Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 februari 2018 | 21:30

5 grymma tv-serier hos Amazon - som ingen har sett men alla borde se

MovieZine lyfter fram fem guldklimpar till tv-serier ur Amazon-appens utbud - som du kan (och bör) sätta igång och streama på direkten.
Med sin enorma satsning på film och tv-serier framöver kan vi skatta oss lyckliga över att Amazon, sedan en tid tillbaka, finns representerade här i Sverige.
 
Något säger mig att när det väl blir dags för den nya "Sagan om Ringen"-serien att släppas så kommer Amazon att räknas som en av de självklara streamingapparna här i Sverige. Med tv-serier som "The Grand Tour", "American Gods" och kommande "Jack Ryan" och "The Terror" börjar den redan att slå igenom lite mer än tidigare.
 
Jag vill däremot passa på att lyfta fram fem grymma doldisserier som jag tycker att alla borde ge en chans - och de finns alla tillgängliga att streama nu på direkten. 
 

"Fleabag"

 
 
Phoebe Waller-Bridge har både skrivit manuset och spelar huvudrollen i den här fantastiska lilla brittiska tv-serien i sex delar. Hon sopade därefter banan med konkurrensen på Bafta-galan som följde och landade sedan en roll i kommande "Solo: A Star Wars Story".
 
I "Fleabag" får vi följa en kvinna som har svårt att få livet att gå ihop efter en tragedi - men själva grejen med den här serien är Waller-Bridges ovanliga och innovativa sätt att skriva på. En sann njutning för alla som älskar kvalitets-tv.
 

"Flesh and Bone"

 
 
"Flesh and Bone" är en slags tv-version i samma stuk som Darren Aronofskys "Black Swan". Med andra ord, en mental och fysisk djupdykning i en balettdansös liv. Eftersom det är den amerikanska tv-kanalen Starz som ligger bakom serien, som bland annat också gjort "The Girlfriend Experience", är det också en hel del grafisk nakenhet - vilket kan vara bra att känna till innan man börjar titta.
 
Huvudrollen spelas av den verkliga balettdansösen (och numera skådespelerskan) Sarah Hay ("Room 104", "I'm Dying up Here"), vilket gör att vi under åtta avsnitt både får bländas av en grym dramaserie men även fantastiskt välkoreograferad (enligt mitt amatörmässiga öga) balett.
 

"McMafia"

 
 
"McMafia" (omslagsbilden längst upp i artikeln) är en helt ny tv-serie från Storbritannien som har sänts under början av 2018. Vi får följa den vuxne sonen, Alex Godman, till en före detta rysk maffiaboss, som växt upp i Storbritannien på grund av någon form av maffiaexil från moderlandet.
 
När vi inledningsvis lär känna Alex har han under sitt liv lyckats tvätta bort familjenamnets dåliga rykte, med ett respekterat arbete inom banksektorn. Men av olika anledningar, som jag inte vill avslöja för er njutnings skull, tvingas Alex göra en rad val som leder honom in på en allt annat än laglig bana. Med en något slarvig liknelse kan man beskriva vad Alex går igenom som en Walter White-aktig resa á la "Breaking Bad".
 

"Patriot"

 
 
Skapad av manusförfattaren, Steve Conrad, som bland annat ligger bakom "The Secret Life of Walter Mitty", "Jakten på Lycka" och kommande "Wonder". Conrad har både skrivit manuset och regisserat samtliga avsnitt av "Patriot".
 
Det här är en väldigt speciell tv-serie, om en deprimerad yrkesmördare (och folkmusiker) inom CIA. Det går knappt att förklara vad den här tv-serien handlar om utan att få den att låta fullständigt galen - men ta dig en titt på trailern ovan och lita på att de lyckas ro allt i hamn.
 

"The Marvelous Mrs. Maisel"

 
 
Den här Golden Globe-belönade pärlan var utan tvekan en av förra årets bästa nya tv-serier. Skaparen är ingen mindre än Amy Sherman-Palladino - och hon har både skrivit manus, regisserat samt producerat "The Marvelous Mrs. Maisel". Sherman-Palladino låg även bakom "Gilmore Girls" och även om likheterna mellan serierna, rent handlingsmässigt är små, är hennes förmåga att skriva pingpong-dialoger den samma.
 
Handlingen utspelar sig i 60-talets Amerika och kretsar kring en hemmafru och tvåbarnsmamma (Rachel Brosnahan), som plötsligt blir lämnad av sin make - för hans yngre sekreterare. Men egentligen handlar serien om hennes frigörelse och oväntade talang som stand-upkomiker. Från ögonblicken när Brosnahan entrar scenen för första gången är man fast - och plöstligt har resten av säsongen svept förbi.
 

Bonus: "This is Us"

 
 
Okej, "This is Us" är inte direkt någon doldis på samma sätt som flera av de andra tv-serierna på listan. Det är den första tv-serie sedan "24" att bli nominerad för en Emmy i kategorin "Bästa dramaserie". Den har dessutom visats i TV3, vilket bör betyda att ganska många svenskar har givit den en chans. 
 
För alla som missade chansen när den gavs går det i alla fall att se hela den första säsongen hos Amazon. Vilket jag tycker att alla borde göra!
 
Vilka tv-serier tycker du verkar mest intressanta hos Amazon? Kommentera gärna nedan!
| 18 februari 2018 21:30 |