Film

Skribent

MovieZine

20 december 2019 | 18:30

25 största biosuccéerna på 2010-talet

Bioindustrin verkar gå bättre än någonsin. Superhjältar, dinosaurier och rymdrobotar håvade in miljardbelopp under årtiondet som gått.
Snart är 2010-talet slut och det firar vi genom att summera decenniet med flertalet listor. Här kommer vi lista de största ekonomiska framgångarna vi har fått se under de senaste 10 åren. Är du ett Marvel-fan eller bara intresserad av nördiga biosiffror, då är det här listan för dig.
 
(Listan uppdateras på nytt i början av 2020, för att få med eventuella ändringar.)
 
 

1. Avengers: Endgame - 2,797 miljoner dollar

 
21 filmers förspel ledde till det ultimata klimaxet i tidernas största film-franchise. Filmen innehöll allt från nostalgiskt tidsresande till heroiska uppoffringar och förtjänade avslut. Ingen är förvånad att "Avengers: Endgame" blev den största biosuccén på 2010-talet.
 

2. Star Wars: The Force Awakens - 2,068 miljoner dollar

 
Disney köpte Lucasfilm i oktober 2012 och tre år senare var det dags för "Star Wars" återkomst till bioduken. Hajpen var total, förväntningarna extremt höga och hela kalaset ledde till en enorm nördfest som ekade ända till en galax långt, långt borta.
 

3. Avengers: Infinity War - 2,048 miljoner dollar

 
Ända sedan första “The Avengers” hade Thanos teasat sin entré in i Marvels filmuniversum. I “Infinity War” var det äntligen dags, och vi fick ta del av en heist-film fylld av allt man kunde önska sig. Allt från Thors episka Wakanda-entré till det förkrossande slutet gjorde att filmen förtjänade varenda dollar.
 
 

4. Jurassic World - 1,671 miljoner dollar

 
Alla älskar dinosaurier, och aldrig har det varit tydligare än inför “Jurassic World”. Spielbergs “Jurassic Park” från 1993 är kanske en av de mest älskade filmerna genom tiderna, och även om uppföljarna aldrig nådde upp till samma nivå, tappade fansen aldrig hoppet. Återkomsten med Chris Pratt i huvudrollen visar att suget efter dinosaurieäventyr aldrig verkar försvinna.
 

5. Lejonkungen - 1,656 miljoner dollar

 
Klassiska "Lejonkungen" från 1994 var länge Disneys mest framgångsrika animerade film (ja, tills "Frost" kom år 2013). Filmen är en stor del av allas vår barndom, och årets snyggt CGI-uppiffade version väckte nostalgiska känslor hos många i publiken.
 

6. The Avengers - 1,518 miljoner dollar

 
Aldrig tidigare hade vi sett så många stora superhjältar från olika filmer samlas i samma film och slåss tillsammans. Efter att ha byggt upp Thor, Iron Man och Captain America i sina egna solofilmer, blev förväntningarna med rätta högt ställda inför den första “Avengers”-filmen någonsin. Och det verkar som att förväntningarna infriades.
 
 

7. Fast & Furious 7 - 1,516 miljoner dollar

 
Med “Fast Five” gick “Furious”-franchisen från att vara racingfilmer med tjuv- och polisaction, till att bli snarare äventyrsfilmer med superhjälteinslag. Säga vad man vill om förändringen, men fansen verkar älska det. Franchisen är nu en av de största i världen och spelar in miljardbelopp efter miljardbelopp.
 

8. Avengers: Age of Ultron - 1,404 miljoner dollar

 
Uppföljaren till 2012-succén “The Avengers” introducerade den onde Ultron, och andra karaktärer som Vision och Scarlet Witch. Även om den anses vara en av de svagare filmerna i franchisen av många, tillfredsställde den tillräckligt många fans för att bli en av tidernas största kassakor.
 

9. Black Panther - 1,346 miljoner dollar

 
Marvel introducerade den afrikanska, undangömda staden Wakanda för biopubliken och succén var given redan innan premiären. Överallt pratades det om den hur den afro-amerikanska delen av fanbasen äntligen kände sig inkluderad i Marvels filmuniversum. Släng med en av Marvels starkaste skurkar i Michael B. Jordans Killmonger också så har du ett framgångsrecept vi sällan skådat.
 
 

10. Harry Potter och dödsrelikerna Del 2 - 1,341 miljoner dollar

 
Ännu en episk franchise nådde sitt slut. Vi hade fått se Harry Potter och hans vänner växa upp framför våra ögon, och äntligen skulle han göra upp i den slutliga duellen mot Voldemort. Wingardium leviosa sa biointäkterna som flög så högt upp att filmen blev Warner Bros. mest framgångsrika film genom tiderna.
 
 

11. Star Wars: The Last Jedi - 1,332 miljoner dollar

 
Rian Johnson tog över stafettpinnen från J.J. Abrams och regisserade en av de mest åsiktsframkallande filmerna någonsin. Sällanhar väl en fanbase varit så delad som "Star Wars"-fansen efter “The Last Jedi”. Två år har snart gått sen premiären och fortfarande går det knappt att prata om filmen utan att röra upp känslor hos omgivningen.
 

