Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

21 januari 2020 | 18:00

30 tankar jag inte kan släppa när jag tittar på "Waterworld"

Ni vet hur ens inre dialog går på högvarv när man tittar på en film? Här är 30 försök till att samla tankarna när jag tittade på "Waterworld".
"Waterworld" från 1995 nådde kanske inte de höjderna den var avsedd att göra (varken i intäkter eller i mottagande av publik och recensenter) - men den blev i alla fall en snackis! Jag tror jag aldrig har träffat någon som har sett den blöta dystopin utan att antingen hata den eller älska den - det förstnämnda långt ifrån en bristvara. 

Men är filmen verkligen så dålig? Jag anmärkte på att så länge jag inte koncentrerade mig så mycket på att tycka bä eller bu, så lockade den fram en hel del tankar. I följande spalter har jag redogjort ett gäng av dem.

1. Filmen inleds med ett narrativ: ”Framtiden. Glaciärerna har smält.”
 
Jag tycker - med få undantag - att det är så torftigt att ha en speaker i början på en film istället för att arbeta in handlingen i berättelsen. Kunde de inte bara ha lagt in ett par fiskare, där den ena säger ”Önskar att framtiden inte var översvämmad,” varav den andra svarar ”Så går det när glaciärerna smälter.”

Avklarat!

2. Berättarrösten blir ännu mer överflödig när den talar om att de som har överlevt har lyckats anpassa sig. Jag förstår att det ska vara stilistiskt, men jag menar, hur fan skulle det annars gått till.

3. Mariner (Kevin Costner) kissar i en burk och häller ut den i en maskin som gör urinet drickbart. Tanken slår mig att det skulle vara mer praktiskt om han kunde ha uppfunnit en manick som förvandlar saltvatten till dryck istället. Mer praktiskt, och ett betydligt fräschare koncept.

4. Jag är ingen vetenskapsman, men Mariner, som har gälar, borde kunna ta in vatten i kroppen genom att bara befinna sig i vattnet - såsom saltvattenfiskar gör (wikipedia är din vän).

(Visste ni föresten att 50% av alla fiskar är saltvattenfiskar? Eller att saliniteten i vattnet måste vara högre än 3% för att de ska klara sig där? Varsågod.)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
5. Jag tycker det på något sätt är häftigt hur mycket ”Waterworld” har lånat från ”The Road Warrior”.

Sa jag häftigt?

Tråkigt.

Tråkigt, menade jag.

6. Men jag tycker ändå inte så illa om Waterworld som alla andra verkar göra. Jag vet inte varför. Alla andra har förmodligen rätt. Jag tycker den ändå är rätt kul.

7. Det är lite märkligt att det mordiska piratskurkarna i den här filmen (Smokers, som dom kallar sig och blir kallade) har exakt samma signum som prepubertala pojkar och flickor, som vill framstå som tuffa: nämligen en cigg i truten. Att piraterna plundrar, mördar och är allmänt otrevliga är tydligen inte större laster.

…”Piraterna” skulle till och med funka annars.

8. Det måste ju vara en enorm bedrift för varenda Smoker att vara så överjäkligt lortig när deras omgivning består av 99,999999 % vatten.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
9. ”30 horisonter bort” säger Mariner när han får frågan i den flytande befästningen vart han fått tag på så mycket sand.

Hm.
 
En horisont måste ju vara det absolut, i särklass, det sämsta mätverktyget.
  
10. Det är rätt märkligt att det är skottpengar på Mariner när folket på befästningen upptäcker att han har gälar. Det kanske ingen som kläckt idén att det kanske kan vara fördelaktig att vara bundis med en kille som kan andas under vattnet, när hela världen är översvämmad.

11. Dessa Smokers är växelvis otroligt dåliga skyttar. De intar den flytande befästningen på tre röda och skjuter ner stackars människor som flugor, men missar bokstavligen varenda skott på vår hjälte när han står och vevar och stånkar och meckar och bråkar med sitt skepp under en anmärkningsvärt lång tid. - PS. Han kom undan.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
12. Jag förstår inte varför huvudskurken, och piraten, Deacon (Dennis Hopper), blir så upprörd över att ha förlorat ena ögat i en explosion. Han är ju en pirat! Allt han behöver göra nu är att amputera ett ben och skaffa en papegoja så är han legit.

