Film

Skribent

Peter Lithell

29 juni 2020 | 18:00

36 tankar efter att jag sett om “Batman Forever”

Som en udda hyllning till den nyligen bortgångna Joel Schumacher har jag fördjupat mig i “Batman Forever”  från 1995. Här kommer lite spontana tankar efter att ha sett om den märkliga jubilaren som fyller tjugofem år!
Stöd MovieZine med ett VIP-medlemskap från 20 kr i månaden. Läs mer på Patreon...
 
Joel Schumacher (1939-2020) var en intressant regissör; man visste aldrig riktigt vad som komma skulle. Genres bekymrade honom aldrig, han gjorde de filmer han ville göra. Från början var artikeln bara tänkt att belysa det faktum att “Batman Forever” fyller hela 25 år. Som bekant har det hänt en del med vår läderlapp efter att uppföljaren “Batman och Robin” (1997) så gott som dödade franchisen.

Medan artikeln skrevs gick Joel Schumacher tyvärr bort. Jag gillar verkligen så gott som allt han gjorde under sin långa karriär. Skall jag välja ut några favoriter blir det “The Lost Boys” (1987) och “Falling Down” (1993). Även hans mindre hyllade alster är dock värda en titt: “Super 8” (1999) och “The Number 23” (2007) för att nämna några.
 
Alla hyllningar är på sin plats men faktum kvarstår: “Batman Forever” är väldigt märklig och enbart toppad av “Batman & Robin” i fånighet. Ta nedanstående för vad det är; en kärleksfull hyllning till en grym regissör som tyvärr skulle in och rota i Batmans universum.

1. Filmmakarna: Publiken verkar verkligen ha uppskattat de två första mörka och skitiga Batman-filmerna. Låt oss göra precis tvärtom.

2. Gotham City gör inte längre skäl för sitt namn. Såvida neon inte klassas som gotiskt.

3. Jag noterar fladdermöss på Batmobilens navkapslar och en stor logga på väggen i Batcave. Batman har ett tvångsmässigt behov av att sätta sin logotyp på allt.

4. Tommy Lee Jones som Harvey Dent/Two-Face verkar ha väldigt kul; han skrattar hela tiden oavsett situation.
 
 
5. Dr. Chase (Nicole Kidman) är en sjukt kompetent psykolog; hos sätter en exakt diagnos på Two-Face efter att ha pratat med Batman i tio sekunder.

6. Two-Face vill verkligen döda Batman; han lurar in honom i ett kassavalv fullt av syra som sedan släpas iväg av en helikopter. Det skall bli kul att få reda på vad Two-Faces hat grundar sig i längre fram i filmen.

7. Two-Face sätter ett rattlås från Biltema på helikoptern.

8. Jim Carrey är den galna forskaren Edward Nygma. Han är uppenbarligen rätt instabil och allmänt creepy. Hans moraliskt tveksamma forskningsprojekt lades ned samma morgon; ändå är han på plats när Bruce Wayne besöker arbetsplatsen. HR-avdelningen på Wayne Enterprises suger.

9. Dr. Chase, kåt som en marskatt, kapar Bat-signalen för att lura dit Batman i hopp om fladdermys. Oansvarigt beteende och dålig polisbevakning i samma scen.
 
 
10. Än så länge verkar ingen skådespelare veta vilken film de medverkar i. Val Kilmer är en hemsk Batman.

11. Åh, en tillbakablick till hur Harvey Dent fick sitt ansikte sabbat. En skurk slängde syra på honom under en rättegång. Batman befann sig också i rättssalen och försökte rädda honom utan större framgång. Batman satt alltså i full mundering tillsammans med alla andra åskådare; klart udda. Nu fick vi även lite bakgrundsinfo till Two-Faces enormt starka hat: Batman försökte hjälpa till.

12. På tal om hat: Edward Nygma hatar Bruce Wayne intensivt! Detta för att Bruce artigt tackade nej till Nygmas skumma projekt. Den briljanta forskaren klistrar ihop brev med gåtor till Bruce Wayne fulla av kladdiga fingeravtryck. Han levererar också gåtan till familjen Waynes herrgård utan förklädnad. Slugt.

13. Bruce Wayne visar Dr. Chase två av gåtorna. Hon konstaterar att personen bakom gåtorna lider av besatthetssyndrom och självmordsbenägenhet. Dr. Chase är fortsatt en jävel på spontan diagnostisering.

