SPONSRAT

Skribent

Saga Olsson

25 juli 2018 | 08:45

5 anledningar att lägga till "Succession" i din att-se-lista

Med bara två avsnitt kvar och det faktum att serien redan fått klartecken för ännu en säsong, är det dags att kolla in sommarens mest skruvade serie.
Upplägget är enkelt, den åldrande företagsmagnaten ska gå i pension och barnen ska ta över. Så vad kan Succession erbjuda oss tittare som vi inte sett innan? Vi listar 5 anledningar till varför sommarens kanske mest underskattade serie, faktiskt är inte bara sevärd, utan även en underdog att räkna med.

1. Temat

Ja. Du läste rätt. Trots den enkla premissen är ”Successions” manus varken stereotypt eller förutsägbart. Manusförfattarna snarare vältrar sig i det uppenbara och leker med allt det vi tror att vi vet om de maktgalna och förmögna. De lyckas driva med dagens samhälle på de mest subtila sätt och genom att sätta det beteende som vi ser som tokigt på display hos folk som ser det som vardagligt, skapas en olustig känsla som gör att man inte kan sluta att titta, i full förväntan över det som kommer chocka oss härnäst.

2. Genre-överskridande manus

Bisarra situationer och skev humor ger känslan av komedi, medan intensiva bråk, sjukhusvistelser och stundvis extrem seriositet, låter oss tro att det är en drama-produktion. Med kameramän som filmar som om de vore amatörer, känns Succession ofta som en dokumentär. Det är en mix som låter fullständigt galen, men som tillsammans skapar vibbarna av en mockumentär, fylld med svart humor. Och det är just den mixen och hur man hela tiden rör sig mellan dessa genrer som är ”Successions” största styrka. Du har aldrig sett något likande och kommer förmodligen aldrig att göra det heller.

3. Familjen Roy

De är en familj konstigare än din, fylld av karaktärer som du inte behöver skämmas över att hata. De är egocentriska, extremt endimensionella och väldigt känslokalla. Just därför förtjänar de en plats på listan. Alla är skumma, alla har sina egna agendor och alla försöker samverka på samma space, vilket gör att vi hamnar mitt i en riktigt intressant familjedynamik där man aldrig riktigt kan vara säker på vad som ska hända härnäst. När man sedan lär känna dem, ett avsnitt i taget, kan man inte låta bli att sluta förundras över deras personligheter och börja förföras.

4. En andra säsong

Precis efter det andra avsnittet hade sänts i USA meddelade HBO att ”Succession” får en andra säsong. I en tid där serier läggs ner trots starka fan-bases hör det inte till vanligheterna att en serie som inte ens hunnit få trogna tittare förlängs. Det säger mig två saker, dels att man har storslagna planer för familjen Roy, dels att HBO uppenbarligen sitter på ett starkt manus. Ett faktum som gör att de sidohistorier som subtilt utvecklats och hittills saknat relevans, äntligen kommer få göra lite nytta i sammanhanget. Med vetskapen om att en andra säsong är på gång ges vi nu möjligheten att överanalysera alla ordval, varenda blick och minsta lilla rörelse i jakt på de ledtrådar som kommer utveckla storyn.

5. Så himla udda

Det går inte att skriva en sådan här lista utan att nämna det uppenbara. "Succession" är... udda. Det finns inte en enda detalj som är tillrättalagd, kameran zoomar in och ut som om man låtit praktikanter styra och ställa och användandet av musik är minimalt, där man istället använder samma pianoslinga om och om igen när musik väl behövs. Det är något som är off, men eftersom seriens fokus, familjen och deras udda samvaro är lika off, bildas det i sammanhanget något som är helrätt.

Något så helrätt, att det är dags att skriva upp ”Succession” på din ”must-see” lista så fort du kan. Jag har en känsla av att innan säsongen är slut, kommer detta vara serien som alla snackar om. Och du vill väl inte vara utanför?
 
 
Nya avsnitt släpps varje måndag på HBO Nordic.
| 25 juli 2018 08:45 |