Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 december 2022 | 16:00

Visste du att en ny Guy Ritchie-film släpps nästa vecka?

Oroväckande tyst kring actionkomedin "Operation Fortune" med Jason Statham och Aubrey Plaza i rollistan.
En ny film från actionregissören Guy Ritchie får inviga bioåret 2023. Stjärnor som Hugh Grant, Aubrey Plaza och Josh Hartnett gör Jason Statham sällskap i den 007-doftande historien om en hemlig agent på jakt efter ett farligt vapen.
 
”Operation Fortune: Ruse de Guerre” skulle ha släppts redan för ett år sen, men har blivit försenad utan närmare förklaring. Nu ligger den redo för biopremiär nästa fredag, den 6 januari.
 
För en påkostad actionrulle med så pass tunga namn inblandade har filmen inte gjort mycket väsen av sig alls. Den första och hittills enda trailern landade för över ett år sen, i slutet av 2021, och det har till och med ryktats att Ritchies rulle skulle skickas direkt till streaming.
 
Vi har gjort lite eget spionarbete för att ta reda på vad du behöver veta om ”Operation Fortune”:
 
 

1. Kan Jason Statham rädda världen?

 
Enligt filmens officiella synopsis "måste spionen Orson Fortune sätta stopp för försäljningen av en ny dödlig vapenteknologi som leds av miljardären och vapenmäklaren Greg Simmonds. Fortune hamnar motvilligt i samma team som några av världens bästa agenter. Tillsammans rekryterar de Hollywoods största filmstjärna, Danny Francesco, som hjälper dem på deras hemliga uppdrag för att rädda världen."
 
Statham spelar den charmige och listige superspionen Fortune, Hugh Grant är den svinrike vapenhandlaren Simmonds och Josh Hartnett axlar rollen som Hollywoodstjärnan som tvingas att infiltrera hans närmaste krets.
 
Utöver dem ser vi också Aubrey Plaza, Bugzy Malone och Cary Elwes som medlemmar av Orson Fortunes team. Plaza, nyss aktuell i tv-serien "The White Lotus", har tidigare pratat om sin rollfigur som en tuffing som kan mäta sig med Statham:
 
- Statham spelar en slags Bond-karaktär, men jag såg min karaktär som en kvinnlig Bond. Bond är den som får tjejen. Bond objektifierar alla och är samtidigt en badass. Så jag gjorde samma sak, och objektifierade Statham hela tiden. Jag slog honom bokstavligen på häcken. Jag tror alla var lite rädda för mig, berättar Aubrey Plaza för GQ.
 
 

2. Guy Ritchie håller sig sysselsatt

 
Regissören bakom "The Gentlemen" och "Wrath of Man" har varit flitig på sistone och snittar en film om året. För "Operation Fortune" (tidigare kallad "Five Eyes") jobbar han åter med flera bekanta skådisar och har lovat ett "vilt och världsomspännande spionäventyr". Inspelningen började i januari 2021 och tog Ritchie och hans ensemble till bland annat Turkiet och Qatar.
 
Och titeln?
 
- Du måste kolla upp betydelsen av "ruse de guerre" för det är så ironiskt. Bara fransmännen har lyckats summera betydelsen av "den accepterad oortodoxa inställningen till krig" i en term, vilket är just vad vår film handlar om, förklarar Ritchie för Entertainment Weekly.
 
Den brittiske filmskaparen rullar inte tummarna i väntan på premiären, utan har redan hunnit spela in ytterligare en långfilm - actionthrillern "The Covenant" med Jake Gyllenhaal. Även den förväntas komma ut under 2023. Därefter är det dags för Ritchie att tackla ännu en Disneyremake efter "Aladdin", nämligen "Herkules".
 
 

3. Varför har filmen blivit försenad?

 
”Operation Fortune: Ruse de Guerre” var först tänkt för premiär i januari 2022, vilket sedan ändrades till mars. Plötsligt försvann den helt och hållet från biolistan, för att lite senare smyga upp med ett nytt datum i januari 2023.
 
En av anledningarna som det har rapporterats om är att några av skurkarna i filmen kommer från Ukraina. Känsligt läge med tanke på kriget som började i våras. Enligt Daily Mail blev tajmingen så fel att studion stoppade filmen för att klippa om delar.
 
Deadline menar att det snarare handlar om nedskärningar hos filmbolaget STX, som satt flera storfilmer i limbo. Så sent som i november rapporterades det om att "Operation Fortune" troligen skulle gå direkt till streaming (iallafall i USA) men än så länge har filmen sitt amerikanska biodatum satt till 12 januari.
 
 
I Sverige kommer "Operation Fortune: Ruse de guerre" redan den 6 januari, om inget oförutsett hinner hända över nyår.
| 29 december 2022 16:00 |