Skribent

MovieZine

7 september 2014 | 21:05

4DX - Ett nytt sätt att uppleva film på bio

Efter 3D-renässansen under 2000-talet är det dags för nästa steg. Den visuella känslan av att vara inuti filmen räcker inte, det är dags att känna det på fler sätt.
4DX-biografer finns på olika platser runt om i världen och har så funnits i några år. Men som vanligt är vi svenskar kanske mer benägna att rikta blicken mot platser som ligger oss kulturellt nära. Därför är ämnet 4DX nu aktuellt, tidigare i somras öppnades nämligen USA:s första 4DX-biograf i Los Angeles.

Vad är då 4DX? Det är specialbyggda biografer som gör salongen till en del av filmupplevelsen. Man utnyttjar dessutom fler sinnen än tidigare. Förutom syn och hörsel ska känsel och lukt nu inkluderas i bioupplevelsen. Biostolen rör sig och innehåller vibrationsteknik och tryckpunkter, dofter sprids i salongen, bubblor eller dimma kan skapas, även regn och vindeffekter finns tillgängligt. Allt detta komponeras och skräddarsys efter filmen som visas.

Med tanke på att det tar ungefär en månad att programmera salongen efter en film kommer det nästan uteslutande vara högbudget-produktioner som visas. Exempelvis kan du just nu se ”The Amazing Spider-Man 2” om du har vägarna förbi 800 West Olympic Boulevard i Los Angeles. Håll hårt i popcornen!
Tekniken finns just nu i 26 länder varav sju ligger i Europa. Fler länder är dessutom på väg att hoppa på 4DX-tåget. För att se en beskrivning av dessa minst sagt påkostade och mer eventinriktade biosalonger, se videon nedan:


Med IMAX på ingång, tror ni att vi även kommer få en 4DX-salong i Sverige inom en snar framtid och vad har ni för tankar om tekniken? Kommentera nedan.

Hampus Haglund
| 7 september 2014 21:05 |