Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 september 2021 | 13:45

3 filmer som kan bli årets svenska Oscarsbidrag 2021

Men har "Clara Sola" och "Tigrar" verkligen en chans mot "Utvandrarna"?
Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

– Extra roligt med årets tre utvalda filmer är att de skildrar så starka personliga resor. Att de äger en autenticitet med starka och engagerande uttryck och visar prov på en så fin kombination av hantverksskicklighet och personlighet, där formen på ett så tydligt sätt förstärker det filmerna och karaktärerna berättar. De visar också på ett väldigt konkret sätt att vår värld hänger samman. Att människors livsöden och de val vi står inför är universella, säger Petter Mattsson, ordförande för Oscarskommittén, i ett pressmeddelande.
 
 
De tre kandidaterna är:
 

Clara Sola

 
40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud, hon är ett ”helgon” i en by i behov av hopp. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå som leder ut Clara på outforskad mark. Filmen hade världspremiär i Cannes i somras i sektionen Directors’ Fortnight, och är Nathalie Álvarez Meséns debut som långfilmsregissör. Biopremiär 26 november.
 

Tigrar

 
Ronnie Sandahls verklighetsbaserade drama skildrar 16-årige fotbollstalangen Martin (Erik Enge) som säljs till en italiensk storklubb, och blir fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar. ”Tigrar” hade världspremiär på filmfestivalen i Busan och vann tidigare år pris för Bästa nordiska film och Bästa skådespelare vid Göteborgs filmfestival. Filmen går nu på bio.
 

Utvandrarna

 
I Erik Poppes nytolkning av Vilhelm Mobergs romanklassiker ser vi Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård som Kristina och Karl-Oskar, som lämnar Sverige för hoppet om ett nytt liv på andra sidan Atlanten. ”Utvandrarna” får biopremiär den 25 december.
 

Sveriges Oscarsbidrag presenteras 21 oktober

 
En hyllad debutfilm som fått uppmärksamhet i Cannes, och nytt från Ronnie Sandahl vars ”Borg”-manus har gjort honom till ett namn som Hollywood redan drar i. ”Clara Sola” och ”Tigrar” är båda kritikerrosade, men förmodligen för anonyma för att sticka ut bland närmare hundra Oscarskandidater från olika länder.

Det råder ingen tvekan om att ”Utvandrarna”, med massiv budget och en episk berättelse från 1850-talets Småland om jakten på den amerikanska drömmen, är filmen som har bäst chans att ge Sverige en ny Oscarsnominering. Inte att förglömma: Jan Troells filmatisering från 1972 nominerades både till Bästa utländska film men också till Bästa film, Bästa regi och lite annat... Frågan är förstås om en "remake" kan upprepa bragden?
 
Vi tippar hursomhelst på "Utvandrarna" som årets enda tänkbara kandidat, nu återstår att se om juryn tänker likadant. Det slutgiltiga bidraget presenteras 21 oktober.
| 30 september 2021 13:45 |