Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 december 2016 | 18:01

20 saker du inte visste om "Harry Potter och dödsrelikerna"

Filmserien nådde sitt slut med en episk tvådelad uppgörelse mellan Harry och Voldemort, och vår artikelserie avslutas med en extra lång artikel som behandlar intressanta anekdoter från båda filmerna.
Vi har nått slutet på den här lilla artikelserien, och eftersom "Harry Potter och dödsrelikerna: del 1" och "Harry Potter och dödsrelikerna: del 2" egentligen är en film uppdelad i två, har vi valt att slå samman dem båda här. Slutet av inspelningarna innebar att 10 års intensivt arbete helt plötsligt tog slut, och för alla inblandade bakom och framför kameran väntade tårar, kramar, och en stor omställning.

Här är 20 saker du kanske inte visste om "Harry Potter och dödsrelikerna":

1. Scenen alldeles i början av "Del 1", där sju Harrys samsas om utrymmet i Dursleys vardagsrum, var så komplicerad att spela in att bara en kort sekvens krävde hela 90 tagningar, enligt Daniel Radcliffe.2. Jason Isaacs, som spelar rollen som Lucius Malfoy, var från början tveksam till om det verkligen var värt för honom att återvända till de två sista filmerna. Hans karaktär hamnade som bekant i fängelse i slutet av "Fenixorden", så han fruktade att hans medverkan skulle vara väldigt liten. När Isaacs sedan träffade J.K. Rowling inför släppet av "Harry Potter och dödsrelikerna" bönade och bad han om att bli utsläppt ur fängelset, varpå hon svarade: "Du är ute. Första kapitlet." Isaacs skrev genast på kontraktet för fler filmer.

3. Ursprungligen var "Del 1" och "Del 2" menade att vara en enda lång film, men enligt producenten David Heyman var inspelningsmanuset hela 500 sidor långt (vilket hade inneburit en speltid på cirka fem och en halv timme), vilket tvingade dem att dela upp filmen i två.

4. Fans av boken vet att Tonks är gravid vid tillfället för Bill och Fleurs bröllop, och om man tittar noga kan man se att hon är klädd i en så kallad "mammaklänning" under festligheterna.5. "Del 1" är den enda filmen i serien där Maggie Smith, som McGonagall, och David Bradley, som vaktmästaren Filch, inte medverkar.

6. Bill Weasley spelas av ingen mindre än Brendan Gleesons son, Domhnall. Pappa Gleeson själv spelar Monsterögat Moody.

7. Elphias Doge spelas av David Ryall, och Doge hävdar i både filmen och boken att han är den som känt Dumbledore allra längst. Dumbledore spelas som bekant av Michael Gambon, och de två skådespelarna har även de känt varandra en lång tid. De spelade mot varandra redan år 1967 i "Much Ado About Nothing", det vill säga 43 år innan "Harry Potter och dödsrelikerna: del 1" kom ut.

8. Att filma tortyrscenerna mellan Bellatrix och Hermione blev så intensivt för de båda skådespelarna att Bonham Carter, som spelar förstnämnda, sökte upp Emma Watson direkt efteråt för att försäkra sig om att de fortfarande hade en bra relation.

9. I slutet av "Harry Potter och hemligheternas kammare" får Harry husalfen Dobby att lova att han aldrig ska försöka rädda hans liv igen. I "Del 1" dör Dobby just genom att bryta det löftet. Dobbys sista ord är "Harry Potter", vilket också var hans första ord när de två karaktärerna möttes för första gången.

10. Enligt Tom Felton improviserade Ralph Fiennes fram att Voldemort kramar om Draco i "Del 2", så det är Feltons genuina reaktion av att inte veta vad han ska göra som vi får se i filmen. Han stannar upp helt, som synes nedan:

Large 5043acb7c8eef253996fa76289562fec ogcfa

11. I scenen där Harry, Ron, och Hermione ska bryta sig in på Gringotts i början av "Del 2" använder sig Hermione av polyjuice-elixir för att se ut som Bellatrix Lestrange. Emma Watson fick därför instruera Helena Bonham Carter hur hon skulle agera om hon var Hermione. Kort sagt: Helena Bonham Carter spelar som Emma Watson som hon spelar Hermione när Hermione ska föreställa Bellatrix som vanligtvis spelas av Helena Bonham Carter.

12. "Harry Potter och dödsrelikerna: del 2" är den kortaste filmen i serien, med en speltid på två timmar och tio minuter.

13. Om man tittar noga kan man ser hur Voldemort ändrar utseende en smula varje gång en horrokrux förstörs. Hans ögon blir allt ihåligare och hans hud får små bristningar. Detta var ett medvetet val av filmskaparna för att illustrera hur han gradvis slits sönder. 

14. Både "Del 1" och "Del 2" spelades in samtidigt, och den allra sista sekvensen som spelades in för hela filmserien var när Daniel Radcliffe, Rupert Grint, och Emma Watson slängde sig på en stor blå matta i en sekvens där de flyr från Gringotts. När regissören David Yates ropade "Bryt!" brast alla tre ut i gråt.

15. Sista dagen på inspelningarna tog Matthew Lewis, som spelade Neville, mod till sig och berättade för Alan Rickman hur mycket han alltid hade beundrat honom. Rickman tog Lewis åt sidan och gav den unge skådespelaren några väl valda karriärsråd som tack.

16. I epilogen ser vi förutom våra huvudkaraktärer även en vuxen Draco Malfoy tillsammans med sin fru, Astoria Greengrass. Astoria spelas av Jade Gordon, som faktiskt var Tom Feltons dåvarande flickvän på riktigt. Han övertalade henne att ställa upp.17. Ralph Fiennes improviserade inte bara fram kramar som Voldemort, utan också sitt sista tal innan den avgörande striden. Varje tagning innebar något nytt, och ingen inblandad visste vem han skulle hoppa på och trakassera härnäst.

18. Julie Walters, som spelar Molly Weasley, hade en favoritreplik i serien, och det var såklart: "Not my daughter you bitch!", som hon säger till Bellatrix Lestrange.

19. När producenten David Heyman fick frågan om det fanns några skådespelare som han hade önskat ha med i filmserien svarade han Eileen Atkins, Ian McKellen, Daniel Day-Lewis, Daniel Craig, James McAvoy, och Anne-Marie Duff. När Daniel Radcliffe fick samma fråga svarade han Helen Mirren, Judi Dench, och Stephen Fry.

20. När Emma Watson framåt slutet av inspelningarna fick frågan om hur det skulle vara att inte längre få träffa Daniel Radcliffe och Rupert Grint varje dag svarade hon:

- När allt det här är över tror jag att vi kommer behöva varandra ännu mer än vi redan gör.

Large 445f9fa56e354f7829037397f3bc7d54 tumblr m4r6nl4ojg1qkgx7wo1 500
| 7 december 2016 18:01 |