Film

Skribent

Peter Lithell

5 juli 2016 | 18:00

25 saker du (förmodligen) inte visste om Jason Bourne-filmerna

”You know his name”. Skulle du mot förmodan inte göra det får du en ny chans i sommar då Jason Bourne åter visar var skåpet skall stå. Passa på att uppdatera dig inför sommarens hetaste premiär med kul fakta från de tidigare filmerna!
Jag kommer ihåg när jag första gången stiftade bekantskap med Jason Bourne för fjorton år sedan. Ett elakt magvirus härjade och det var läge att döda lite tid i sjuksängen (soffan). Omslaget till hyrfilmen skrek B-action från tidigt 90-tal men kraven var, med hänsyn till omständigheterna, inte så höga. Överraskningen blev dock desto större. Herre min Je vilken skön rulle! Riktigt go old school action i en tid då allt annat inom genren gick åt det motsatta hållet. Hemliga agentprogram, lömska lönnmördare och en Matt Damon som helt oväntat kickade röv så det skrek om det. När filmen var slut kunde jag nöjt konstatera att det fortfarande fanns hopp i Hollywoods actionträsk. 

Tanken på att fler än jag skulle uppskatta ”The Bourne Identity” (2002) så pass mycket var dock rätt avlägsen. Fjorton år senare kan vi med stor säkerhet konstatera att fler än jag diggade Jason Bourne. En lika delar oväntad som framgångsrik filmsaga som i sommar blåser på med del fem i serien. Fyra om vi räknar filmerna med Matt Damon… Och det gör vi väl egentligen. ”The Bourne Legacy” (2012) med Jeremy Renner är för all del ingen dålig film men står sig slätt jämfört med övriga tre; något de flesta verkar vara överens om. Därav är det just Matt Damon i regi av Paul Greengrass vi kommer att se när ”Jason Bourne” (2016) snart invaderar våra biografer. Låt oss fira en extremt lovande line up med kul kuriosa från de tidigare filmerna.

1. Matt Damon var inte den enda som var tilltänkt att porträttera Jason Bourne. Eller vad sägs om bland andra Sylvester Stallone och Russell Crowe? Även om karaktären Bourne är äldre i Robert Ludlums bokserie hade dessa herrar borgat för en helt annan film såhär i efterhand…

2. Har ni undrat över var namnet Bourne kommer ifrån? Vilken tur… Inspirationen kommer från Ansel Bourne, en präst från Rhode Island som diagnostiserades med det första fallet av ”dissociativ fugue”. Detta tillstånd är extremt ovanligt och liknar dissosiativ minnesförlust. En dag år 1887 glömde Ansel bort vem han var och startade ett nytt liv i Pennsylvania under namnet Brown. Där öppnade han en mataffär som han drev under tre månader innan han vaknade till. Han kom då ihåg hela sitt liv som Bourne men hade glömt allt han gjort som Brown. För övrigt var han frågandes till vad fan han gjorde i Pennsylvania…



3. Scenerna från Zürich i ”The Bourne Identity” är i själva verket inspelade i Prag. En särskilt kall period i Prag skall tilläggas… Matt Damons garderob var utformad i Paris så han var minst sagt lättklädd för årstiden. I scenen när han pratar med Franka Potente (Marie) i en gränd huttrade han så mycket att hans röst fick läggas på i efterredigeringen. 

4. Den typ av kampsport som Jason Bourne utövar är till största delen filippinsk Kali/Arnis tillsammans med lite Jeet Kune Do (Bruce Lee ni vet). Många tror att det i själva verket är Krav Maga som används vilket inte stämmer. Då jag själv tränat Kali under ett antal år kan jag gå i god för det. Det faktum att Matt Damon tränades av Jeff Imada, expert inom just Kali, vittnar eventuellt också om att så är fallet. 

5. Mycket av upplägget för ”Treadstone-projektet” var inspirerat av regissören regissören Doug Limans pappa som arbetade för NSA (National Security Agency). 

6. Ifall ni undrar varför Doug Liman bara fick göra ”The Bourne Identity” och inte uppföljarna, såhär ligger det till: Tack vare en hel del reshoots och bråk om hur filmen skulle se ut fick Paul Greengrass ta över när del två skulle filmas. Inspelningen av ettan var enligt utsago en mardröm för de flesta inblandade och filmen drog även över budget med åtta miljoner dollar. 

7. Ifall ni blir sugna på att läsa romanen ”The Bourne Identity” baseras på kan det vara bra att veta följande: I princip inget av bokens plot finns med i den färdiga filmen. Det lilla som faktiskt stämmer överens avhandlas i filmens första fem minuter. 



