Film

Skribent

MovieZine

7 augusti 2019 | 10:50

3 filmer som kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Rymdresenärer, en seriemördare och ett dansande gaypar tävlar om att bli årets Oscarsbidrag.
Inför den 92:a upplagan av Oscarsgalan väljer i år den svenska Oscarskommittén att i första steget nominera tre filmer. Tanken är att ytterligare hylla kvaliteten och bredden bland de filmer som skapas i Sverige, enligt ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

– Att vi först nominerar tre filmer gör att vi kan sätta fokus på fler av våra fantastiska filmer och tillsammans sätta dem i ett större sammanhang, säger Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.
 
Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras på morgonen den 28 augusti. Den 92:a upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas den 9 februari 2020.

De tre nominerade är:
 
 

Aniara (2018)

 
Det existentiella rymdeposet hade sin världspremiär under filmfestivalen i Toronto 2018 och visades tidigare i år under Göteborgs filmfestival. Filmen är baserad på boken med samma namn skriven av Nobelpristagaren i litteratur Harry Martinson och är regisserad av Pella Kågerman och Hugo Lilja. Filmen hade svensk biopremiär 1 februari.
 
I vår recension skriver vi att "Aniara" liknar ingen annan rymdfilm du sett. "En svensk rymdopera inspelad på Finlandsfärjor och diverse köpcentrum. En dödsdömd resa med inslag av lesbisk kärlekshistoria, existentiell ångest, religion och sex. Det här är flummigt - och helt underbart."
 
 

Quick (2019)

 
Mikael Håfström första svenska spelfilm på 15 år följer historien om Sveriges största juridiska skandal någonsin. I titelrollen ser vi David Dencik ("Chernobyl") och i övriga roller Jonas Karlsson, Suzanne Reuter samt Alba August. Håfström har tidigare regisserat bland annat "Ondskan" som blev nominerad till en Oscar för bästa utländska film 2004. "Quick" har svensk biopremiär 20 september.
 
 

And Then We Danced (2019)

 
Levan Akins coming-of-age-film i dansmiljö visades på filmfestivalen i Cannes och nominerades även till Queer-palmen. Filmen har hittills sålts till över 30 länder. "And Then We Danced" har svensk biopremiär 13 september.
 
"Förbjuden kärlek i en värld av fördomar, det kan tyckas vara en uttjatad filmklyscha. Men i händerna på skicklige regissören Levan Akin bir detta gaydrama i den georgiska dansvärlden en vacker och härlig filmupplevelse", skriver vi i vår recension.
 
Vilken av filmerna hoppas du blir skickad till Oscarsgalan? Vem har bäst chanser för en nominering? Tyck till nedan.
| 7 augusti 2019 10:50 |