Film

Skribent

Peter Lithell

2 februari 2016 | 18:00

24 saker du förmodligen inte visste om Rocky-filmerna

Let´s get ready to rumble! Stallone väcker åter liv i Rocky Balboa i tokhyllade ”Creed”. Ni vet vad som gäller; det är dags för oväntad och kul trivia från alla härliga filmer i Rocky-sagan.
Tanken på en ny film med Rocky, även om han inte skulle vara huvudkaraktären, kändes efter den fantastiska ”Rocky Balboa” (2006) halvfräsch. Den ikoniska boxaren som har varit med oss sedan 1976 fick för tio år sedan ett värdigt avslut få kunde klaga på.

När det annonserades att Rocky skulle återvända till vita duken som mentor åt Apollo Creeds son, kändes det som att allt hopp i Hollywood var ute. Ett billigt försök att krama några sista slantar ur Rocky-sagan och samtidigt försöka hitta en ny och yngre publik. Som tur är upphör man aldrig att förvånas; en Golden Globe-statyett och en Oscarsnominering senare sitter vi nu här. Förvånade. 

Hatten av för Sylvester Stallone; vi firar såklart den fenomenala slutronden med kul kuriosa från alla sju Rocky-filmerna.

1. ”Rocky” (1976) var den första sportfilmen genom tiderna som vann en Oscar för bästa film.

2. Det första utkastet till ”Rocky” skrevs av Stallone på bara tre dagar. Därefter genomgick manus ett antal omskrivningar. I ett tidigt utkast var exempelvis tränaren Mickey en arg rasist. I den versionen la sig även Rocky i slutmatchen då han inte ville vara en del av professionell boxning längre. Lite märkligt måhända men det hade också kunnat bli rätt intressant…

3. Under scenen i slakthuset, där Rocky använder ett stycke kött som sandsäck, slog Sly så pass mycket och länge att han permanent plattade till sina knogar.4. Susan Sarandon provspelade för rollen som Adrian men ansågs vara för söt. Cher var också påtänkt för samma roll; DET hade däremot varit läskigt.

5. United Artists, som köpte manus till första Rocky-filmen, var inte intresserade av Stallone som skådis. Sly vägrade sälja manus om han inte fick spela huvudrollen och till slut gav UA med sig. De halverade dock köpeskillingen som från början var två miljoner dollar. Fortfarande rätt hyggligt betalt med tanke på Stallones dåtida track record… 

6. Den första Rocky-filmen hade en budget på strax över en miljon dollar. Alla inblandade fick dock en helt ok avkastning då filmen drog in 225 miljoner dollar världen över.

7. I ett tidigt manusutkast till ”Rocky II” (1979) avslöjades det att Rockys riktiga namn var Robert Balboa. Att höra en uppjagad publik skandera ”Robert” saknar lite av originalets schvung. 

8. Den enda orsaken till att Adrian ser på slutfighten i ”Rocky II” hemma i TV-soffan och inte på plats i arenan, var att Talia Shire spelade in en annan film när scenen filmades. Hennes scener under matchen spelades in flera månader efteråt. 9. Muhammad Ali var en hard core-fan av den första filmen. Så pass mycket att han arrangerade en privat visning av uppföljaren tillsammans med legendariske filmkritikern Rogert Ebert. Vilken skön duo.

10. Stallone var med i ”Mupparna” 1979, tre år före ”Rocky III” (1982). Jim Henson dubbade i efterhand avsnittet så att mupparna påannonserade Rocky Balboa istället för Sylvester Stallone. Klippet är med i montaget i början av ”Rocky III”. 

11. Hulk Hogan, som gör en oförglömlig tolkning som ”Thunderlips” i ”Rocky III” fick sparken från WWF (inte den med pandan) på grund av att han tackade ja till rollen. 12. Bronsstatyn av Rocky från del tre i serien syns även i ”Ombytta roller” (1983) och i ”Philadelphia” (1993). Tre olika statyer tillverkades varav en står kvar vid den legendariska ”Rocky-trappan” i Philadelphia.

13. Träningsscenerna från Ryssland i ”Rocky IV” (1985) spelades i själva verket in i Wyoming. Farmen där ett av 80-talets mest 80-taliga montage sker ligger i metropolen Jackson Hole, Wyoming.

14. Inför slutfighten i del fyra tyckte Stallone att det var en bra idé att han och Dolph Lundgren skulle slå varandra på riktigt. Det slutade i att Dolph slog Sly så hårt i bröstet att hjärtat trycktes upp emot bröstbenet, svullnade och stängde av syretillförseln till resten av kroppen. Detta är, i rent medicinska termer, inte alls bra. Det krävdes åtta dygn på intensiven för att få Stallone på benen igen.

15. ”Rocky IV” är än så länge den mest lönsamma filmen i serien med sina drygt 300 miljoner dollar i intäkter. Det är inte svårt att förstå varför. Förutom Sly, Dolph, kalla krig, peppig träning och en episk slutfight har den en bisarr hushållsrobot som 1985 måste betraktas som lite av en sensation. Väldigt random. 16. Under en av många intervjuer fick Stallone möjligheten att ranka alla Rocky-filmerna från 1-10. Han gav ”Rocky V” (1990) en nolla. 

17. Under den extremt otillfredsställande fighten med Tommy Gunn (han med hockey-frillan deluxe) i ”Rocky V” går Rocky ner för räkning. I originalmanuset skulle han då se sin döda tränare Mickey på tunnelbanespåret skrikandes att Rocky inte skall ge upp. Scenen klipptes som tur var b… Ok, det hade inte spelat någon roll. Filmen är ändå horribel. 

18. Från början var det tänkt att Rocky skulle dö i slutet av ”Rocky V”. Efter slutfighten skulle han tacka för sig under ambulansfärden till sjukhuset. Turligt nog strök Stallone scenen så att Rocky-sagan kunde återfå lite värdighet genom ”Rocky Balboa” (2006) och ”Creed”. 19. ”Rocky Balboa” gjordes på endast 38 dagar och den allra första scenen som filmades var slutfighten. Orsaken? Stallone gick på ett extremt hårt träningsschema fram till produktionsstart, vilket inte gick att bibehålla då han även skulle regissera filmen. 

20. Apollo Creed syns inte i ”Rocky Balboa” då Carl Weathers insisterade på att få en ”riktig” roll i filmen. Detta trots att hans karaktär Creed dog i ”Rocky IV”. Stallone vägrade varpå Weathers förbjöd honom att använda klipp av honom från de tidigare filmerna.21. Del sex i serien innehåller flashbacks från alla tidigare Rocky-filmer förutom ”Rocky V”. Mer statement än slump… 

22. ”Creed” är den första Rocky-filmen där manus inte är skrivit av Sylvester Stallone. 

23. Under en träningsscen i ”Creed” har Adonis på sig en T-shirt med texten ”Why do I wanna fight? Because I can’t sing and dance…” Detta är en replik från den första Rocky-filmen när Rocky och Adrian har en dejt på skridskobanan. 24. Till en början var Sly extremt tveksam till att medverka i en sjunde Rocky-film. Han har sagt sig vara väldigt nöjd med ”Rocky Balboa” och hur den slöt cirkeln för hela franchisen. Det var enbart regissören Ryan Cooglers tjat som fick honom att tänka om. Ett klokt beslut skulle det visa sig; få förväntade sig ”Creeds” framgångar på förhand.

Tävling: Vinn biobiljetter till "Creed - The Legacy of Rocky"

| 2 februari 2016 18:00 |