13. Jag gillar att Mariner har skrupler nog för att bestämt tacka nej när Helen (Jeanne Tripplehorn), erbjuder sin kropp till honom för att få stanna på båten, men han har inte något problem i teorin med att filera Helens lilla flicka Enola (Tina Majorino), med sin stora läskiga kniv. #conflicted.

14. Alltså jag får ont i huvudet av hur oregelbundet vokabuläret är i den här filmen. Ingen vet att olja heter olja, eller bensin heter bensin, även om de använder det till deras vattenscootrar och flygplan. Men folk vet av något outgrundligt skäl att jord heter jord - som knappt finns längre.

15. Uppdatering: Deacon använde precis en golfterm. Senare kallade han bränsle för ”åk-juice”.

16. Mariner har enorma problem med självkänslan. Den lilla flickan han räddade från Smokers går igenom hans samling av ovärdeliga grejor, kladdar på hans båt och ger blickar som kan döda. Men det är inte förrän hon kläcker en kommentar om att han vore snyggare i kort hår som han slänger henne av båten.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
17. Jag har nu tittat på halva filmen och måste redogöra att Mariner egentligen är en stor kramgo nallebjörn. Han är bara introvert.

18. Jag såg precis Jack Black i världens kortaste cameo! Jack Black är med i "Waterworld"! Jag vet inte varför det är så spännande!

19. Nu är det så att jag inte är någon vetenskapsman, men! …Tanken slår mig. Mariner lägger vantarna på ett pappersark från den forna ”torra” världen som ser helt okej ut - som går att rita på till och med.

Men samtidigt har han utvecklat gälar genom någon slags evolutionskurva. Tar det inte åtminstone - på en höft - säg, en miljon år för något sånt att hända?

Grym kvalité på det pappret. Måste vara laminerat.

20. Mariner fimpar en kille, blir uppäten av en monsterfisk och exploderas - inom en period på en kvart. #Nextlevel

21. Mariner är lika bra på att göra sig av med Smokers som Arnold Schwarzenegger är på att göra sig av med allt och alla i ”Commando”.

22. Mariner visar äntligen Dry Land, som alla i filmen snackar om, för Helen. Det visar sig vara en massa skyskrapor, begravda under havet. Men som tur är fick vi redan reda på att 1, det är framtiden och 2, världen har svämmat över, i början av filmen. Tack trailerröst-killen.

23. En plasthink fungerar lika bra som en syrgastub om man vänder den upp och ner.

24. I en dystopisk ödelagd framtid finns det alltid obegränsat med cigaretter.

25. Jag gillar "Blue Velvets" Dennis Hopper bättre än jag gillar "Waterworlds" Dennis Hopper.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
26. Ett porträtt av Joseph Hazelwood, oljemogulen som i verkligheten anklagades för att varit full och konsekvent orsakat en stor oljespills-katastrof, hänger på väggen i Deacons rum.

Rummet ligger förövrigt i vad som ser ut att vara en gigantisk oljetanker.

Initialerna för Water World är WW, som också betyder World War.

Ett plus ett är lika med att denna filmen förutspår att det tredje världskriget kommer att handla om miljökatastrofer. Nöt = knäckt.

27. Finns viljan finns ett sätt. Med hjälp av åror och lite lagkänsla får man fart på en gigantisk oljetanker.

28. Uppdatering: En gigantisk oljetanker väger 120 000 ton.

29. Mariner bräckte skurkarna. Sprängde oljetankern. Räddade den lilla flickan Enola, vars tatuerade karta visade sig vara vägen till Dry Land (om du inte har sett filmen så hade hon en karta tatuerad på som visade vägen till torra land, tatuering satt på ryggen och det var därför som skurkarna från första början jaga henne, eller rättare sagt en av skurkarna fick reda på att - alltså har du inte sett filmen borde du inte ha läst den här artikeln överhuvudtaget).
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
30. Dry Land ser exakt ut som ”Jurassic Park”.
| 21 januari 2020 18:00 |