Skribent

MovieZine.se

13 maj 2013 | 16:45

2013 är komediennen Rebel Wilsons år

Australiens nationalskatt Rebel Wilson har tagit hela världen med storm. Efter birollen som den hejdlöst roliga rumskompisen i "Bridesmaids" har hennes karriär gått spikrakt uppåt och hon är nu aktuell i flera filmer. Hon var dessutom programledare för MTV Movie Awards och vann Årets genombrott. Nu får kvinnor äntligen ta plats och vara roliga!

Humorscenen, vare sig det handlar om film, TV eller stå-upp, är en manligt präglad scen och det är sällan som kvinnor får huvudrollen som "den roliga" före "den vackra". De manliga karaktärerna prioriteras och skildras betydligt mer färgrikt, just eftersom traditionen inom film varit att filmerna skrivits av män och för männens skull. Kvinnoroller är ofta åsidosatta, endimensionella och skrivna efter "den manliga manualen".

På senare tid har något hänt, framförallt för att kvinnor har tagit saken i egna händer och skrivit manus och regisserat sig själva. I TV-världen har Tina Fey, Amy Poehler, Kristen Wiig och Lena Dunham gått i bräschen för en typ av kvinnoporträtt där kvinnor får vara roliga, äckliga, vulgära och förfula sig på ett sätt som annars bara män har fått göra.

Även Rebel Wilson, född 1986, började inom TV och var ett stort namn i Australien långt innan "Bridesmaids". Hon växte upp i Sydney i en familj där föräldrarna höll på med hunddressyr och turnerade runt med hundarna, likt filmen "Best in Show". Hon har varit med i flera TV-serier i hemlandet som "Pizza", serien resulterade också i långfilmen "Fat Pizza" 2003. Rebel har sagt i en intervju att hon gick på några auditions i Australien men att det var svårt för henne att få roller. Hon bestämde sig för att skriva ett eget manus och rollbesatte sig själv med en förhoppning om att människor skulle få upp ögonen för hennes talang. Något som hon lyckades med, komediserierna "The Wedge" och "Bogan Pride" där hon både är manusskrivare och skådespelare blev sedda av rätt namn i Hollywood. Rebel, som har en juristexamen i bagaget, lämnade Australien och resten är historia.

Trots att hon bara spelade en liten biroll i "Bridesmaids" tog hon Hollywood med storm med rollen som den brittiska rumskompisen till Annie Walker (Kristen Wiig). De få scenerna där Wilson är med tar hon fullständigt över, exempelvis när Annie frågar henne varför hon har läst hennes dagbok:

"At first, I did not know it was your diary. I thought it was a very sad, handwritten book."

...eller när hon visar sin nygjorda ryggtatuering som hon kyler ner med ärtor (som hon tar ut ur påsen...). Det går inte att komma ifrån att "Bridesmaids" är mer än "bara" en lyckad komedi, den har också betytt mycket för kvinnors plats i komedier. Efter den monumentala succén verkar det nu ha gått upp för Hollywood att det går att tjäna pengar på filmer med roliga kvinnor i huvudrollerna och att kvinnor, likväl som männen, kan vara roliga på riktigt.

Med "Möhippan" försökte Hollywood rida på vågen med kvinnor i huvudrollerna och en handling som kretsar kring bröllop men den gick inte hem, varken hos kritikerna eller hos publiken. I den filmen spelar Rebel en mer nedtonad roll och är den "normala" medan Kristen Dunst, Lizzy Caplan och Izla Fisher spelar rollfigurer som är lätta att hata: hispiga, ytliga och elaka. Rebels karaktär Becky blev mobbad i skolan och kallades "Pig Face", samma tjejer som mobbade henne ska nu vara tärnor på hennes stundande bröllop. Trots att Rebel Wilson har en av de fyra huvudrollerna i "Möhippan" står hennes namn först som sjätte namn på filmens omslag och dessutom med betydligt mindre bokstäver än de tre snygga motspelarna Dunst, Caplan och Fisher. Även om Wilson blev ett stort namn efter "Bridesmaids" är det således vissa saker som aldrig ändrar sig.

