Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 juni 2018 | 18:00

20 biofilmer att se fram emot i sommar

Här är sommarens filmiska höjdpunkter för actionnörden, första dejten, barnfamiljen och den orädda skräckälskaren.
Biosommaren startade tidigt i år, med superhjältar och rymdikoner som redan dominerar biotoppen. Men många stora höjdpunkter är fortfarande framför oss. Här har vi samlat sommarens storfilmer och det finns något för alla smaker.
 

För actionnörden

 
Jurassic World - Fallen Kingdom (8 juni)

Chris Pratt och skräcködlorna är tillbaka. Dinosaurie-parken har slagit igen (igen!) och det gäller att rädda det som räddas kan av öns förhistoriska invånare. "Jurassic World" från 2015 blev en av tidernas mest inkomstbringande biofilmer, det återstår att se om regissören J.A. Bayona ("Sju minuter efter midnatt") lyckas upprepa succén.
 
 
Den blomstertid nu kommer (20 juni)

Den första svenska katastroffilmen? Troligen. Specialeffekter i Hollywood-klass möter ett spännande och gripande drama när någon - eller något - hotar den svenska tryggheten. Filmkollektivet Crazy Pictures har imponerat förr med sina kortfilmer på Youtube. Deras långfilmsdebut förtjänar att upplevas på största möjliga bioduk.

Ocean's 8 (27 juni)

Efter tre kuppfilmer med George Clooney i spetsen är det dags att lämna över till en grupp kvinnliga tjuvar. Cate Blanchett och Sandra Bullock planerar att stjäla Anne Hathaways löjligt dyra smycken under en modegala. Actionkomedin regisseras av Gary Ross ("The Hunger Games").

Sicario 2: Soldado (29 juni)

Knarkkriget vid gränsen mellan USA och Mexiko har eskalerat. Agent Matt Graver måste åter jobba med den oberäknelige Alejandro för att hålla antalet lik nere. Denis Villeneuve stod bakom första "Sicario" med Josh Brolin och Benicio del Toro, nu får de regi av Stefano Sollima ("Suburra").
 
 
Ant-Man and the Wasp (4 juli)

Marvels minsta superhjältar missade visst kriget mot Thanos i "Avengers: Infinity War". Här får vi se vad Paul Rudd och Evangeline Lilly har haft för sig under tiden. Sedan den förra filmen har Ant-Man fått en kollega, och det kan behövas för att fånga skurken Ghost (Hannan John-Kamen). Michael Douglas och Michelle Pfeiffer medverkar också.

Skyscraper (12 juli)

Ingen lugn stund för actionhjälten Dwayne Johnson, som bara nyligen kämpade mot en ondsint djungel i "Jumanji" och muterade djur i "Rampage". Här spelar han en ovanligt muskulös familjefar som ska sköta säkerheten när världens högsta skyskrapa invigs. Vad kan möjligen gå fel?

Mission: Impossible 6 - Fallout (3 augusti)

Ingen annan har spelat samma actionhjälte lika länge som Tom Cruise, tillbaks i rollen som han skapade år 1996. Detta sjätte "omöjliga" uppdrag tar honom bland annat till Paris, Nya Zeeland och Norge, tillsammans med Rebecca Ferguson och nya tillskottet, Henry Cavill. Christopher McQuarrie ("Mission: Impossible - Rogue Nation") står åter för regi.
 

För första dejten

 
 
Love, Simon (15 juni)

Alla förtjänar en riktigt bra kärlekshistoria. Men för Simon, 16 år och gay i en småstad, känns det främmande. Tills han börjar chatta med Blue, en anonym kille från hans skola. "Love, Simon" är ett charmigt tonårsdrama med mycket humor, och kanske den bästa komma-ut-filmen jag sett.

På Chesil Beach (15 juni)

På tal om romantik visar Saoirse Ronan att det där inte alltid är så lätt. Hon spelar nygifta Florence, som åker med sin make på idyllisk semester. Men bröllopsnatten blir inte vad de har tänkt.

Mamma Mia! Here We Go Again (20 juli)

Tio år efter succémusikalen är det dags för mer ABBA-feber på bio. Sophie (Amanda Seyfried) är nu med barn, och får lära sig allt om sin mammas unga år. Meryl Streep och Lily James delar på rollen som Donna, och ny i den sjungande rollistan är Cher.

Tag (25 juli)

Komedi baserad på verkliga händelser. I åratal har en grupp college-vänner ägnat sig åt en eskalerande lek, som tvingar dem att resa kors och tvärs över landet. Nu ska en av dem gifta sig, men polarna tycker att "Tag" går före allt. Stjärnspäckat med Jeremy Renner och Jon Hamm i täten.

Book Club (17 augusti)

Fyra gamla väninnor slukar "Fifty Shades"-böckerna och får en rejäl tankeställare kring sina egna liv och kärleksliv. Tant-kvartetten i denna frispråkiga komedi spelas av Jane Fonda, Diane Keaton, Candace Bergen och Mary Steenburgen. Ett slags "Sex and the City" för en mognare publik.
 

För skräckälskaren

 
 
The First Purge (6 juli)

Skräck-prequel som ska skildra bakgrunden till Amerikas blodiga högtid - The Purge. Marisa Tomei är en av dem som försöker överleva 12 timmar då alla brott inklusive mord är tillåtna.
 
The Nun (11 juli)
 
Skräcknunnan från "The Conjuring"-uppföljaren har fått en egen prequel. Här är det dags för Taissa Farmiga och Damien Bichir att avtäcka skrämmande hemligheter i mörka kloster.

Hereditary (27 juli)

"Hereditary" har chans att bli sommarens snackis på skräckfronten. Det handlar om mörka familjehemligheter som kommer upp till ytan när matriarken går bort. Toni Collette försöker hålla ihop familjen och behålla förståndet.

The Meg (17 augusti)

Förväntningarna är otippat höga när Jason Statham ska ta sig an en gigantisk haj, och rädda besättningen på en ubåt. Sensommarens guilty pleasure-rulle?

Slender Man (31 augusti)

Många ser fram emot den, andra kommer garanterat undvika den, och en del undrar "är det inte några år för sent?". Hajpade skrönan "Slender Man", den långa mörka figuren som är ute efter dina barn, tar steget till bioduken i sommar - vågar du se den?
 

För barnfamiljen

 
 
LasseMajas detektivbyrå - Det första mysteriet (1 juni)
 
Hur gick det till egentligen när Lasse och Maja möttes, och började lösa fall ihop? Det berättar filmdebuterande regissören Josephine Bornebusch med mycket humor, i sommarens svenska familjefilm.
 
Hotell Transylvanien 3: En monstersemester (13 juli)

I sommarens stora animerade barnfilm lämnar Dracula (Adam Sandler) och hans monsterpolare hotellet bakom sig, för lite välbehövlig semester. Hela gänget åker på en lyxig kryssning, men saker och ting blir komplicerade när Drac faller för kapten Ericka.

Superhjältarna 2 (31 augusti)

Ingen sommar utan en stor Pixar-film! Den här efterlängtade uppföljaren har fans väntat på i 14 år. När vi återser superfamiljen Parr är pappa Bob hemma med barnen, medan mamma Helen ska ut och rädda världen.
 
Vilka biofilmer är ett måste för dig i sommar?
| 1 juni 2018 18:00 |