Film

Skribent

Oskar Möller

16 januari 2023 | 08:40

2023 börjar urstarkt för filmbolagen - storfilmerna går bättre än väntat

Efter tre års (nåja!) olyckor under pandemiåren ser lyckan ut att äntligen vända för biografer och produktionsbolag - biointäkterna i USA slår förväntningarna med råge.
Det har varit ganska magra år för filmindustrin när det gäller biointäkter i kölvattnet av pandemin och begränsade möjligheter till visningar på grund av covidrestriktioner.
 
Hemmastreaming har så klart täckt upp försluterna och förhindrat någon katastrof, men säg den regissör och skådespelare som inte vill se sin film nå framgångar på klassiskt vis - genom att toppa listan av mest sedda rullar på stora duken.
 
Tom Hanks har precis fått en stor fet skål med box office-grädde och bryter strax ut i ett stort glädjegrin.

Men såhär i början av 2023 har både James Cameron, Tom Hanks och amerikanska filmbolag skäl att le i kapp - deras filmer klår nämligen alla förväntade vinstberäkningar med råge enligt Deadline. Publiken verkar ha vallfärdat en masse till amerikanska biografer efter en julhelg med snökaos.
 

Filmerna som gich bättre än väntat på bio i helgen

 
1. Avatar: The Way of Water (spelat in 38.5 miljoner dollar)

2. M3GAN (21.2M)
3. Puss in Boots: Last Wish (17.3M)

4. A Man Called Otto (15M)

5. Plane (11.6M)
 
Önskan infriad -"Puss in Boots: Last Wish" ger biograferna nytt liv
 
Veckans styrkebesked är dock långtifrån det enda - i dagarna räknar insiders med att James Camerons mastodontuppföljare kommer att spela in hisnande 2 miljarder dollar i intäkter över världen.
 
Svenska filmfantaster kan dessutom glädjas åt att adaptionen av "A Man Called Otto" inte sågs som någon given förhandshit av den amerikanska filmindustrin som trodde mycket på floppande stjärnkaskaden "Babylon" istället.
 
Box office mättes här under fyra dagar - samtliga filmer ovan spelade in (långt) över förväntatn.
| 16 januari 2023 08:40 |