Film

Skribent

Gäst

3 december 2023 | 12:00

15 julfilmer från en julfantast - en lista med oväntade paket!

Moviezine bad sin jultokiga medarbetare Frida Liljegren att lista julfilmerna som får henne att hänga kring tv:n som en julgranskula. Bland favoriterna finns såväl klassiker som nya favoriter att upptäcka!
Julfilms-fantaster! Nu är det hög tid att komma i julstämning. Den 24 december kommer fortare än man anar. Snart vaknar du upp, yrvaken på julafton, precis som Kieran Culkin när han tjuter: ”Holy smokes, it’s morning”. Kolla våra sköna paket med självmordsbenägna snutar, kivande gisslan och avspänt coola jultomtar nedan!
 
 

1. Grinchen (2000)

 
”More is more” är definitivt mottot i denna julfilm. Inuti en snöflinga gömmer sig Vemdalen, en underbar plats med håll-käften-kostymer, märkliga håruppsättningar och ett enormt rekvisitaförråd. Jim Carreys originella skådespelarstil passar också ypperligt för varelsen som hatar julen och gör allt för att förstöra den, nämligen Grinchen. Filmens mysiga och genomgående monolog i rimform gör julkänslan än mer kännbar. Och när Cindy Lou Who (Taylor Momsen) sjunger ”Where are you christmas” är det möjligt att en tår tittar fram. Filmens stora budskap om att ingen människa bör lämnas ensam på julen blir grädde på moset och lämnar en varm känsla inombords.
 
 

2. Ensam hemma (1990)

 
Julfilmen inget filmbolag trodde på men som blev en klassiker. Mycket tack vare John Williams toner och barnskådespelaren med pricksäker tajming. Kevin McCallister (Macaluay Culkin) glöms till sin förtjusning ensam hemma i det stora huset i Chicago när familjen åker på julsemester till Paris. Glädjen blir dock kortvarig då inbrottstjuvarna Harry (Joe Pesci) och Marv (Daniel Stern) planerar att slå till. Kevin förstår snabbt att han måste försvara huset och lägger upp en plan som får vilken kreativ entreprenör som helst att blekna.
 
 

3. Livet är underbart (1946)

 
En dyster historia som gjorts med värme och elegans av regissören Frank Capra. Filmen är numera en riktig klassiker men fick inte den uppmärksamhet den förtjänade när den släpptes och Capras karriär dalade efter misslyckandet. Som tur är fick Frank Capra uppleva vändningen och se filmen bli en klassiker innan hans bortgång 1991. Filmen lyfter de tunga inre tankarna som inte sällan uppstår vid en stor högtid. Den deprimerade George Bailey (James Stewart) inser att hans liv inte blivit som han drömt om och önskar att han aldrig blivit född. Till hans räddning kommer ängeln Clarence (Henry Travers) som får honom att inse sin betydelse för andra. Clarence visar George hur hans liv sett ut om han inte funnits och steg för steg inser George sitt värde.
 
 

4. Det hände i New York (1947)

 
Tänk dig om någon sagt sig vara den riktiga jultomten. Hade du trott honom? Konfronterat? Eller skrattat bakom ryggen? Kris Kringle (Edmund Gwenn) får jobb på ett varuhus som jultomte och utger sig också för att vara äkta vara. Men trots sitt klockrena tomteutseende och magiska tomtebeteende ifrågasätts han och måste i domstol övertyga alla om sin äkthet. Som hjälp har han flickan Susan, dottern till chefen för varuhuset, som inser att Kringle nog talar sanning. En varm, mysig film med en riktigt jultomte. Eller vad säger du?
 
 

5. Die Hard (1988)

 
Filmen som blev Bruce Willis stora genombrott. Inte konstigt när han gör rollen som den oövervinnerlige och karismatiske polismannen John McClane, som är på precis rätt plats vid rätt tidpunkt. McClane hamnar mitt i ett gisslandrama i Los Angeles skyskrapor när han hälsar på sin exfru som har julfest med jobbet. Han startar ett enmanskrig mot de tyska terroristerna med endast sin tjänstepistol och list. Bruce Willis ska själv ha sagt att det inte är en julfilm. Men det är svårt att snacka bort när filmen utspelar sig vid jul, innehåller en tomteluva och att Alan Rickmans karaktär säger ”Ho-Ho-Ho”.
 
 

6. The Christmas Chronicles (2018)

 
Kurt Russel som jultomten borde vara anledning nog att se denna relativt nya mästerliga julfilm. Russels tolkning som en nonchalant tomte med ryck på axlarna-attityd är upplyftande. Och mycket passande när släden förstörs av syskonparet Teddy (Judah Lewis) och Kate (Darby Camp). Julen måste räddas och tomten kunde inte bry sig mindre. Kate tvingas tillsammans med sin tomtetvivlande brorsa, som är på glid in i det kriminella, ta på sig ansvaret. Det är som bäddat för syskonkärlek och julstämning.
 
