Film

Skribent

Hannes Kinnunen

11 augusti 2012 | 21:01

48 fps blir begränsat för "Hobbit"

Att släppa "Hobbit" i 48 fps har stött på starkt motstånd och därför har Warner Bros valt att visa filmen i båda versioner.

Warner Bros har gått ut och sagt att de planerar en begränsad premiär i 48 fps till "Hobbit" i december. Fps som är bildrutor per sekund spelas vanligtvis upp i 24 fps, men "Hobbit" är filmad i 48 fps för att få en mer realistisk känsla.

Den här uppgraderingen i bildrutor har enligt många varit den största förändringen till film sedan de första filmerna med tal introducerades på slutet av 20-talet. Warner Bros vill alltså att nu att "Hobbit" bara ska gå upp och visas i 48 fps på få utvalda biografer till skillnad från överallt där det fanns utrustning som vi trodde tidigare.

Så vitt vi vet har i alla fall Rigolettos nyöppnade biograf i Stockholm tillgång till en projektor som klarar av att visa 48 fps så förhoppningsvis blir det biografen som Sveriges Hobbit-fans får söka sig till.

Andy Serkis pratar om Martin Freeman som Bilbo

Andy Serkis som spelar rollen som Gollum i "Hobbit" men också arbetade som second-unit regissör för filmerna har sagt ett par ord angående Martin Freeman som Bilbo Baggins.

- Du vet inte riktigt vad du kommer att få, Martin är briljant på att bli regisserad, det är som en rytm som följer med honom. Han gillar att prova saker på hans sätt och när du säger "Men vad sägs om detta?" och när han förstår, då är det guld, och perfekt för Bilbo.

Inga djur skadade under inspelningen av "Hobbit"

Förra veckan gick en skötare ut och sa att flertalet djur hade dött under inspelningen av "Hobbit" vilket orsakade många djurälskare till att bli skeptiska till filmen. Nu har dock American Humane Association utrett hurvida några djur dog under inspelningen och har lyckligtvis kommit fram till att så inte är fallet.

"Hobbit" delas upp i tre filmer som regisseras av Peter Jackson, de två första får biopremiär december 2012 samt 2013. Läs mycket mer om Hobbit-filmerna på vår specialsajt.

| 11 augusti 2012 21:01 |