LISTA

Skribent

Andreas Samuelson

7 januari 2022 | 18:00

13 filmer för skräckfreaket under 2022

Ghostface, Leatherface och Michael Myers under ett och samma år? 2022 ser lovande ut för skräckälskarna.
Efter att filmproduktionerna började rulla efter den värsta pandemin börjar så småningom filmer bli färdiga för biopubliken. Nu kommer flera efterlängtade skräckfilmer till biograferna och streamingtjänsterna under det nya året, och som alltid är det spännande blandning av kända titlar och nya, spännande projekt.
 
 

1. Scream - biopremiär 14 januari

 
Få har missat duon Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett plockat upp facklan efter framlidne Wes Craven och återuppväckt Ghostface för en femte film om blodiga mord och läskiga telefonsamtal i Woodsboro. Originaltrion är tillbaka tillsammans med nya skådespelare, varav flera porträtterar tilltänkta offer som är släkt med karaktärer från tidigare filmer. Trailern ser lovande ut och med tanke på regissörernas “Ready or Not” kan det bli en riktig höjdare.
 
 

2. Morbius - biopremiär 1 april

 
Vår blågula stolthet Daniel Espinosa har slagit sina påsar ihop med Marvel när de ger oss superhjältefilmen om titeldoktorn som blir vampyr av en sällsynt blodsjukdom och försöker rädda andra från samma öde. Jared Leto spelar huvudrollen i filmen som är en del av Sonys Spider-Man-serie och skulle urpsrungligen haft premiär redan 2020 men försenades på grund av ni-vet-vad. En serietidningsfilm som lär locka både vampyr- och actionfans.
 
 

3. Orphan: First Kill - USA-premiär i januari

 
I första filmen från 2009 visade det sig att adopterade nioåringen Esther (Isabelle Fuhrman) egentligen var en vuxen - och väldigt farlig - kvinna. I denna prequel får vi följa henne (återigen spelad av Fuhrman) när hon utger sig för att vara den försvunna dottern till ett par varav mamman (Julia Stiles) blir misstänksam. Med tanke på föregångarens galna twist blir det spännande att se vad de hittar på denna gång. William Brent Bell (“The Boy”) regisserar.
 
 

4. The Black Phone - biopremiär 24 juni

 
På 1970-talet kidnappas flera barn av en seriemördare (Ethan Hawke), varav en pojke upptäcker att han kan kommunicera med de tidigare offren. Regissören/manusförfattaren Scott Derrickson har tidigare skrämt skiten ur oss med “Sinister” så det bådar gott när han tar sig an denna Jason Blum-produktion som redan fått positiva reaktioner efter sin premiär på skräckfestivalen Fantastic Fest i Texas.
 
 

5. A Banquet - USA-premiär i februari

 
Brittiskt rysardrama som fått mestadels positiv kritik efter sin premiär på Torontos filmfestival. Mer psykologisk skräck utlovas i historien om en änka vars tro sätts på prov när hennes tonårsdotter plötsligt påstår att hennes kropp tillhör högre makter och vägrar att äta, utan att gå ner i vikt. “Resident Evil”-stjärnan Sienna Guillory och Jessica Alexander (tv-serien “Get Even”) spelar huvudrollerna.
 
 

6. Texas Chainsaw Massacre - Netflix-premiär 18 februari

 
Ännu en uppföljare till en skräckklassiker där man ignorerar övriga uppföljare, i detta fall “Motorsågsmassakern”. Den här gången är det två systrar som under en resa i Texas möter den 60-åriga psykopaten Leatherface i en stad fortfarande chockad över massakern från 1973. Med tanke på senare filmers bristande kvalitet kan en nystart vara intressant, speciellt då den numera hämndlystna överlevaren Sally från originalfilmen ska dyka upp.
 
 

7. The Devil’s Light - USA-premiär i februari

 
En nunna (Jacqueline Byers från tv-serien “Salvation”) ser att utföra exorcismer som sitt kall trots att endast präster är tillåtna. Hon får lov att observera träningssektioner men kommer då i kontakt med en demonisk kraft som har en koppling till hennes förflutna. Det blir spännande att se tyska “Last Exorcism”-regissören Daniel Stamm tackla genren igen och extra kul med alltid sevärda “Candyman”-hjältinnan Virginia Madsen.
 
 

8. You Won’t Be Alone - USA-premiär i april

 
Mer svensk representation när Noomi Rapace spelar huvudrollen i den här brittisk/australienska/serbiska samproduktionen som bör locka de med förkärlek till häxfilm. Denna utspelas i 1800-talets Makedonien där en ung kvinna förvandlas till häxa av en urgammal ande och så småningom tar över kroppen av en kvinna hon oavsiktligt dödat. Premiären planeras till filmfestivalen i Sundance.
 
 

9. Nope - biopremiär 22 juli

 
Inte mycket information finns kring handlingen i regissören/manusförfattaren/producenten Jordan Peeles nya, tredje rysare men efter mästerliga “Get Out” och starka uppföljaren “Us” så är förväntningarna höga. En snygg, kuslig poster och stabil ensemble i form av Daniel Kaluuya, Keke Palmer och Steven Yeun gör knappast saken värre.
 
 

10. Dark Harvest - USA-premiär i september

 
David Slade (“30 Days of Night”) regisserar filmatiseringen av Norman Partridges fantasyroman om ett legendariskt monster som hotar invånarna i en småstad. Årligen hålls en tävling där modiga ungdomar får chansen att kämpa mot monstret och ges möjligheten att lämna staden. Elizabeth Reaser (“The Haunting of Hill House”), Jeremy Davies (“Sleepy Hollow”) och Luke Kirby (“Gossip Girl”) medverkar.
 
 

11. Salem's Lot - biopremiär 9 september

 
Tredje filmatiseringen och den första gjord för bio av Stephen Kings vampyrroman om småstaden Salem’s Lot. Gary Dauberman (som skrev “Annabelle”- och “Det”-filmerna) följer upp sin regidebut “Annabelle Comes Home” och Lewis Pullman (“The Strangers: Prey at Night”), Makenzie Leigh (“Gotham”), Spencer Treat Clark (“Agents of S.H.I.E.L.D.”) och Oscarsnominerade Alfre Woodard är några av skådespelarna.
 
 

12. Don’t Worry Darling - USA-premiär 23 september

 
Olivia Wilde följer upp sin fina regidebut “Booksmart” med en helt annan genre - en psykologisk thriller om en hemmafru (Florence Pugh) på 1950-talet. Hon bor med sin man (Harry Styles) i ett utopiskt experimentellt samhälle men upptäcker snart att hennes mans företag döljer en fruktansvärd hemlighet. Chris Pine och Gemma Chan (“Eternals”) har biroller.
 
 

13. Halloween Ends - biopremiär 14 oktober

 
Den tredje och avslutande delen i David Gordon Greens nya serie av uppföljare till klassikern “Alla helgons blodiga natt” fortsätter följa vitmaskerade seriemördaren Michael Myers blodiga framfart. Filmen ska utspelas fyra år efter händelserna i de två tidigare filmerna och även skildra hur Covid påverkat invånarna i Haddonfield. Jamie Lee Curtis är som vanligt tillbaka, tillsammans med reality-stjärnan Kyle Richards.
 
Även “Hellraiser”, “Terrifier 2”, Firestarter” och “Rovdjuret”-uppföljaren “Prey” ryktas få premiär under 2022.
 
Vilka kommande skräckfilmer ser du fram emot?
| 7 januari 2022 18:00 |