Film

Skribent

Emil Skelterwijk

5 juni 2013 | 21:01

4 roller som borde komma till hjälp i "After Earth"

Ovärderliga tips till pappa och son Smith om hur de ska kunna lägga "After Earth" bakom sig.

Ännu en gång har M. Night Shyamalan på något mirakulöst sätt lyckats övertala de stackars producenterna i Hollywood att satsa storkovan på honom och hans nästa film. Hur han inte kan ha blivit förflyttad till en mindre viktig avdelning som sorterar papper och hämtar glasunderlägg till folk efter "The Last Airbender" är för mig en större gåta än - Vad kom först, hönan eller ägget?

Och det är just hönan (eller ägget) som har fått herr Shyamalan att den här gången skicka pappa Smith och son Smith tillbaka till jorden 1000 år efter att människosläktet övergett planeten. Det hela bådar inte gott när skeppet de kommit med är minst sagt defekt och planeten numera kryllar av resultatet av hur det går när man låter vilda djur avla sig med vilken art som helst. Utan att överdramatisera läget kan man nog konstatera att The Smiths (inte gruppen) är i fara!

Därför tänkte vi kolla igenom grabbarnas tidigare roller och se om något på vägen till "After Earth" kan ha gett dem kunskap och lärdom hur de ska kunna tackla ett sådant här problem!

Roll till hjälp #1

Will Smith sitter på ett prima CV. Han har allt från Alienbekämpare till valtvättsarbetande fisk på meritlistan. Så en fara som detta borde egentligen inte vara farligare än en talgboll. Men vi utgår alltid från det värsta och jobbar oss fram därifrån.

I början av trailern får vi se rymdfarkosten, som de två familjemedlemmarna är närvarande på, slitas sönder. För alla er som inte levt under ett granitblock hela ert liv kan räkna ut vilken film jag menar när jag säger att Will Smith kan ett och annat om crashande rymdskepp... Smith Sr har ju för tusan flytt från aliens i ett halvkrassligt rymdfordon tidigare och crashat med den mitt ute i USA:s svettigaste öken. "Independence Day" är så klart filmen jag talar om. Nu vet vi ju i och för sig inte hur mycket Jeff Goldblums karaktär David hade att göra med landningen, men något säger mig att Will inte hade låtit någon schacknörd få hålla i spakarna under ett sånt viktigt ögonblick!

Att tillägga är väl att "Men in Black" rollen J även gett honom lite kött på benen när det kommer till att hanterar krissituationer i futuristiska rymdskeppsliknande fordon!

Roll till hjälp #2

Det viktiga när man störtar på jorden i samma veva som den koloniserats av vildsint kreatur, är att inte gripas av panik. Det handlar om djupa andetag och finna sitt inre djur (Varför inte en höna eller ett ägg - påväg att bli höna). Om det är någon som vet hur man handlar i en paniksituation så är det Will Smith. Ett bra exempel är i "I Am Legend" när han slungas upp med foten i en fälla (upp och ned) medan han väntar på att bli aptitretare åt någon grotesk sate som bara en mamma kan älska. Lugn som en filbunke analyserar han situationen utan att stressa iväg eller gripas av panik. Efter ett nyktert handlingssätt, lyckas han ta sig ur knippan utan någon större skada...  Eller ja, tyvärr är det ju här en av få filmer där Will faktiskt dör i slutändan men ni förstår nog min poäng!

Roll till hjälp #3

Det gäller att ha pungkulor av stål när man måste nicka ja på sonens fråga: Kommer vi dö? Som den äldre i en duo får man otacksamt ta på sig rollen som den starka vars känslomätare måste peka på noll hela tiden. Man måste agera på samma sätt som när man lägger sig på en av de här "Svensson"-spikmattorna. Det må göra förjävla ont och trots att man egentligen bara vill gråta som en fjortistjej som precis missat Justin Bieber under sitt Sverigebesök, så gäller det att bita ihop och hålla masken.  Ben i "Seven Pounds" borde ha gott om sådan inre styrka. Kör man ihjäl 7 personer inklusive sin fru och ändå lyckas ha den mentala styrkan att hjälpa en rad okända människor till ett bättre liv - då har man en kostcirkel av tungmetall. Visst, han kanske rekonstruerar Niagarafallen lite väl ofta under sina ögon i den filmen men tänk så här: Det krävs alltid en tår för att hålla emot två... Ett halvår filosofikurser helt i onödan!

Roll till hjälp #4

Sen har ju Will Smith en relation till djurriket efter rollen som Oscar i "Hajar som hajar". Har man Hajmaffian bakom sig har man egentligen ingenting att vara orolig för! Så sett på det stora hela är pappa Smiths chanser för att överleva ganska bra. Han har tillräckligt med kunskap och erfarenhet från tidigare filmer som kan komma väl till pass på en människotom planet med endast bestar som population. Annars hoppas jag verkligen att han sparat neuralyzern från "Men in Black"!  

Roll till hjälp?

Vad finns det då i Jaden Smiths rollregistret som kan vara till hjälp? Hur ser hans chanser ut att överleva? Räknat i procentsats: 0 %. Sammanfattat i ord: Obefintlig! Jag skulle vilja påstå att VHS:n har större chans att överleva än Smith Jr. Jag vet inte vad som skulle kunna hjälpa Jaden från att inte bli världens smaskigaste tuggleksak. Skulle det vara tranan i "Karate Kid"? Hans insats från sidlinjen i "The Day the Earth Stood Still"? Om Jaden ska vara människans sista hopp, då lär vi behöva en omänskligt bra twist av M. Night Shyamalan. Kanske att djuren dör som flugor när de kommer i kontakt med någon som varit med och sjungit i "Justin Bieber: Never Say Never"? Om så är fallet då är Jaden Smith "the chosen one" för rollen!

| 5 juni 2013 21:01 |