Serie

Skribent

Patrik Jonsson

23 april 2015 | 19:00

5 av tv-världens svartaste får

Vad äro en TV-series karaktärsgalleri utan ett riktigt "gemytligt" och svart får? Ni vet en sådan där rollfigur som gärna retar gallfebern på dig eller, om riktigt välskriven, till och med fascinerar och beundrar?
Självfallet kan en TV-serie klara sig alldeles utmärkt även utan något, eller några, svarta får. Visst måste ni dock hålla med om att då dessa små djävlar väl finns på plats upplevs det hela som en extra krydda? Är de dessutom just välskrivna, mångbottnade och välspelade kan de ju faktiskt till och med ta över hela showen. 

Många elakingar har vi stött på i TV-seriernas värld genom åren. Här kan jag väl främst nämna ikonen J.R. Ewing (Larry Hagman) från såpornas såpa "Dallas", som garanterat många efterkommande serieskapare och manusförfattare låtit sig inspireras av. Det är dock inte endast i såpornas värld vi hittar dessa figurer, även dramaserier som "Deadwood", "OZ", "American Horror Story" och kanske främst "Dexter" har på senare tid väl förvaltat dessa mörka och svarta individer. Ja och kalla mig galen, men själv älskar jag dem!

Nu ska vi dock lämna TV-historiken bakom oss och snegla lite mer på nuet. Eller kanske närmare bestämt på den pågående TV-våren. Vilka styggingar har dykt upp på våra TV-skärmar denna vår? Ja det finns en hög, här följer fem av mina favoriter; 

5. Ned Low ("Black Sails")
En TV-serie som verkligen ryckte upp sig nu under våren var Starz:s piratdrama "Black Sails" och detta inte minst i de inledande avsnitten. Kunde detta bero lite på den nytillkomna tillika ondskefulle piraten Ned Low (Tadhg Murphy)? Absolut! Nu fick vi dessvärre inte stifta någon längre bekantskap med denna herre, men den tid som blev tackar jag innerligt för. Iskall, grym, brutal och framförallt obehaglig, Low hade definitivt många av de egenskaper jag letar efter i ett genuint svart får.

4. Phillip Kopus ("The Red Road")
Här har vi en TV-serie som fallit lite i skymundan, det gjorde den redan ifjol då den väl drog igång. Kanske kan bero på att dess moderkanal (Sundance Channel) inte direkt räknas som en av de största kabelkanalerna. Ännu, ska väl tilläggas då den sannerligen är på frammarsch. I årets (andra) säsong repriserar Jason Mamoa nemesisen Phillip Kotus och han gör det med minst samma pondus och träffsäkerhet som han gjorde i den första säsongen. Rollfiguren Kopus är dessutom en mycket stor roll, en av två huvudroller skulle man kunna säga, så i just "The Red Road" har det svarta fåret tilldelats en mycket stor och betydande roll. Självklart ett plus i mina badguyälskande ögon! Kopus är både mångbottnad och välskriven, för övrigt enligt mig Mamoas bästa roll hittills.

3. Lt. John Simcoe ("Turn: Washington Spies")
Här har vi ännu en skådespelare, den ännu så länge relativt okände Samuel Roukin, som likt Mamoa i "The Red Road" repriserar sin nemesis. Redan i fjolårets säsong, den allra första säsogen av AMC:s spionserie "Turn", spred Roukins John Simcoe tyranneri och elände. Det skulle dock visa sig att det inte var nog, i den pågående tillika andra säsongen är han nämligen i full gång igen. Lt John Simcoe är inte bara iskall, grym och hänsynslös, han är dessutom en mycket retsam och självupptagen skitstövel. Detta bäddar liksom på den ack så berömda hatkärleken och jag njuter självklart varendaste liten sekund som han är i rutan!

2. Wilson Fisk ("Daredevil")
Det är knappast varje dag jag lovordar en superhjälteproduktion, långt ifrån. Nu vill jag dock inte påstå att jag är överförälskad i Netflix:s "Daredevil" heller men det är definitivt en av de allra bästa produktionerna i genren. Detta också mycket på grund av just seriens badguy, seriens nemesis, superskurk och svarta får; Wilson "Kingpin" Fisk, fantastiskt starkt gestaltad av Vincent D'Onofrio. Här kan vi snacka om att stjäla en show. Här har vi en så kallad "superskurk" som är en människa och som dessutom även bjuder på just mänskliga sidor. Wilson Fisk är både öm, elak, sorglig och grym på en och samma gång. Vi kan därmed kalla honom mångbottnad. Helt klart en av de starkaste skurkarna på den senaste tiden och som sagt; D'Onofrio är magisk!

1. Danny Rayburn ("Bloodline")
Det blev dubbelt Netflix i topp då jag helt utan tvekan skickar upp "Bloodlines" Danny Rayburn till toppen! Att Ben Mendelsohn är en bra skådespelare visste säkerligen många sedan långt tidigare, här skulle jag dock vilja påstå att han gör sin livs roll. Sedan apropå ett svart får, man skulle inte kunna beskriva rollfiguren Danny Rayburn bättre, hela serien kretsar främst kring honom och han kallas för just familjens svarta får. En mycket välskriven och mångbottnad karaktär som alltså dessutom är välspelad ända ut i fingerspetsarna. För övrigt är serien mycket, mycket bra, förmodligen vårens starkaste debutant, så ni som ej har sett den bör genast kasta er över den!

Vilka var era favoriter bland skurkarna i vår och har ni tips på fler härliga badguys och svarta får som präglat vår-tablåerna? Självklart har ni det, låt höra!? Kommentera gärna nedan!
| 23 april 2015 19:00 |