 

7. Ensam hemma 2: Vilse i New York (1992)

 
Samma story, samma skådespelare men detta är verkligen Ensam hemma 2.0. En julfilm som utspelar sig i New York har verkligen något extra. Skridskoåkning vid Rockefeller Center, en leksaksbutik stor som en hel galleria och julmusik med live-orkester. Allt känns over the top. Att Donald Trump gör sin livs bästa (och enda) insats i början av filmen gör det inte sämre. Men den största behållningen i filmen är ändå Kieran Culkins replik ”Holy smokes, it’s morning”. Det är inte ofta uppföljaren är bättre än originalet men hinner du bara se en Ensam hemma-film, se denna!
 
 
 

8. The Holiday (2006)

 
Vi har väl alla varit där, i dåliga förhållanden. Eller varit olyckligt kär i någon som inte förtjänar ens kärlek. Klart man vill fly sin verklighet precis som Iris (Kate Winslet) och Amanda (Cameron Diaz). Kvinnorna lever vitt skilda liv och bestämmer sig för att byta hus över julhelgen för att komma ifrån sina dåliga erfarenheter av män. Amanda anländer till en liten mysig engelsk stuga på landsbygden och Iris till en överdådig villa i Hollywood. Och nej – så klart blir det ingen mansfri jul. I stället blir det en romantisk och mysig julklassiker som bör ses en gång om året.
 
 

9. Absolut gisslan (1994)

 
Rapp krimkomedi om en dråplig julafton. Allt som kan gå snett, går snett för den otursförföljde inbrottstjuven Gus (Denis Leary). Gus misslyckas med en stöt och tvingas ta Lloyd (Kevin Spacey) och Caroline (Judy Davis) som gisslan. Ett par, med briljant tajming i skådespeleriet, som visar sig ha enorma äktenskapsproblem. Brottslingen blir snabbt varse om sin otur och börjar agera likt en psykolog till paret när deras julfirande fortgår som om inget hänt. Som svensk tittare blir det snäppet roligare då samtliga middagsgäster har en luciakrona på huvudet och Caroline försöker förklara denna märkliga högtid.
 
 

10. Long kiss goodnight (1996)

 
Kvinnlig styrka i juletider i actionkomedin med en stenhård Geena Davis. Samantha Caine (Davis) drabbades av en minnesförlust för åtta år sedan och jobbar numera som småskollärare. Samantha och privatdetektiven Mitch Henessey (Samuel L. Jackson) åker iväg över jul för att rota i Samanthas förflutna och inser att hon egentligen är en kallblodig lönnmördare. En kvinnlig actionhjälte är inte allt för vanligt i julgenren. Mycket uppfriskande!
 
Large 0860cbaa51f1292ee16ed534d6663df2 tokyo 20godfathers 202
 

11. Tokyo Godfathers (2003)

 
På julafton hittar den mest älskvärda trion ett spädbarn på soptippen i denna fantastiska animerade julfilm. Gin (Tôru Emori) har ett förflutet med både fru och barn. Hana (Yoshiaki Umegaki) är en man som identifierar sig som kvinna och drömmer om att ha ett barn. Miyuki (Aya Okamoto) har bråkat med sin pappa och rymt hemifrån. Alla är nu hemlösa och inser efter några omvägar att de måste hitta bebisens riktiga föräldrar. Många oväntade vändningar gör att trion möter sina rädslor och får likt en klassisk julfilm lära sig ett och annat om sig själva.
 
 

12. Falling in Love (1984)

 
Julstressen som många känner igen sig i kickar igång den mysiga, romantiska komedin med Meryl Streep och Robert De Niro. I julklappshandel stöter de ihop och får oturligt (eller turligt) nog med sig varandras paket. Flera månader senare möts de igen och kan efter det inte sluta tänka på varandra. Det hela pågår och leder till att båda behöver fatta sitt livs största beslut. Precis lagom tills det är dags att ge sig ut i julshoppingen igen och säga ”God Jul”.
 
 

13. Sällskapsresan (1980)

 
Den svenska klassikern tänker många kanske inte på som en julfilm. Men visst firas det jul när det shoppas julklappar, glufsas julmat och dansas runt granen (om än i en pool). Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg) är en ganska typisk svensk, även om man inte själv vill inse det. Och vi svenskar vill ju helst av allt fly kylan för varmare breddgrader under juletider. Se den igen med nya ögon. Som en julfilm.
 
 

14 Dödligt vapen (1987)

 
”Jingle Bell Rock" ljuder i början av filmen och julkänslan infinner sig direkt. Två poliser som fösts samman härjar på gatorna i L.A för att lösa ett mord som leder till en stor drogkartell. Roger Murtaugh (Danny Glover) som drömmer om pensionen och hans nya partner, den självmordsbenägne Martin Riggs (Mel Gibson), får det minst sagt hett om öronen. Vänskapsbandet som utvecklas bland skjutningar, gisslandrama och julmiddagar blir till något heligt.
 
 

15. En andra chans (2000)

 
En magisk jul som sätter drömmar på sin spets. På självaste julafton vaknar Wall Street-höjdaren Jack Campbell (Nicolas Cage) upp bredvid sin ungdomskärlek Kate Reynolds (Téa Leoni) och har två barn. Ett liv helt skilt från det Jack lever annars. I panik försöker han få tillbaka sitt gamla liv, men vem vill fira jul ensam?
 
Frida Liljegren
| 3 december 2023 12:00 |