Film

Skribent

MovieZine

8 november 2017 | 21:00

5 dokumentärtips på Stockholms filmfestival

Fanny Degerfelt tipsar om dokumentärfilmer på årets festival, som inleds idag och pågår till 19 november.
Stockholms filmfestival bjuder i år på dokumentärer om så vitt skilda saker som våldsamma buddister, en varm, awkward kärlekshistoria och polisbrutalitet.

“Dina”

En varm berättelse om två udda fåglar, Dina och Scott, som ska gifta sig. Dina drömmer om ett passionerat förhållande med Scott så som hon läst om i böcker, men introverte Scott har svårt att ge henne det. En kärleksfull film med två huvudpersoner det är omöjligt att inte bry sig om. Vann pris för bästa dokumentär i Sundance.

“The Paris Opera”

En hänförande vacker film om arbetet i kulisserna på Paris berömda opera. Bortom de ståtliga föreställningarna finns passion, gräl, humor, kulturkrockar, samt de få som hyllas som genier och de många som får deras vision – och själva operahuset - att fungera. En fascinerande inblick i en av det västerländska kulturlivets grundpelare.

“The Venerable W”

Den buddistiske ledaren Ashin Wirathu uppmanar trots sin religion sina följare att ta till våld för att driva ut muslimer ur Burma. En fredlig religion byggd på tolerans krockar med en djupgående rasism mot landets muslimska befolkning. De tidigare förtryckta som blivit förtryckarna. Regissör Barbet Schroeder som tidigare gjort spelfilmer som “Ensam ung kvinna söker.” Det här är den avslutande delen i hans dokumentärserie “Trilogy of evil”.

“Copwatch” och ”The Force”

Den amerikanska polisens brutalitet har väckt väldig uppmärksamhet de senaste åren så det är knappast märkligt att två dokumentärer nått Stockholms filmfestival. Tack vare att i princip alla nu har en kamera i telefonen har våldet kunnat fångas på kamera, bilder som etsat sig fast i mångas minnen. Trots det åtalas få poliser.
 
Camilla Halls ”Copwatch” är en upprörande film som handlar om några av grundarna till medborgarinitiativet WeCopwatch, personer som filmat arrester som lett till uppmärksammade dödsfall. Som fortsätter att filma för att sprida ljus över vad som händer, trots att de flera gånger själva hotats med arrest.

En följd av att polisvåldet fått så mycket uppmärksamhet är att poliser nu börjat utrustas med kameror. ”The Force” handlar om Oaklands kritiserade poliskår, individerna och institutionerna. Om den sköra relationen mellan polis och innevånare som hotar att brisera.
| 8 november 2017 21:00 |