14. Och där dök Chris O'Donnell upp som Dick Grayson/Robin samtidigt som min router la ned (förmodligen i protest).
 
 
15. Routern fick livslusten tillbaka, till skillnad från mig. Robins cirkusfamilj faller mot sin död efter att Two-Face stormar föreställningen. Chris O´Donnell reagerar som om han fått en felaktig kaffebeställning. Two-Face vill i vanlig ordning döda Batman och kräver att han (om han sitter i publiken) skall avslöja sig. Bruce Wayne som är där med Dr.Chase skriker att han är Batman men ingen verkar ta notis om detta (allra minst Dr. Chase som sitter bredvid honom).

16. När vi ändå pratar om cirkusföreställningen; den direktsänds på CNN. Oväntat.

17. Bruce Wayne tycker synd om Dick som inte längre har någon familj. Han adopterar den 25-åriga pojken och låter honom flytta in i herrgården. Bruce har också förlorat sina föräldrar vilket han poängterar sjuttiotre gånger i filmen ackompanjerat av ännu fler flashbacks. Det var trettio år sen; gå vidare.

18. Fenan/fladdermusvingen på Batmobilen fladdrar som en slapp åsnepitt vid hög hastighet.

19. Drygt en timme in i filmen och Two-Face har försökt att döda Batman arton gånger. Det går sådär. Batman lyckas denna gång fly genom att skjuta en änterhake från bilen och köra uppför en vägg. Coolt men hur kommer bilen ned igen?

20. Robin visar att han minsann kan tvätta sin egen tvätt på herrgården. Han karate-hanterar tvätten med en finess utan dess like. Detta är allt som krävs för att butlern Alfred skall se hans potential som brottsbekämpare. Jag känner mig inspirerad och passar på att tvätta ögonen med klorin i hopp om att scenen försvinner från hornhinnan.

21. Edward Nygma som nu titulerar sig “the Riddler” har väldigt plötsligt lyckats sälja sin hjärntvättande 3D-maskin till alla hushåll i Gotham City. En aggressiv marknadsföringskampanj borde finnas med bland de bortklippta scenerna. Gissningsvis tillsammans med en lång scen där Batman sitter fast i sin bil på väggen.
 
 
22. Satan vad det här är fånigt; Adam Wests Batman på 60-talet börjar kännas “dark and gritty”.

23. Sa jag att Two-Face verkligen vill döda Batman?

24. Robin å andra sidan vill verkligen döda Two-Face. Han säger det flera gånger och ser arg ut; därav vet jag.

25. Butlern Alfred kallar Robin “Master Dick”.

26. Master Dick leker att herrgårdens takkrona är en trampets och svingar sig ned i Batcave. Batcaves sofistikerade säkerhetssystem skriker “Inkräktare” och skickar upp Batmobilen från en underjordisk plattform samtidigt som alla system lyser upp. Världens. Sämsta. Säkerhetssystem.

27. Nicole Kidman ser kåt ut. Hon gör det ofta i den här filmen.

28. Alfred fortsätter att kalla Robin “Master Dick”

29. Snälla sluta med all neon... Är hela Gotham City en enda rave-fest?
 
 
30. Dags för presskonferens: Det meddelas att NygmaTech efter några veckors försäljning hotar miljardimperiet Wayne Enterprises. Var vänlig se Directors Cut för de scenerna. Eller inte.

31. Familjen Waynes herrgård har verkligen ohyggligt dåliga säkerhetssystem. Nu knallar barn in genom grindarna för bus eller godis. Two-Face och the Riddler hakar på.

32. Two-Face skjuter Bruce Wayne i huvudet men får därefter order om att inte döda honom. Tur att det bara var ett varningsskott i huvudet.

33. Alfred har sytt en Robin-dräkt åt Master Dick. Nu är Batman och Robin partners och skall rädda dr. Chase som kidnappats. Robin får en chans att döda Two-Face men låter honom leva. Two-Face kidnappar Robin som tack. Sensmoralen är: Döda alltid din fiende om du kan.

34. The Riddler passar på att byta outfit och styla håret inför finalen.

35. Batman måste välja mellan att rädda Master Dick eller Dr. Kåt-Chase. Han räddar båda genom att kasta en batarang i den stora glasmojängen som styr the Riddlers hjärntvättningsmaskin. Mental note: Häng inte källan till all din makt i taket inför slutstriden.
 
 
36. Faran är inte över än. Two-Face hotar gänget med pistol men skall samtidigt singla slant. Batman har pantat burkar och kastar ett gäng mynt på honom; Two-Face blir förvirrad och faller ned i ett schakt mot sin död. Efter att ha tjatat på Robin om hur fel det är att döda och om hur hämnd inte är lösningen gör Batman en kovändning. Sensmoralen igen för er som missat det: Döda alltid din fiende om du kan.

Vad är era tankar om “Batman Forever” eller “Batman & Robin” för den delen? Diskutera nedan.
| 29 juni 2020 18:00 |