Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 mars 2022 | 09:15

15 svenska tv-tittare tycker till om "Vikings: Valhalla"

Efter över 80 miljoner streamade timmar världen över har det blivit dags att ta tempen på vad svenskarna verkligen tycker om nya "Vikings: Valhalla".
Efter nästan en vecka sedan premiären så har "Vikings: Valhalla" hunnit segla upp som Netflix näst mest (efter miniserien "Inventing Anna") populära tv-serie just nu. Enligt Netflix själva har spinoffserien, som utspelar sig 100 år efter händelserna i "Vikings", hunnit streamas i drygt 80 miljoner timmar och redan klättrat upp på topp 10-listan i 88 länder.
 
I MovieZines egen recension inför premiären kallades den första säsongen däremot för "en orgie av testosteron, våld och medelmåttighet". Inte ett helt lysande omdöme kanske. Men nu när vanliga tv-tittare har hunnit ge serien en chans, så ville vi se hur serien faktiskt har tagits emot här i Sverige. 
 
Det kommer väl knappast som någon större förvåning att många av tittarna väljer att jämföra "Vikings: Valhalla" med Michael Hirsts, originalserie vars sista säsong utspelade sig 100 år före spinoffen. Hirst har däremot inte skrivit några av avsnitten till den nya Netflix-spinoffen, utan har endast varit involverad i form av producent. 
 
Här nedan kan du läsa vad 15 svenska tv-tittare från två av MovieZines större Facebook-grupper ("Bäst på Netflix" och "MovieZine VIP") tycker om den första säsongen:
 

Många verkar tyvärr riktigt besvikna...

 
 
1. "Blek serie som inte berör det minsta" - Mårten W.
 
2. "Inte samma känsla, karaktärerna känns för moderna, känns ansträngt och överrepeterat" - Rickard T.
 
3. "Det här är ju inte så bra. Jag har sett fyra avsnitt. Det är fruktansvärt tillgjort hela tiden. Att jämföra den här med Vikings är löjligt. Allt var bättre där. Fightingscenerna, skådespelet, karaktärerna, handlingen, miljöerna, mystiken o.s.v." - Jörgen P.
 
4. "Såg den inatt. Blev besviken. Saknar dom gamla Vikings. Inte alls samma känsla!" - Patrice S.
 
5. "När blir det bra? Jag har sett sex avsnitt nu och det blir bara sämre och sämre. Som när man ska bli sköldmö. Då måste man besegra dom fyra allra bästa annars är man värdelös och får inte vara med. Sedan är rörelserna när dom slåss så tillrättalagda att det ser ut som robotar som utför dom. Karaktärerna är också tråkiga och släpper på sina principer snabbare än man hinner säga Kunut." - Jörgen P.
 
6. "Började kolla idag. Sett 3 avsnitt, men vet inte riktigt vad jag tycker. Inte superbra..." - Ingela W.
 

Några verkar däremot uppskatta serien en aning mer:

 
 
7. "Jag tittar, helt okej serie, men långt ifrån samma känsla som Vikings levererade!" - Lars J.
 
8. "Denna var inte den bästa jag sett men helt klart värt att titta på. Men om jag får välja så föredrar jag nog The Last Kingdom." - Jeanetthe P.
 
9. "Tänker att man får ha lite tålamod med den. Man får lära känna karaktärerna under dem första avsnitten och mot slutet av första säsongen så blir den riktigt bra." - Kicki P.
 
10. "Helt okej men man får inte jämföra den med "Vikings", vilket många kommer göra ändå tyvärr. Fast det är ju ändå en fortsättning på den. Den är välgjord och har en del sköna karaktärer med. Tycker man ska ge den en chans." - Thomas E.
 
11. "Jag såg aldrig mer än den första säsongen av Vikings och det här kändes väl ungefär lika medelmåttigt som den serien gjorde... men har man inget bättre för sig så går det väl alldeles utmärkt att slötitta på den." - Jonatan B.
 

Och några få har lyckligtvis enbart gott att säga!

 
12. "Tittar på den nu. Jag gillar den." - Marie T.
 
13. "Den är bra tycker jag" - Annika L.
 
14. "Jag gillade den" - Jessica B. 
 
15. "Måste säga när man ser första avsnittet är de sjukt spännanande" - Linus F. 
 
 
Den första säsongen av "Vikings: Valhalla" består av totalt åtta avsnitt, men i samband med att Netflix meddelade att man hade lagt en beställning på serien så avslöjades att det fanns planer på åtminstone 24 avsnitt... vilket borde innebära att det finns goda möjligheter att vi får i alla fall två säsonger till. Även fast det verkar finnas en hel del besvikelser att komma över när spinoffen ställs mot originalet.
 

Läs också: Katee Sackhoff bekräftar att hennes rymdserie har skrotats av Netflix 

 
Har du hunnit ge "Vikings: Valhalla" en chans ännu? Vad tyckte du om den första säsongen? Kommentera gärna nedan!
| 3 mars 2022 09:15 |