Skribent

Mats Karlsson

8 november 2010 | 10:04

"3D-konvertering bäst för klassiker"

Filmmakaren James Cameron förutspår döden för 3D-konverteringen av nya filmer och att 3D-glasögon är borta inom 10 år.

James Cameron har efter framgångarna med "Avatar" blivit en 3D-guru och förespråkare för det nya formatet och nyligen föreläste han vid Blu-con i Beverly Hills. Han har tidigare sagt att det var ett misstag att försöka konvertera "Harry Potter och dödsrelikerna - Del 1" till det alltmer populära formatet, skriver BBC. Cameron tog än en gång upp sina argument till varför filmbolagen inte bör konvertera filmer i efterhand.

- Jag vidhåller att man inte kan göra en bra konvertering med en två timmar lång film i tillräckligt bra kvalité på några veckor som de gjorde med "Clash of the Titans". Det är inte min avsikt att smutsa ner filmen när min kompis Sam Worthington är med i den, men jag tror att alla insåg att man gick för långt. Man marknadsförde filmen som en 3D-film och kastade in pengar för att konvertera den i efterhand och det blev inte så lyckat. De fick helt enkelt inte till det, säger Cameron.

När Warner Bros meddelade att man inte skulle hinna konvertera "Harry Potter" i tid, sa var den officiella förklaringen att man inte ville låta fansen vänta på att konverteringen skulle bli klar och därmed skjuta upp premiären.

- Min personliga filosofi är att konvertering i efterhand ska endast tillämpas med gamla klassiker, "Jaws", "E.T.", "Indiana Jones", "Close Encounters" eller "Titanic". Såvida man inte har en tidsmaskin och kan åka tillbaka och spela in dem i 3D finns det inget annat alternativ. Det bästa alternativet för att släppa en film i 3D är att spela in den i 3D, berättar Cameron.

Cameron var dock säker på att 3D-konvertering är snart ett minne blott.

- Det som kommer bli spiken i kistan för 3D-konvertering är när man konverterar tusentals om inte tiotusentals timmar per år till 3D. Det blir svårt för Hollywoodproducenterna att hävda att det är för komplicerat att göra en film i 3D om det görs varje dag av mindre talangfulla människor utan stor pengapåse, säger Cameron.

Cameron förutspådde också att 3D utan glasögon skulle bli verklighet inom en tioårsperiod.

- Så fort vi går över till auto-stereoskopiskt, det vill säga att titta på 3D utan glasögon kommer det bli det sättet vi tittar på all media. Det kommer troligtvis att inträffa om 8-10 år, avslutade Cameron.

| 8 november 2010 10:04 |