8. Trots att Clive Owen står högt upp på rollistan är han bara med i ”The Bourne Identity” cirka tre minuter.

9. ”The Bourne Identity” är inte den första adaptionen av Robert Ludlums spionroman. Det finns en miniserie i två delar inspelad 1988 där Richard Chamberlain spelar Bourne. Denna version är betydligt mer trogen sin förlaga. Å andra sidan är den sjukt tråkig. 

10. För att åter axla huvudrollen i del två fick Matt Damon en lön på tjugosex miljoner dollar. Klart anständigt. 

11. Tony Gilroy, som skrev manus till del ett, återvände motvilligt för att göra även uppföljaren. Detta då han hade haft stora problem att samarbeta med Doug Liman som regisserade ”The Bourne Identity”. Gilroy fick tre miljoner dollar för besväret så det är svårt att tycka alltför synd om honom… 



12. I del två i serien, ”The Bourne Supremacy” (2004) ler Bourne inte en enda gång. Deppigt värre. 

13. Michelle Monaghan (före sitt genombrott) har en liten, liten roll i del två. Hon spelar Kim, en CIA-agent som försvinner lika snabbt som hon dök upp. 

14. Medellängden för ett klipp i ”The Bourne Supremacy” är 2,4 sekunder. Kombinera det med en hysterisk shaky cam och du har Paul Greengrass patenterade åksjukekänsla. Visst funkar det bra i stora delar av filmen men blir samtidigt rätt tjatigt. Om jag nu skall försöka hitta något att klaga på vad gäller tvåan och trean... Snälla låt denna trend vara utdöd nu när vi nu skriver år 2016; actionscener blir inte bättre när du inte ser vad fan som händer.



15. ”The Bourne Supremacy” spelade in 289 miljoner dollar på bio, 65 miljoner dollar mer än del ett. 

16. Det var aldrig meningen att det skulle bli en tredje Bourne-film då slutet på ”The Bourne Supremacy” knöt ihop säcken för det som hade hänt i ettan. När tvåan blev en så pass stor succé började man således om från början för att skapa en helt ny story. Ett av få tillfällen när Hollywoods girighet ändå slutade i en riktigt bra film. 

17. Rollen som reportern Simon Ross i ”The Bourne Ultimatum” hade först erbjudits till Emile Hirsch och Mark Ruffalo innan Paddy Considine tackade ja. Snälla, ge för övrigt Paddy lite större roller framöver. Kolla in fantastiska ”Dead Man's Shoes (2004) om ni inte tror mig. 



18. När den svettiga scenen vid Waterloo Station i del tre skulle spelas in, gick det inte att stänga ner tågstationen. Tittar du noga kan du i vissa scener se flera ofrivilliga statister kika direkt in i kameran. 

19. Scenen från slutet av ”The Bourne Supremacy”, där Bourne pratar med Pamela Landy medan han tittar på henne genom ett fönster, används även i del tre i filmserien. Scenen spelades dock in helt på nytt; inget av materialet från tvåan användes. 

20. Biljakten mot slutet av ”The Bourne Ultimatum” tog hela sex veckor att filma. Ingen av bilarna fick dock köras snabbare än 55 km/h vilket är svårt att tro när man ser filmen.  Shaky cam FTW. 

21. Bournes sista replik i del tre är nästan identisk med den Clive Owens karaktär yttrar innan han dör i ”The Bourne Identity”: ”Look at us. Look at what they make you give.” 



22. Trots att han direkt efter ”The Bourne Ultimatum” hävdade att detta var hans sista Bourne-film, jobbade Paul Greengrass på ”Bourne 4” under ett års tid. I december 2008 meddelade han dock att filmen inte (och aldrig) skulle bli av. Nu vet vi bättre. Och när vi ändå är inne på ämnet…

23. …så skrev Tony Gilroy ett första utkast av manus till filmen som aldrig blev av. Utkastet blev allmänt hatat och refuserades. Matt Damon sa i en intervju flera år senare att utkastet var ”en oläsbar karriärdödare”. Gilroy lämnade därefter originalgänget och gick vidare till att regissera ”The Bourne Legacy” (2012) där vi istället fick följa Aaron Cross spelad av Jeremy Renner.



24. Strax före att ”The Bourne Legacy” realiserades skämtade Paul Greengrass om att göra en fjärde film kallad ”The Bourne Redundancy” (ung. överflödig). Spot on… 

25. Karaktären Jason Bourne från Robert Ludlums tre romaner licensierades på tidigt 2000-tal till författaren Eric Van Lustbader. Denne fick möjlighet att fortsätta skriva om karaktärens liv och äventyr i ett par nya romaner. Den första av dessa var ”The Bourne Legacy” som kom ut 2004. Filmen med samma namn delar dock just bara namnet och inget annat med boken.

Den femte filmen i serien heter kort och gott "Jason Bourne" och får biopremiär 27 juli.
| 5 juli 2016 18:00 |