Klipp

Skribent

Viktor Jerner

29 december 2015 | 19:00

2015 års Oscar för bästa specialeffekter går till...

Ta en titt bakom kulisserna på de tio filmer som kan ta hem 2015 års Oscar för bästa specialeffekter.
Precis som alltid när ett år börjar närma sig sitt slut så har snacket kring den kommande Oscarsgalan dragit igång på allvar. Om nästan precis två månader -den 28:e februari - så sänds denna oerhört prestigefyllda gala från The Dolby Theatre i Hollywood, och för mig och många andra filmnördar världen över lär det bli uppesittarkväll i vanlig ordning. 

Hur som helst, i vissa av kategorierna släpps det en bit i förhand så kallade "shortlists" med de titlar som tävlar om att bli en av de fem som nomineras. Bästa utländska film är ett exempel på en sådan kategori, men också bästa specialeffekter. De tio filmer som har en chans att knipa en nominering och sedan ta hem priset i den sistnämnda kategorin är "The Revenant", "Ex Machina", "Star Wars: The Force Awakens", "Mad Max: Fury Road", "Ant-Man", "Avengers: Age of Ultron", "Jurassic World", "The Martian", "Tomorrowland" och "The Walk".

I klippet nedan får vi se lite smakprov på hur arbetet med specialeffekterna har sett ut bakom kulisserna på de här filmerna, samt hur resultatet blev. Personligen är jag svag för "Mad Max: Fury Road" och älskar hur man i den filmen så sömlöst blandar storskaliga praktiska effekter med CGI. Men samtidigt imponeras jag även av de stöttande och sparsamma effekterna i "The Revenant" och "Ex Machina". 


Vilken av dessa titlar tycker du förtjänar att ta hem priset i februari? 

| 29 december 2015 19:00 |