Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

2 mars 2016 | 14:15

5 nya europeiska HBO-serier att se under våren - ofta med nordisk förlaga!

Finland, Tjeckien, Ungern, Polen och Rumänien har alla sina godbitar att visa oss i Norden - ofta med nordiska serier som förlagor på en här listan.
Trött på allt amerikansk-producerat och letar efter europiska kvalitets-serier? HBO, med serier som "Game of Thrones", "The Wire", "Vinyl", "True Detective", är oftast en god kvalitets-indikator. Sammanslagningen med HBO Europe betyder att HBO Nordic nu kommer att visa fler europeiska TV-serier och här kommer en lista över några europiska serier som du kan se under våren.

1. "Mamon" - 31 mars
Tjeckiens HBO Czech Republic har gjort sin egen tolkning av norska succéserien "Mammon". Vi får följa en tjeckisk journalist som under en utredning av ett statligt företag i en tid då korruption och förskingring är vanligt, upptäcker att hans bror verkar vara inblandad i en skandal.

2. "Pakt" - 31 mars
Även Polen har gjort sin egen "Mammon", där den grävande journalisten Piotr försöker att publicera en artikel om ett finansiellt bedrägeri han har upptäckt, trots högljudda protester.

Han utreder fallet ihop med en agent från Central Bureau of Investigation - Weronika - men får motta ett mystiskt meddelande och det visar sig att skandalen har rötter ända in i det politiska toppskiktet.

3. "Umbre" - 31 mars
Baserad på drama-serien "Small Time Gangster" från Australien, följer den rumänska serien "Umbre" den taxikörande familjefadern Relu, som har två barn och en fru - och ett dubbelliv som gangster. Han jobbar nämligen för den lokale maffiabossen Căpitanu och när han råkar döda en man blir det allt svårare och betungande att hålla uppe fasaden.

4. "Easy Living" - 12 majDen prisbelönta, finska serien om Taipo Mikkonens knepiga liv som både farsa och hänsynslös affärsman ska sända sina tre första säsonger på HBO. Kriminaldramat skildrar konflikten i Taipos liv när hans familj är vana vid lyx och flärd, samtidigt som Taipo själv i hemlighet är på väg mot ett finansiellt, moraliskt och emotionellt sammanbrott när både polis, kriminella och familjen trakasserar honom och han måste slåss för sin överlevnad.

Detta markerar HBO Nordics första finsk-producerade serie, som är inköpt av MTV3 Finland och den enda serie på listan som inte är skapad av HBO Originals.

5. "Aranyélet" - 12 maj
Tack vare "Easy Livings" framgångar, blev så klart HBO Hungary sugen på en egen remake. Där är det istället pappan Miklósi som håller en ljusskygg verksamhet borta från familjen, samtidigt som han försöker dra sig ur kriminaliteten - något som visar sig lättare sagt än gjort.

Remake-vindarna har uppenbarligen svept över Europa såväl som USA, men är det någon av dessa som du blir sugen på att se?
| 2 mars 2016 14:15 |