt det argentinska coming-of-age-dramat “Sublime” på svenska premiärdatum. 
 
Planerar du att se någon av filmerna på listan i höst? Kommentera nedan. 
| 1 augusti 2022 19:00 |