Klipp

Skribent

Peter Lithell

14 januari 2015 | 18:00

17 galna filmparodier i "Family Guy"

Det är svårt att hitta en TV-serie med fler roliga filmreferenser än "Family Guy". MovieZine hyllar familjen Griffins femton år på TV genom att lista seriens bästa filmreferenser- och parodier.
Mycket har hänt under "Family Guys" tretton säsonger; nedläggning, stämningsansökningar och kontroverser av alla de slag. Humorn är inte direkt av det snälla slaget och absolut ingenting är heligt vare sig det gäller ras, religion, sex, bajs eller världskatastrofer. You name it och "Family Guy" har med stor sannolikhet redan skämtat om det. Det finns heller ingen serie som är så fullknökad med roliga popkulturella referenser och parodier. Nedan finner ni 17 av de roligaste filmreferenserna vi bjudits på sedan 1999. 

The A-Team


Efter att Peter och gänget vinner en tävling för bästa look-alikes beslutar de sig för att helt sonika bli the A-Team. I resten av avsnittet försöker de göra gott för sin stad med blandat resultat. 

Transformers


En underbar Transformers-cutaway med den mindre kända men desto mer gnälliga Negatron. Jag älskar det faktum att han förvandlar sig till en kanot efter att ha sagt sitt. 

Robocop


En av flera Robocop-referenser i serien. Till och med Alex Murphy behöver lite R & R. Guldstjärna för de fluffiga tofflorna. 

Tillbaka till framtiden 2


Efter ett besök i framtiden avslöjas Doc Brown som rasist och försöker rädda situationen med jordnötssmörskuriosa. Inte så PK. 

Rocky 6


Stallone har förekommit i Family Guy vid ett antal tillfällen. Ploten i Rocky 6 låter ironiskt nog lite lik ett gammalt utkast till "Rambo 5: The Savage Hunt". Ett utkast vi skall vara glada förblev just ett utkast. 

Hajen


En skön hyllning till "Hajen" (1975) med en viktmedveten mördarmaskin i klassisk pose. 

Sagan om Ringen


Saurons öga, även kallad den brinnande muffen, har en dålig dag. Bristen på bra optiker i Mordor ger sig till känna. 

Nyckeln till frihet


Avsnittet “Three Kings” från säsong sju behandlade tre Stephen King-klassiker; "Stand by Me" (1986), "Lida" (1990) och "Nyckeln till frihet" (1994). Underbart!

Star Wars


Det är ingen större hemlighet att Seth MacFarlane är ett "Star Wars"-fan. Tre specialavsnitt och otaliga referenser i andra avsnitt säger det mesta. Visst blir det också rätt kul emellanåt. 

Terminator Salvation


Christian Bales härdsmälta under inspelningen av "Terminator Salvation" (2009) var rätt tacksamt skämtmaterial för några år sedan. Kul att i alla fall en person inte var helt likgiltig inför filmen. 

Cast Away


Referenser till filmen bestående av Tom Hanks, en volleyboll och världens bästa företag FedEx har förekommit i flera avsnitt. Klippet ovan summerar originalfilmen väl. 

Mupparna


Kermit och några andra av de missanpassade mupparna har gästspelat serien vid några tillfällen. Framförallt kakmonstret verkar ligga manusförfattarna varmt om hjärtat. 

Taken


Varför inte ladda upp inför "Taken 3" med ett Family Guy-avsnitt helt dedicerat till den första filmen? Avsnitt 20 från säsong 10 är det som gäller i så fall. Därefter kan ni fulladdade njuta av Liam när han skall rädda sin tillfångatagna… Ok, det verkar inte som att någon är taken i "Taken 3". Nåja, jag lär kolla ändå.

Predator


Vårdnadstvisten från "Kramer vs. Kramer" (1979) fick en egen tvist i samband med att den hemska "Aliens vs. Predator" (2004) dök upp i dvd-hyllan. När vi ändå är inne på ämnet...

Aliens


… så har Alien såklart också haft ett par cutaway-scener. 

Fredagen den 13:e


Jason har haft ett hektiskt liv efter sin död. Återuppståndelser, båtturer och besök både i helvetet och på Manhattan. Nu kan han lägga till lokalkändis och butiksansvarig till cv:t. 

Road House


Presentation överflödig. Det bästa Family Guy-avsnittet baserat på 80-talets bästa film. “Road House”. 
| 14 januari 2015 18:00 |