OSCARS 2018

Skribent

Alexander Kardelo

5 december 2017 | 12:00

20 filmer tävlar om Oscarn för bästa visuella effekter

Från "Blade Runner 2049" till "Star Wars: The Last Jedi" - här är storfilmerna med de häftigaste effekterna år 2017.
Superhjältar, sagor, dystra framtidsvisioner, rymdäventyr och krigsfilmer - det är en salig blandning av spektakulära storfilmer som tävlar om Oscarn för bästa visuella effekter på Oscarsgalan 2018.

Akademin har offentliggjort de 20 titlar som går vidare och kan bli nominerade. I nästa steg kommer de att gallras ner till tio av en kommitté som är kunnig i visuella effekter.

När nomineringarna släpps den 23 januari 2018 är fem filmer kvar. Vilka tror och hoppas ni på?

“Alien: Covenant”
“Apornas planet: Striden”
“Blade Runner 2049”
“Dunkirk”
“Ghost in the Shell”
“Guardians of the Galaxy Vol. 2”
“Jumanji: Welcome to the Jungle”
“Justice League”
“Kong: Skull Island”
“Life”
“Logan”
“Okja”
“Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge”
“The Shape of Water”
“Skönheten och Odjuret”
“Spider-Man Homecoming”
“Star Wars: The Last Jedi”
“Thor: Ragnarok”
“Valerian and the City of a Thousand Planets”
“Wonder Woman”
 
Här kan vi bland annat notera att en Netflix-film - "Okja" - för första gången finns med bland kandidaterna, att Michael Bays "Transformers: The Last Knight" inte imponerade på någon ens med sina specialeffekter, och att svenske Daniel Espinosas sci-fi-rulle "Life" har chans på Oscar.
 
Oscarn för bästa visuella effekter har de senaste åren gått till ”Djungelboken”, ”Ex Machina”, ”Interstellar”, ”Gravity” och ”Berättelsen om Pi”. Ska man försöka hitta en röd tråd så har juryn valt bort stora franchise-filmer, så som Star Wars och Marvel, för att hellre prisa visionärer vars specialeffekter förstärker en redan fängslande berättelse.
 
Jag blir ändå förvånad om "Apornas planet: Striden" saknas bland de nominerade. Datoranimerade varelser har aldrig sett så levande och äkta ut, eller haft så viktiga roller, som i Matt Reeves film. Christopher Nolans "Dunkirk" lär få många tekniska nomineringar och inte minst för sina "osynliga" effekter. Denis Villeneuves "Blade Runner 2049" kommer troligen att uppmärksammas för sitt ambitiösa världsbygge, och "The Last Jedi" slinker nog med av bara farten.

Oscarsgalan 2018 sänds söndagen den 4 mars.

Vem borde ta hem Oscarn för bästa visuella effekter? Tyck till nedan.
| 5 december 2017 12:00 |