12. Jurassic World: Fallen Kingdom - 1,309 miljoner dollar

 
Uppföljaren till “Jurassic World” hade en tacksam uppgift, då de flesta verkade älska första delen i den nya franchisen. Den här gången introducerades kloning, dinosaurie-auktioner och man släppte loss våra förhistoriska vänner ut i vår värld. När den tredje filmen oundvikligen har premiär kan vi nog räkna med en av de mest framgångsrika trilogierna någonsin.
 
 

13. Frost - 1,276 miljoner dollar

 
2013 var ett stort år för Disney Animation, då man skapade en film som indirekt förstörde föräldrars chans till lugn och ro i flera år framöver. “Let It Go” är en av de mest populära låtarna som har gjorts, och att filmen i sig inte var något att hänga i julgranen spelade ingen roll. Folket gick på bio och såg den här filmen. Om och om och om igen.
 

14. Skönheten och odjuret - 1,263 miljoner dollar

 
Disney inledde en ny era med sina otecknade remakes, och efter “Djungelboken” var det "Skönheten och Odjurets" tur att skratta hela vägen till banken. Med flera originallåtar tillbaka, var nostalgin total när Emma Watson som Belle och Dan Stevens som Odjuret dansade under kristallkronan.
 
 

15. Superhjältarna 2 - 1,242 miljoner dollar

 
Återigen handlade det för Disney om att bygga förväntningar, och inget bygger förväntningar som att behöva vänta på en uppföljare i 14 år. "Superhjältarna" ansågs vara en av Pixars bästa filmer, och när tvåan äntligen kom till bio, tog fansen fram plånboken och visade hur mycket de älskade den här franchisen.
 

16. Fast & Furious 8 - 1,236 miljoner dollar

 
Kanske den mest seriösa filmen i hela filmserien, när Dominic Toretto tvingas titta på när skurken Cipher håller en pistol mot hans spädbarn. Men publiken verkar inte kunna få nog av Vin Diesel & co, och fler filmer är på gång.
 

17. Iron Man 3 - 1,214 miljoner dollar

 
En film som delade Marvelfansen. En del tycker att Shane Black satte sin stämpel för hårt på filmen och lurade fansen med sin Mandarin-twist. Andra menar att det kändes uppfriskande med en Marvelfilm som stack ut från övriga. Biointäkterna visar i alla fall att filmen var en gigantisk biosuccé.
 

18. Minionerna - 1,159 miljoner dollar

 
Om du inte har levt under en sten de senaste tio åren så har du definitivt stött på de gula små galningarna. Efter debuten i “Dumma mej” så skrek folket efter mer minioner, och folket fick vad de ville ha. Fem år efter sin introduktion i “Dumma mej” fick de sin egna film, och för ett tag tog “Minions” över hela världen.
 

19. Captain America: Civil War - 1,153 miljoner dollar

 
Den tredje filmen i “Captain America”-trilogin, men framför allt var det filmen där våra hjältar skulle slåss mot varandra för första gången. Kärnan var Steve Rogers historia, men där hade vi även Iron Man i förgrunden, samt två nya karaktärer i form av Black Panther och Tom Hollands Spindelman. Allt detta ledde till en enorm ekonomisk framgång.
 
 

20. Aquaman - 1,147 miljoner dollar

 
Warner Bros. visade klart och tydligt när man hyrde in Jason Momoa till “Aquaman” att man ville gå ifrån den orange-gröna gamla versionen av karaktären. I “Justice League” blev vi istället introducerade till hunkiga Aquaman och när han drog på äventyr i sin solofilm visade det sig vara ett smart drag. Biosuccén var ett faktum.
 

21. Spider-Man: Far from Home - 1,132 miljoner dollar

 
Senaste versionen av Spider-Man med Tom Holland under dräkten blev snabbt publikens favorit i MCU. Uppföljaren - med Peter Parker på Europasemester - gick betydligt bättre än "Spider-Man: Homecoming", och en tredje film är redan utlovad.
 

22. Captain Marvel - 1,128 miljoner dollar

 
En av de mest omtalade filmerna i Marvels filmuniversum. Men när det gäller inkomster är det inget snack om att “Captain Marvel” är en gigantisk framgång. Med skön 90-talsnostalgi, en ung Samuel L. Jackson och oscarvinnaren Brie Larson i huvudrollen kan det knappast vara en överraskning.
 

23. Transformers: Dark of the Moon - 1,123 miljoner dollar

 
Säga vad man vill om Michael Bay, han vet hur man gör en film som spelar in pengar. Med sina Transformers-filmer har han blivit en av de mest populära actionregissörerna i Hollywood. I den tredje installationen “Dark of the Moon” får vi se Sentinel Prime för första gången, röstsatt av ingen annan än Leonard Nimoy.
 
 

24. Skyfall - 1,108 miljoner dollar

 
James Bond-filmerna med Daniel Craig i huvudrollen har hållt en ojämn kvalité. Men “Skyfall” är helt klart en av de bättre. Med Javier Bardem i en lömsk skurkroll och flera oväntade twister, är det helt klart en av de mest underhållande Bond-filmerna genom tiderna. Och publiken verkar hålla med.
 

25. Transformers: Age of Extinction - 1,104 miljoner dollar

 
För att öka produktionsvärdet och publikens ögonbryn, introducerade man i den fjärde filmen bland annat Dinobots. Alltså Dinosaurie-transformers. Det plus att man satte den tredje akten i Hong Kong, gjorde att biointäkterna krossade miljardstrecket ännu en gång.
 
Vilken av de här kassasuccéerna är din favorit?
| 20 december 2019 18:30 |