Överviktiga Rebel Wilson skämtar om sin vikt både privat i intervjuer och i sina roller. I reklamen för MTV-galan gjorde hon en homage till sin karaktär "Fat Mandi" i "The Wedge" som var på ett läger för överviktiga och brukade gömma chokladkakor i sin mun. I MTV-reklamen blir hon tillfångatagen av vakter som hotar med att de ska lämna henne för att svälta, varpå hon hostar upp en chokladkaka ur munnen.

I "Pitch Perfect", collegemusikalen om en acapella-grupp, som kom tidigare i år spelar hon den "stora tjejen" som hämningslöst vågar släppa loss till skillnad från de andra. Hennes karaktär heter "Fat Amy" (hennes smeknamn för sig själv så att "twig bitches like you don't do it behind my back"). Hon står för filmens största stunder och hennes komiska tajming är bländande. I en intervju har hon sagt att hon inte tvekade till att tacka ja till rollen "Fat Amy", trots namnet.

"I know, I pick up the roles other actresses don't want. When there's movies where there are two sisters and one's the uglier sister, there's always no actress that wants to go for it. I'm like, why not! They're the best roles!".

Hennes citat säger ganska mycket, hon ser det inte som något negativt att bli typecastad eftersom de rollerna hon blir tilldelad ofta är de spännande, dynamiska och mångfacetterade som andra skådespelare inte vågar göra. "Pitch Perfect" har blivit en stor kassasuccé i USA och det är redan klart för en uppföljare där Rebel ska vara med.

Andra filmer Rebel är med i år är svenska Jonas Åkerlunds nya film "Small Apartmens" (nu på DVD) där spännande namn som Dolph Lundgren, Billy Crystal och James Caan finns med i rollistan. Hon spelar även Maleri Baggs som är bästis med Glee-stjärnan Chris Colfer i drama/komedin "Struck by Lightning" (Colfer har också skrivit filmens manus). "Struck by Lightning" kommer till Sverige i sommar precis som Michael Bays actionkomedi "Pain & Gain" där hon spelar mot Mark Wahlberg och Dwayne Johnson. Hon har också skrivit manuset till ABC-sitcom "Super Fun Night" där hon spelar en av de tre huvudrollerna. Serien är producerad av Conan O'Brien och handlar om tre nördiga vänner i New York som bestämmer sig för att superroligt varje fredagkväll.

Att googla Rebel Wilson är som att vinna på lotteri - varje gång. Hon är en fantastisk rolig åsiktsmaskin som alltid levererar, exempelvis i intervjun hos Ellen DeGeneres där hon pratar om sitt besök i Sydafrika:

"I got placed in South Africa and was like "yeah, it's going to be just like Lion King".

Hon berättar sedan vidare att hon fick malaria och under sin sjukhusvistelse i Johannesburg fick hon så stark medicin att hon började hallucinera.

"I hallucinated that I was an actress and that I won an Oscar and instead of doing an acceptance speech, I did an acceptance rap and the crowd loved it. [...] I can actually kind of remember it, it was like: ‘Listen up y'all, I got something to say, it's about this award, that I won today...".

Rebels filmografi är hittills av varierande kvalitet och hon är ofta bättre än filmerna i sig. Med en bättre film (hon måste fortsätta med manusskrivandet!) blir jag inte förvånad om Rebel en dag kommer få ta emot en Oscarstatyett och får rappa det där tacktalet på scen. Hon är en genuint skicklig komedienne som kommer få oss att skratta många gånger framöver men aldrig på bekostnad av sig själv, för hon har för längesen tagit huvudrollen i sitt eget liv.

Rebecca Unnerud

(Artikeln publicerades först i MovieZines tidning - nr 3, april 2013.) Här ser du var du hittar nya numret.

| 13 maj 2013 16:45 |