Film

Skribent

Jakob Åsell

5 augusti 2017 | 14:20

5 biofilmer att se i augusti

Vi tipsar om filmerna du inte bör missa.

 

Söta katter, legendariska racingförare, guldpalmsvinnare, brittiska komiker och en knarksmugglande Tom Cruise. Augustis biorepertoar rymmer någonting för alla. Vi har plockat russinen ur kakan och tipsar om fem filmer som är väl värda ett biobesök.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Kedi (4 augusti)

Filmen som har kallats för "kattfilmernas Citizen Kane" kommer äntligen till Sverige. I dokumentären "Kedi" följer vi gatukatternas liv på nära håll i den myllrande storstaden Isanbul där hundratusentals katter strövar fritt. Katterna här har alltid haft en speciell plats i Isanbulinvånarnas liv och det är lätt att förstå varför - ett måste för alla katt-älskare!
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

The Trip to Spain (11 augusti)

 
Efter succén med de bitterljuva resekomedierna "The Trip" och "The Trip to Italy" går Steve Coogan och Rob Brydons tredje roadtrip till Spanien. Här bjuds vi på samma framgångrecept som i föregående filmer - mat-, prat- och imitationer, denna gång  i Don Quijotes fotspår. Samtalsämnen som avhandlas sträcker sig från Mick Jaggers föräldraskap till morerna och Coogans Philomena-succé. Och de som saknat "The Trip"-klassiker som Michael Cane, Al Pacino och Woody Allen kommer inte att bli besvikna.
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Superswede (16 augusti)

 
Ronnie Peterson var arbetargrabben från Örebro som med rasande fart blev ”Superswede” med hela världen. Filmen om den svenska racinglegenden vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978 tar med sin publik på en resa tillbaka till en tidsepok då formel 1-sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden. 
 
 
 617f05f954edd578a8caa0fe2dfeeb22 squa
 

The Square (25 augusti)

 
Ruben Östlunds "The Square" plockade tidigare i år hem Guldpalmen vid Filmfestivalen i Cannes - ett av filmvärldens mest prestigefulla pris. "Ruben Östlund är en kvart från ett fullblodsmästerverk", skrev vår recensent Jonna Vanhatalo efter att ha sett det hajpade satiriska dramat. Filmen ska spegla vår samtid och kommentera den välbeställda människans behov av självcentrering i en allt osäkrare omvärld.. Lever Rubens rulle upp till de höga förväntningarna? Det finns bara ett sätt att ta reda på det..
 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600 

 American Made (25 augusti)

 
”American Made” är äventyrsrulle baserat på den osannolika (men sanna) berättelsen om Barry Seal, en livsnjutande amerikansk pilot som lyckades med konststycket att rekryteras av både CIA och Pablo Escobar som drog- och vapensmugglare. För regin står Doug Liman ("Edge of Tomorrow", "Mr. & Mrs. Smith") och i rollerna ser vi bland andra Domhnall Gleeson och Caleb Landry Jones.
 
 
Vad ser du på bio i augusti? Kommentera nedan!
| 5 augusti 2017 14:20 |