Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 februari 2016 | 18:00

Låt "Colony" stilla din sci-fi-abstinens i vår

Har du inte upptäckt den än? Patrik Jonsson ger dig 5 anledningar att kolla in "Colony".
Jag brukar vanligtvis inte vara så intresserad av sci/fi-serier, anledningen till detta är helt sonika att jag ofta inte tycker de brukar fungera särskilt bra. Don't get me wrong, jag älskar genren i vanliga fall, men då det gäller just tv-serier tycker jag det mest producerats bös i denna genre. Främst brukar det så klart handla om ekonomin, en lyckad sci/fi-serie kräver onekligen sin budget och det är inte alla gånger (läs få) som kanalerna ifråga har haft lust att ösa pengar över sådana här projekt. Det andra skoskavet är att dessa produktioner ofta blir rätt lökiga, de blir sällan på allvar, även skådespeleriet brukar tyvärr göra en besviken.

"Colony" utspelar sig i en nära framtid och lägger främst sin fokus på familjen Bowman där pappan Will (Josh Holloway) och mamman Katie (Sarah Wayne Callies) utgör de starkaste pelarna. Familjen Bowman är bosatta i L.A., en stad vilken blivit ockuperad av främmande krafter där vissa av invånarna valt att snällt samarbeta. Medan de mer rebelliskt lagda valt den mer hårda och invecklade vägen genom att stå emot dem till varje pris. Familjen Bowman står någonstans mittemellan skulle man kunna säga, de är minst sagt splittrade.

"Colony" var en glad liten överraskning, jag ska försöka berätta varför.

1. Skådespelarna


Vi börjar med skådisarna på en gång. "Colony" har en ensemble som jag tycker gör riktigt bra ifrån sig. Jag gnällde ju innan på att det i vanliga fall brukar vara rätt styltigt skådespeleri i sådana här tv-serier, här har man dock lyckats väl på den fronten. Ni som saknat Josh Holloway från "Lost" får nu här chansen att se honom skina igen. Efter den mindre lyckade serien "Intelligence" (som lades ned efter endast några avsnitt) har han här definitivt fått revansch. Även resten av ensamblen lämnar rätt starka avtryck, här hittar vi bland andra Sarah Wayne Callis ("Prison Break" & "The Walking Dead"), Paul Guilfoyle ("CSI"), Kathy Baker ("Medium") och så den gamle "Rocky"-legendaren Carl Weathers!

Large bb1aa15d7ed3d314dcfe7bbb03f818e7 colony4

2. Effekterna


Även effekterna, eller kanske "bristen" på dem, tycker jag är värdiga att framhäva. Varför jag säger "bristen på dem" är på grund av att man inte överanvänder sig av dem. Istället har man tagit det kloka beslutet att lägga krutet på dessa de gånger de verkligen behövs. Att vara återhållsam är ingen skam, less is more som det ju heter och i "Colony" både speglas och utförs detta uttryck med glans. Nu är kanalen USA Network, som skapat serien, inte några HBO så förväntar er nu inte effekter likt exempelvis "Game of Thrones" så blir ni nog inte besvikna.

Large bb1aa15d7ed3d314dcfe7bbb03f818e7 colony2

3. Manus


Eller helt enkelt själva handlingen, storyn. Även här vill jag passa på att dra paralleller med de nyss nämnda effekterna. Istället för att fullständigt dränka serien med en massa effekter, sprakande yta och fasad, har man här istället satsat mer på just berättelsen och dess karaktärer. Detta är naturligtvis väldigt positivt för en älskare av starka handlings - och karaktärsdrivna tv-serier som mig. Så tycker ni som jag att detta är viktiga element i en tv-serie, även vad det gäller sci/fi, så lär ni inte bli besvikna på den fronten heller.

4. Temat


Temat är självfallet nära besläktat med både manuset och handlingen, vad jag dock främst vill tala om här är själva skådeplatsen. "Colony" är en slags framtidsserie blandat med det så kallade "alternativ värld"-temat. Jag personligen uppskattar verkligen just sådana produktioner, speciellt då de fungerar och det gör verkligen "Colony". Vi blir snabbt inslängda i ett slags koloniserat samhälle där mycket ser ut som idag, förutom att stora murar sträcker sig runtom storstäderna där militärstyrkor "patrullerar" gatorna. Man skulle kunna kalla det hela för ett extremt övervakningssamhälle, vilket i sig egentligen inte är så jäkla främmande sett till dagens debatter kring just detta ämne.

Large bb1aa15d7ed3d314dcfe7bbb03f818e7 colony1

5. Återhållsamheten


Med återhållsamheten syftar jag på att man inte gärna håller tittarna i handen hela tiden. I pilotavsnittet kastas vi till exempel rakt in i detta främmande samhälle och vi som tittare vet kort och gott inte ett jota. Vi vet inte vad som har hänt, hur, vilka eller varför? Efter några avsnitt förstår vi möjligtvis strukturen i detta samhälle, men hemlighetsmakriet forstkrider lik förbaskat. Jag vill inte avslöja för mycket här, därför väljer jag härmed att fatta mig kort och lämnar detta ämne raskt. Känner ni nu att en sådan här uppbyggnad passar er ska ni definitivt notera "Colony".

Vad det gäller en svensk premiär för "Colony" så är det fortfarande oklart. Svenska Netflix har dock köpt in serien, vi inväntar endast ett premärdatum. Mitt råd är alltså att lägga titeln på minnet, denna är helt klart värd att ge en chans.
| 18 februari 2016 18:00 |