Serie

Skribent

Patrik Jonsson

28 september 2017 | 19:00

5 av sommarens bästa tv-serier

Nu har det äntligen blivit dags att summera tv-sommaren 2017. Vad var sevärt, vad var dåligt, vad har vi missat? Patrik Jonsson vet.
Personligen tycker jag sommaren 2017 var tv-seriemässigt stark. Den dröjde dock lite på sig, till en början gick det lite väl trögt. Det här kan man väl likna med solens beteende vissa somrar; det bara regnar och regnar och blåser, sedan först i den senare delen av sommaren dyker solen äntligen upp och förgyller. Med detta sagt var den senare hälften av denna tv-sommar definitivt starkare än det första, först i augusti började det lossna på allvar.

Faktum är att hela tre av fem nedanstående serier hade premiär så sent som i augusti. Men nu nog om det, nu kastar vi istället oss över dessa små sommarpärlor.
 

"Manhunt: Unabomber" (Discovery)

 
"Manhunt" handlar om utredandet av, jakten på och gripandet av USA:s grymmaste seriebombare genom tiderna; The Unabomber. Här får vi främst följa FBI-agenten Jim "Fitz" Fitzgerald (Sam Worthington) från det att han utexameras från Quantico via rekryteringen som profilerare åt FBI och till dess att han skapar en mycket nära kontakt med den mycket beräknande "Unabombaren" Ted Kaczynski (Paul Bettany).

"Manhunt" är främst en riktig djupdykning i fallet kring Unabombaren (1978-1995), ofta mycket detaljerad och ingående. Serien hoppar dock lite väl mycket mellan årtalen, det gäller att vara uppmärksam då man sätter sig och tittar på denna.
 
Vidare är "Manhunt" en antologiserie där det är tänkt att varje säsong ska fokusera på olika historiska brottsfall. Samtliga avsnitt är regisserade av Greg Yaitanes ("Quarry", "Banshee"), han står även som producent tillsammans med Kevin Spacey och John Goldwyn. I huvudrollerna ser vi alltså Sam Worthington och en alldeles lysande Paul Bettany i rollen som den fullständigt iskalle Unabombaren Ted Kaczynski.

Ingen svensk kanal/plattform har köpt in serien, men håll koll på svenska Discovery där den snart lär dyka upp.
 
 

"Ozark" (Netflix)

 
Marty Byrde (Jason Bateman), en finansiell planerare med ett rejält oljat munläder, blir tvungen att ta sin fru (Laura Linney) samt sina två barn och flytta från Chicago till en liten turistort vid Lake of the Ozarks, Missouri. Hans extraknäck som pengatvättare åt knarkbossen Del (Esai Morales) har nämligen gått snett. Väl i Ozark blir Martys uppgift att tvätta en enorm summa pengar åt den kartell han är intrasslad i, det lugna lantstället i Ozark är dock långt ifrån ett idylliskt semesterparadis...

"Ozark" har kallats Netflix svar på "Breaking Bad" och i vissa aspekter är jag beredd att hålla med. Når serien upp till samma höga nivåer som "Breaking Bad"? Nej det tycker jag inte, men "Ozark" är ändå en både spännande, underhållande och engagerande liten brottshistoria. Till stora delar är den även mycket välspelad, detta främst sett till huvudrollsinnehavarna Bateman och Linney. Härliga miljöer också, om man som jag, är svag för den amerikanska söderns natur. 
 
 

"GLOW" (Netflix)

 
"GLOW" utspelar sig under 80-talet och här får vi främst stifta bekantskap med den arbetslösa skådespelerskan Ruth Wilder, spelad av en riktigt grym Alison Brie ("Mad Men"). Ruth är en tjej som inte haft det alldeles enkelt den senaste tiden, på gränsen till desperat väljer hon dock slutligen att kasta sig över en öppen audition. En audition som visar sig vända sig till kvinnliga wrestlers...

"Glow" tillhör definitivt en av sommarens stora överraskningar, lite som en "Orange is the new Black" fast under 80-talet och i wrestlingringen. Mycket välskriven och välspelad, en serie som lägger mycket av krutet på sina karaktärer och gosse som det betalar sig, mycket imponerande!
 
"Glow" klassas mest som en komedi, fast likt just "Orange is the new Black" bjussas det på minst lika mycket drama som komedi. Dramedy är nyckelordet här. Serien är för övrigt skapad av delar av gänget bakom "Orange is the new Black" så seriernas nära släktskap är alltå ingen slump. 
 
 

"The Sinner" (USA Network)

 
"The Sinner" baseras på romanen med samma namn av Petra Hammesfahr och här gör Jessica Biel rollen som Cora Tannetti. En ung mamma som, en helt vanlig dag ute på badstranden, plötsligt får för sig att anfalla och brutalt mörda en till synes helt oskyldig människa. Harry Ambrose (Bill Pullman), en polis som för övrigt brottas med sina egna demoner, får genast upp intresset för det mycket märkliga fallet och börjar nysta i det...

Kan USA Network följa upp sina tidigare succéer som "Suits" och "Mr. Robot" med "The Sinner"? Jag personligen både tror och hoppas det, för detta är riktigt jäkla bra. Inte nog med att själva historian är både originell och annorlunda, den är dessutom oerhört spännande och beroendeframkallande. Man bara måste titta vidare. Sedan har vi Biel och Pullman som båda levererar storartat och verkligen sätter ett trovärdigt liv i sina respektive karaktärer.

Tyvärr har ingen svensk kanal/plattform köpt in "The Sinner" i skrivande stund, men håll både öron och ögon öppna, denna vill ni inte missa!
 
 

"Mr. Mercedes" (AT&T & DirecTv)

 
En tidig morgon någonstans i Ohio köar en mängd människor utanför den lokala arbetsförmedlingen. Ut ur morgondimman dyker plötsligt en grå Mercedes upp och mejar brutalt ned den långa kön. Massor av människor omkommer och minst lika många skadas allvarligt. Bilen försvinner från platsen för att dumpas en bit därifrån, låst och utan några som helst ledtrådar om vem förövaren var. Några år senare får den före detta utredaren av det olösta fallet, den numer pensionerade polisen Bill Hodges (Brendan Gleeson) plötsligt ett hånande mail från mördaren...

"Mr. Mercedes" bygger på Stephen Kings roman med samma titel och detta kan möjligtvis vara den bästa tv-serien som baseras på just en King-roman. Så pass bra är den. Den är dessutom en rätt annorlunda King-produktion som doftar både noir och mer thriller än skräck. Obehaglig är den så den räcker, ofta är de mänskliga monstren mer skrämmande än de övernaturliga. Detta om något bevisar "Mr. Mercedes".

Bakom serien står ingen mindre David E. Kelley, en herre som på senare tid fullständigt krossat i tv-seriebranschen med succéer som "Goliath" och "Big Little Lies". Sedan har vi naturligtvis den eminenta casten, som med Brendan Gleeson och Harry Treadaway i fronten, verkligen visar var skåpet ska stå.

Märkligt nog har ingen svensk kanal eller plattform ännu köpt in den smått fantastiska "Mr. Mercedes", detta är nog dock endast en tidsfråga. Notera "Mr. Mercedes" och håll utkik, den är mer eller mindre ett måste. 
 
 
Där har ni mina fem favoritserier från sommaren som gått, vilken eller vilka favoriter har ni själva? Och vad tyckte ni om tv-sommaren 2017 som helhet, flipp eller flopp? Språka gärna av er här nedan!
| 28 september 2017 19:00 |