Film

Skribent

MovieZine

18 februari 2023 | 15:00

5 perfekta filmer att se efter Melodifestivalen

SVT Play står fulladdat med fina filmer för alla smaker. Se en av fjolårets bästa svenska filmer eller upptäck en romantisk Audrey Hepburn-klassiker!
Sveriges största tv-program rullar för fullt, och varje lördagskväll bänkar sig miljontals svenskar för att ta del av den omåttligt populära Melodifestivalen.
 
Men vad ska man ta sig till klockan 21:30 när mickarna stängts av, lamporna slocknat och publikens jubel tystnat? Vi tipsar om en rad finfina filmer på SVT Play där du får ytterligare en dos av sång, dans, humor, kärleksbudskap och nagelbitande spänning.
 
 
"Comedy Queen" är den ljuvliga svenska dramakomedin som nyligen gav Sigrid Johnson en Guldbagge för Bästa kvinnliga skådespelare - och vilken insats hon gör! Filmen handlar om trettonåriga Sasha som förlorat sin mamma, och försöker att tackla sorgen med humor. Planen är att bli ståuppkomiker. Väldigt fint och berörande när Sanna Lenken filmatiserar Jenny Jägerfeldts roman. Sashas charmigt tafatta amatörskämt är nog snäppet bättre än manuset i Mello.
 
"Den skyldige" är en dansk thriller i regi av svenske Gustav Möller. Vi följer en polis som svarar i larmcentralens telefon när en kidnappad kvinna ringer och ber om hjälp. Mer spännande än den mest nagelbitande rösträkning du kan tänka dig - trots att varken kameran eller karaktären någonsin lämnar rummet. Filmen fick nyss en amerikansk cover med Jake Gyllenhaal men originalet är såklart vassare.
 
 
"Livet är en schlager" från 2000 är komedin där Helena Bergström spelar Mona, småbarnsmamma och personlig assistent, som blir uttagen till att tävla i Melodifestivalen. Charmig feelgood, svängiga låtar, och en nostalgisk tillbakablick till tiden då sångkalaset bara bestod av ett enda program med tio bidrag. Var det bättre förr?
 
"Billy Elliot", även den från 2000, är också en mycket fin film om att följa sina drömmar. Regnbågsbudskapet om att krossa fördomar är starkt när vi möter en begåvad pojke (Jamie Bells genombrott) från en brittisk arbetarstad, som bara vill dansa balett.
 
 
"Kär i Paris" med Audrey Hepburn och Fred Astaire är en mysig och romantisk 50-talspärla. Hepburn spelar Jo, som jobbar på bokhandel men blir upptäckt som modell och får följa med på en händelserik vecka i Frankrikes huvudstad där kärleken spirar. Musikalfilmen blev nominerad till 4 Oscars och är lika medryckande och sockersöt som hälften av poplåtarna i Eurovision.
 
| 18 februari 2023 15:00 |