Struck by Lightning 2012

Struck by Lightning poster

Synopsis

Inte ens död genom blixtnedslag får tyst på unge Carson Phillips. Den hyperambitiöse high school-eleven i en liten och trångsynt stad berättar om sin egen begravning och veckorna före hans död.
Ditt betyg
2.8 av 88 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Struck by Lightning
DVD-premiär
5 juni 2013
Land
USA
Distributör
Atlantic Film

Recensent

Andreas Samuelson

3 juni 2013 | 12:01

Tänkvärt men lite tunt

"Glee"-stjärnan Chris Colfer gör sin stora filmdebut med en egenskriven liten indie om längtan att fly småstadsmentaliteten och bli något. Det är både småkul och tänkvärt med en välvald ensemble, men det klickar aldrig riktigt till. Avslutningen är något av en besvikelse.

Colfer har - åtminstone i USA - gjort sig ett namn som den hopplöst flambojante men desto ännu mer talangfulle high school-bögen Kurt i fenomenet "Glee". Nu har den blott 22-årige stjärnan gjort sin första film och har även skrivit och producerat. Bara det tyder på ambition och talang.

Och det bör nämnas att han gör sitt yttersta för att undvika fällan att spela en Kurt-liknande karaktär. Hans Carson är visserligen cynisk och snabbkäftad men en mer nedtonad och enstörig high school-student som engagerar sig för mycket i för mycket, från skoltidningen till elevråd. När hans enda chans till en plats på sitt drömcollege är att göra en poesibok med dikter insamlade från andra elever dalar hoppet - tills han upptäcker deras mörka hemligheter och inleder utpressning för att få biljetten ut ur småstadshelvetet.

Filmen har en befriande mörk ton, inte helt olik den mer brutala "Häxor, läxor och dödliga lektioner". Den inleds exempelvis med att Carson dör (!) genom att träffas av blixten (därav titeln) och därefter berätta sin historia i en återblick. Det är ett hyfsat originellt grepp som funkade utmärkt i främst "American Beauty" och sätter absolut en viss nivå här men vår hjältes påverkan på de andra karaktärerna är inte lika tydlig som i den filmen.

Colfers manus har flera bra poänger, härligt giftiga repliker och även tänkvärda budskap. Men filmen är ojämn och verkar inte riktigt veta om den vill roa eller beröra. De stora dramatiska vändpunkterna är tyvärr ganska svaga och när det gäller vissa intressanta karaktärer och sidohistorier (som hejarklacksledaren rädd för att hånas för sina balettdrömmar eller den cyniska mamman som intalar sonen att ge upp sina drömmar) så skrapar man endast på ytan istället för att utveckla dem fullt ut.

Det är inte dåligt men blir lite väl tunt och man känner ett behov av mer och större. Lyckligtvis har Colfer och kompetenta regissören Brian Dannelly (som gör sin andra film efter underskattade, nio år gamla "Saved!") samlat ihop en suverän ensemble där främst alltid briljanta Allison Janney (som mamman), Rebel Wilson ("Bridesmaids") och Christina Hendricks imponerar. "The Office"-stjärnan Angela Kinsey är mycket rolig som studievägledare och många andra biroller, många bekanta ansikten från TV, gör bra ifrån sig.

Att Carsons läggning aldrig nämns och att man undviker en omotiverat pålagd kärlekshistoria är dock en uppfriskande faktor och bara en sådan intressant detalj gör att "Struck By Lightning" sticker ut lite - om än bara en aning - extra. Colfer har absolut både talangen och den rätta viljan för en fortsatt framgångsrik karriär.

| 3 juni 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Struck by Lightning
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu