Film

Skribent

Annika Andersson

8 april 2017 | 18:00

5 filmfestivaler i New York du inte får missa!

På väg till New York? Varför inte passa på att åka när det är filmfestival, och se årets filmer innan de kommer ut? Här är de fem hetaste festivalerna med olika teman, så du kan pricka in den rätta för just dig.
Festivaler är ett måste för filmälskaren, och här är fem fantastiska festivaler som anordnas varje år i New York.
 
Filmfestivaler visar i allmänhet filmer som ännu inte har fått distribution, och är ibland enda chansen att se de mer nischade filmerna på vita duken. Dessutom finns ofta regissörerna och skådisarna på plats för att svara på frågor efter visningarna.
 
När det är festivaldags brukar hela kvarter genomsyras av festivalandan, och en mängd fester och events anordnas i anslutning till festivalen. Festivalerna har sinsemellan lite olika inriktning, så man kan välja ut vilken typ av film eller event man är mest intresserad av för att gå på den festival som passar en bäst. På hösten finns flest festivaler att välja bland, men våren är en fantastisk tid i New York och då är det också dags för en av de större festivalhändelserna - Tribeca!
 

Tribeca Film Festival

 
 
Först ut är Tribeca Film Festival i slutet av april, vilket är en underbar tid att besöka New York! Körsbärsträden blommar ikapp med magnolian, och det är varmt nog för att sitta på utecaféerna.

Festivalen grundades av Robert DeNiro år 2002, som ett försök att återuppliva nedre Manhattan kulturellt och ekonomiskt i efterdyningarna av angreppen på World Trade Center 2001. Sedan dess har den vuxit till att bli en av de främsta filmfestivalerna i världen, och på röda mattan trängs de hetaste filmskaparna, skådisarna och kändisarna.

Den 16:e upplagan av Tribeca Film Festival kickar igång den 19 april 2017, och varar månaden ut.

Några godbitar ur årets program är Sundance-hiten ”Manifesto” med Cate Blanchett och underbara 70-talsdramat ”Chuck”med Naomi Watts och Liev Schreiber om boxaren Chuck Wepner från Bayonne i New Jersey som Rocky-filmerna baserats på. Dessutom kan man se samtal med storheter som Tom Hanks, Dustin Hoffman, Scarlett Johansson, och som avslutning ett ”Gudfadern”-retrospektiv med Francis Ford Coppola och skådisarna Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, Talia Shire and Robert DeNiro på plats tillsammans för efterföljande samtal.
 

New York Film Festival

 
 
Film Society of Lincoln Center grundades 1969, och är framför allt känt för att producera en av landets mest anrika och prestigefyllda internationella festivaler; New York Film Festival.
 
Under 17 dagar runt månadsskiftet september/oktober lyfter festivalen fram de största och mest hypade filmerna som premierar innan nyår, lagom för Oscars. 2016 visades ”Det 13:e tillägget”, ”Elle”, ”Manchester by the Sea”, ”Min pappa Toni Erdmann” med flera, men festivalen bjuder också på gratis event och samtal med aktuella filmskapare som Berry Jenkins (”Moonlight”) och skådisar som Gael García Bernal (“Neruda”).

De flesta filmerna visas i Lincoln Center-komplexets chica art deco-biografer, och man kan köpa individuella biljetter eller olika paket beroende hur mycket film man vill se. Håll utkik efter höstens festivaldatum som kommer snart!
 

Hamptons International Film Festival

 
 
Hamptons filmfestival överlappar normalt New Yorks filmfestival, och många filmer som visas är desamma eftersom även Hamptonsfestivalen är Academy-ackrediterad. Likaså pendlar samma regissörer mellan festivalerna för samtal efter filmerna, men Hamptons erbjuder ett lugnare tempo och mer semesterkänsla. Festivalcentret ligger inhyst i det gulliga, svenskägda hotellet The Maidstone i East Hamptons, bara ett par timmars bil-, tåg- eller bussresa utanför New York.

Har man ingen bil kan man hoppa på jitneys som åker runt mellan biograferna, och riktigt soliga höstdagar kan man även passa på att ta sig ett dopp vid någon av Hamptons fantastiska stränder, för vattnet brukar fortfarande vara varmt långt in i oktober och ibland även november. Årets festival är mellan den 5-9 oktober 2017.
 

New York Comic Con

 
 
Samtidigt med New York Film Festival och Hamptons Film Festival pågår New York Comic Con. Här visas inte bara film, utan även det bästa i serier, grafiska romaner, manga, videospel och TV. Det är den näst största popkulturella mässan i USA, och den enda som sker i serietidningarnas och mediernas huvudstad i världen - Gotham City! Mässan varar bara i fyra dagar men är gigantisk då den ligger inhyst i Javits Center, som tog emot 185.000 fans 2016.

Trots den enorma kapaciteten tar biljetterna slut fort, så det gäller att vara ute i god tid! Dessutom måste man fylla i en Fan Verification-profil för att ens få köpa biljetter till den åtråvärda mässan, och fansen kommer från hela världen för att få autografer på sina samlarobjekt eller programguide. 2017 års datum är 5-8 oktober.
 

DOC NYC

 
 
DOC NYC är den största dokumentärfilmsfestivalen i USA. Över 130 filmer från hela världen visas, och fler än 100 inbjudna gäster deltar. Det är nu en av New Yorks största filmhändelser, bland annat till följd av den senaste tidens ökande intresse för dokumentärfilm.

Förra året visades exempelvis Werner Herzogs ”Into the Inferno”, Ava DuVernays ”Det 13:e tillägget”, Irene Taylor Brodskys ”Beware of the Slenderman” och Matt Tyrnauers ”Citizen Jane: Battle for the City”. Nästa chans att besöka DOC NYC är mellan den 9-16 november 2017.

Här finns nog att välja mellan för att hitta den rätta festivalen för just dig! Som bonus har man New York som alltid erbjuder roliga saker att göra. Ha en fin festivalresa!
| 8 april 2017 18:00 |