Film

Skribent

Alexander Dunerfors

4 maj 2016 | 09:00

20 år senare: ”Den onda cirkeln” får en fortsättning

Kalla det bara inte för en remake.
En kultklassiker från 90-talet kommer tillbaka på bio. Snart får en ny generation upptäcka magin i ”Den onda cirkeln”.

Det som först rapporterades förra året som en remake, blir nu en slags uppföljare som berättar historien på nytt, med blinkningar till originalfilmen. ”Requel” är ett ord som ibland används för att beskriva filmer som ”Star Wars: The Force Awakens” eller ”Jurassic World”, och passar bra in även här.

Filmens producent Douglas Wick förklarar:

- Det är inte så mycket en remake, snarare en ”20 år senare”. Vi kommer referera till originalet, så att man ser en koppling mellan det som hände i ”Den onda cirkeln” och hur nya unga kvinnor upptäcker denna magi många år senare.Regissör är Leigh Janiak, som imponerade stort med independent-rysaren ”Honeymoon”. Wick berättar för Hitfix hur tankarna går kring den nya filmen:

- På samma sätt som krigsfilmer används för att utforska det manliga psyket, kommer vi att utforska de här kvinnornas psyke via den här magiska världen: deras emotionella liv, deras längtan och deras rädslor. Det kändes som en mogen idé som ligger rätt i tiden. Vi tror att Leigh är rätt talang för jobbet, hennes tolkning är riktigt intressant.”Den onda cirkeln” från 1996 firar 20 år i dagarna. I originalfilmen såg vi Neve Campbell, Fairuza Balk, Robin Tunney och Rachel True som fyra skolflickor som ger igen på sina mobbare med hjälp av nyupptäckta, magiska krafter.

Men inte alla är pepp på en fortsättning. I samma intervju berättar Rachel True, filmens Rochelle:

- Jag är trött på remakes i stort. Men jag vill också visa mitt stöd. Om Sony tycker det är rätt idé att göra en remake, så visst. Den kommer troligen bli grym. Men jag känner bara, varför inte göra en ny film om häxor?


För undertecknad, som växte upp på 90-talet, var "Den onda cirkeln" en av de bästa tonårsfilmerna av sin tid. Mörk, mystisk och cool med mycket attityd. Men också en väldigt jordnära fantasy med enkla effekter som jag hoppas håller än idag. Jag gissar att den var en stor inspiration till den svenska boken och filmen "Cirkeln". 

Det är lätt att dissa uppföljare av bara farten, men jag är försiktigt optimistisk och nyfiken på den planerade fortsättningen, som fått en lovande regissör i Leigh Janiak.

Vad har ni för relation till "Den onda cirkeln"? Förväntningar på uppföljaren? Kommentera nedan.
| 4 maj 2016 09:00 |