Film

Skribent

Andreas Samuelson

25 mars 2018 | 18:00

20 filmer som fyller 20 i år

Tiden går snabbt… Några av våra på den tiden hippaste och häftigaste favoritfilmer fyller i år systembolagsålder. Här är de 20 populäraste och mest älskade filmerna från 1998.
Det var året då vi förlorade legender som Frank Sinatra och Akira Kurosawa medan kommande filmpersonligheter som Jaden Smith och Elle Fanning föddes. Folk som Shia LaBeouf, Lindsay Lohan, Cillian Murphy och Amy Poehler filmdebuterade medan både animerade småkryp, krig och asteroider slogs om biopubliken. Här är titlarna vi minns bäst från 20 år sedan.
 
 

Alla helgons blodiga natt - 20 år senare

 
Skrikdrottningen Jamie Lee Curtis återvände i rollen som Laurie Strode i en av de bästa uppföljarna med maskerade mördarpsykot Michael Myers. Markerade också debuten för Josh Hartnett som Strode Junior.
 

American History X

 
Filmen som på allvar satte Edward Norton på kartan - efter uppmärksammade biroller tränade han upp sig rejält för rollen som våldsam nazist i ett viktigt drama som följde två bröder och hur de påverkas av den destruktiva livsstilen.
 

Armageddon

 
Få kan förstöra världen som Michael Bay. ”Deep Impact” hade ingen chans mo årrets mest inkomstbringande där Bruce Willis var Bruce Willis, Ben Affleck bölade och Aerosmith ylade det Oscarsvinnande ledmotivet.
 
 

The Big Lebowski

 
En av bröderna Ethan och Joel Coens mest älskade - och framgångsrika - kultrullar med Jeff Bridges i högform som The Dude, en hopplös slacker som blir inblandad i ett förvirrande kidnappningsdrama. Valfri filmnörd kan de många citaten och hejdlösa gästrollerna.
 

Blade

 
Marvels första framgångsrika film och en av de första stora, afro-amerikanska actionhjältarna. Wesley Snipes (under tiden han fortfarande var ett affischnamn) anammade stilenlig läderrock och solglasögon som rövsparkande vampyrjägare.
 

Den där Mary

 
Bröderna Farrelly hade efter floppen ”King Pin” nästan gett upp men gav allt med denna svarta romantiska komedi som blev årets fjärde mest inkomstbringande film. Slapstick och pubertal humor (vem kan glömma Cameron Diaz ”frisyrgelé”?) har sällan funkat så bra.
 
 

Den tunna röda linjen

 
Mästarregissören Terence Malicks comeback efter 20 års frånvaro fick storstjärnorna (alla från Sean Penn till George Clooney erbjöd sig att nästan jobba gratis) att flockas för att spela soldater i Stillahavskriget, under andra världskriget.
 

Elizabeth

 
Rollen som Elisabet I av England presenterade australienskan Cate Blanchett för världen ordentligt och gav henne en första Oscarsnominering. Det påkostade kostymdramat tog hem hela åtta Oscarsnomineringar och vann för Bästa makeup.
 

Enemy of the State

 
Kombinationen av actionregissören Tony Scott, megastjärnan Will Smith och Oscarslegenden Gene Hackman var ostoppbar - den här konspirationsthrillern blev en av de största kassasuccéerna under året.
 
 

Ett småkryps liv

 
Efter debuten ”Tog Story” fortsatte Pixars berömda framgångssaga med den här gulliga, animerade remaken av ”7 vågade livet” som blev femte mest framgångsrika film under året och därmed slog andra barnkonkurrenter, som temaliknande ”Anta”.
 

Fucking Åmål

 
Lukas Moodyssons debut höjde ribban för såväl svensk indiefilm som ungdomsdramer. Tonårsromansen mellan Agnes och Elin tog gänget hela vägen till Oscarsgalan där den nominerades för Bästa utländska film (med engelska titeln ”Show Me Love”…).
 

Godzilla

 
”Independence Day”-regissören Roman Emmerich väckte det berömda, japanska kultmonstret till liv med dunder och brak. Fans och kritiker var knappast nöjda men filmen blev trots ifrågasatt kvalité den tredje största kassasuccén under året.
 
 

Livet är underbart

 
Det vanligen patriotiska Hollywood kunde inte motstå italienska regissören och skådespelaren Roberto Benignis varma skildring om en judisk familj under andra världskriget. Benignis tacktal när han vann Oscar för manlig huvudroll är bland de mest minnesvärda.
 

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

 
Idag är Guy Ritchie ex till Madonna och har gjort både succéer och kalkoner. Men för 20 år sedan fångade han allas ögon med sin kaxiga debut om en brittisk, kriminell kupp som går fel. Filmdebut även för Jason Statham och fotbollsspelaren Vinnie Jones.
 

Ringu

 
Flera år innan ”The Ring” skrämde slag på hela världen så hittade Hideo Nakatas japanska original tillräckligt med fans för att nå kultstatus. Sadako, flickan med långa håret, framkallade fobi för myrornas krig på TV.
 
 

Rush Hour

 
Att para ihop en av USA:s mest snabbkäftade komiker tillsammans med Hong Kongs största actionstjärnor var ett ordentligt lyckokast. Actionkomedin med Chris Tucker och Jackie Chan blev en av årets största kassasuccéer.
 

Rushmore

 
Filmen som blev regissören Wes Andersons ingång till Hollywoods finrum var dessutom huvudrollsinnehavaren Jason Schwarzmans debut och Bill Murrays inledning i de mer nedtonade, dramatiska roller han numera hyllas för.
 

Rädda menige Ryan

 
Steven Spielberg följde upp dinosaurier i New York med spektakulära krigsscener på Omaha Beach under andra världskriget. Tom Hanks skulle rädda en ung Matt Damon och av elva Oscarsnomineringar blev det fem statyetter (inklusive regi).
 
 

Shakespeare in Love

 
En av de mest ökända ”Oscarstjuvarna” som tog hem statyetten för Bästa film framför näsan på tungviktare som Spielberg och Malick. Gwyneth Paltrow blev dessutom (om än kortvarigt) hela Hollywoods älskling när hon vann.
 

Truman Show

 
Gummiansiktet Jim Carrey bevisade på allvar att hanterar drama utan problem i den här samhällssatiren där han upptäcker att han är en ofrivillig realitystjärna. Peter Weirs drama blev en av årets största succéer och nominerades till tre Oscars.
 
Vilka filmer från 1998 är era favoriter? Kommentera nedan.
| 25 mars 2018 18:00 |