Film

Skribent

Patrik Jonsson

25 juli 2013 | 20:30

5 filmer som borde bli TV-serie

Denna vecka är det dags att vara lite "kreativa" igen och låta tankarna samt fantasin flöda lite. Vi ska spekulera kring vilka filmer som även skulle kunna göra sig riktigt bra som TV-serier!

Till att börja med vill jag dock understryka, ingen hemlighet kanske, att jag egentligen inte är alls så mycket för sådant här med remakes, reboots och adaptioner. Självklart så föredrar jag helt nya och fräscha idéer, men det är klart att det finns vissa undantag och det är just några sådana jag tänkte fantisera fram här ikväll.

Oftast så ser man ju att de gör filmer av TV-serier, det finns sannerligen en uppsjö av sådana exempel: "Mission Impossible", "Tinker, Tailor, Soldier, Spy", "The Saint" och "A-Team" bara för att nämna några. Det finns dock desto färre exempel på det motsatta, dvs filmer som blir TV-serier.

Men det finns, gamla "Mash" från 70-talet är ett lyckat exempel, sedan dök även "The Adventures of Young Indiana Jones" upp i början av 90-talet ifall ni kommer ihåg den? Hursomhelst har detta fenomen kommit tillbaka lite på den senaste tiden. Många serier som just nu ligger under utveckling har filmer som underlag: "12 Monkeys", "Fargo", "Bates Motel", "Scream", "Goodfellas", "Animal Kingdom" och så klart "Hannibal" som hade premiär på NBC i våras.

Jag ställer mig dock inte med fullt förtroende bakom alla dessa adaptioner, men kring "Goodfellas", som dessutom ska gå på kabel (AMC), finns det definitivt mer att berätta. Trots att det är min stora favoritfilm så är jag ärligt talat rätt så nyfiken ändå.

För att en serie som baseras på en film ska bli lyckad, så inbillar då i alla fall jag mig, att det först och främst måste finnas mer att berätta än det som visades i själva filmen. Att det finns karaktärer som man gärna vill se längre fördjupningar av, samt att händelseförloppen går att presentera mer detaljrikt och ingående. Vidare så krävs det självklart även att rätt folk står bakom det hela, insatta människor som helt enkelt har lite know-how och dessutom, ett ord: kabel!

Här kommer några exempel på filmer jag tror att skulle fungera riktigt bra som just TV-serier:

"Den stora flykten" (1963)

John Sturgess maffiga krigsfilm som kretsar kring ett tyskt tillika specialbyggt krigsfångeläger för de mest rymningsbenägna fångarna under det andra världskriget. Under ledning av truppbefälhavaren Roger Bartlett börjar de fängslade militärerna sakteligen på att gräva tre tunnlar från sina baracker ut till den omgivande vildmarken.

Här finns alla förutsättningar att göra en riktigt grym serie; gott om härliga karaktärer, spänningsmoment samt en ren och skär äventyrskänsla, som ett "Prison Break" fast på 40-talet bland nazister och dessutom mitt i ett brinnande krig.

Det här skulle jag gärna se att HBO tog hand om och den stora drömmen vore så klart ifall Frank Darabont ("The Shawshank Redemption") ställde sig bakom det hela.

"12 fördömda män" (1967)

Robert Aldrichs kultfilm som faktiskt har en hel del gemensamt med den förstnämnda filmen; andra världskriget, fångläger och Charles fucking Bronson!

Men där tar liknelserna slut, denna handlar om tolv allierade soldater som samtliga är dömda till endera döden eller livstidsstraff för de grova brott de begått under sin tid som just soldater. De har dock erhållit ett löfte om att bli skonade ifall de genomför en fallskärmshoppning över det nazitysklandockuperade Frankrike och avrättar (mördar) ett gäng med betydelsefulla nazister där.

Detta tror jag skulle bli ren magi som TV-serie, man skulle dessutom kunna rucka på originalidén något och låta dessa tolv vildar utföra en massa olika uppdrag. Skitigt och blodigt ska det vara så Starz tycker jag vore en väldigt passande kanal, sedan slänger vi in David Milch ("Deadwood") som manusförfattare och regissör.

"De omutbara" (1987)

Jag vet, den här filmen har varit TV-serie förr, två gånger dessutom. Första gången var till och med före själva filmen, 1959-1963 på ABC och sedan försökte man sig på ytterligare en version 1993 utan någon vidare framgång och då hette kanalen CBS. Men gör om, gör rätt och tredje gången gillt säger jag!

Det finns massor att berätta kring dessa karaktärer, främst om Ness och Capone så klart, men även Mallone, Wallace och Stone känns högst intressanta. Dumpa de markbundna kanalerna till att börja med, det här är ett jobb för AMC. Sedan övertalar vi David Chase ("The Sopranos") att skriva och Michael Mann ("Heat") att regissera och *pang* vi har en given succé!

"Avgrunden" 1989

Lite science fiction måste vi ju också ha och en film som jag tror att skulle passa alldeles utmärkt i serieformat är James Camerons underbara djuphavsfilm, som innehåller de flesta av de viktiga ingredienserna.

En besättning ombord en undervattens-oljerigg blir ombedda av militären att finna en försvunnen u-båt. Under själva sökandet blir de dock varse om att de inte är ensamma, en främmande livsform tycks dölja sig under ytan. Detta räcker liksom som premiss, man kan bygga massor med historier och händelser utifrån detta. Man kan dessutom, utan att nödvändigtvis förstöra konceptet, ta sig ganska enkelt utanför själva filmens ramar. Ifall man har en bra manusförfattare så klart och det har jag - Chris Carter ("The X-Files") får stå för skrivandet och så tar vi och sätter J.J. Abrams i registolen, där lär han nog sitta rätt så bekvämt under en sådan här resa.

Serien skulle säkert fungera på SyFy, men vill man ha det riktigt snyggt, ordentligt och påkostat får man nog förlita sig på en äkta kabelkanal. Varför inte TNT eller Showtime?

"Ocean's Eleven" (1960/2001)

Eller "Storslam i Las Vegas" som det Lewis Milestone-regisserade originalet hette, Steven Soderbergh gjorde dock den välkända remaken från 2001.

Här är det inte endast det faktum att filmen skulle fungera hur bra som helst på TV, serien skulle dessutom täppa till ett slags hål där ute i serievärlden för kuppserier är vi inte direkt bortskämda med. Sedan skulle man nog ta och lägga upp det hela med fristående säsonger, lite som "24" och "American Horror Story". Vad det gäller just "Oceans Eleven" skulle alltså detta innebära något i stil med att de koncentrerar sig på en kupp per säsong, sedan får de så klart gärna slänga in ett par mindre röda trådar mellan själva säsongerna också, absolut inte mig emot.

En kanal som FX skulle passa bra in som huvudproducent här. De har stått bakom allt från hårda snutserier ("The Shield") till mer lättsamma thrillerkomedier som "Terriers", den sistnämnda var faktiskt just Soderbergh inblandad i. Shawn Ryan, som ligger bakom de båda nyss nämnda serierna, sätter vi på att skriva manuset, medan Soderbergh själv mer än gärna får ställa sig bakom kameran igen.

Detta var endast några få förslag från min sida, det finns givetvis massor med filmer som skulle lämpa sig ypperligt som TV-serier - kom gärna med fler förslag!

| 25 juli 2013 20:30 |