Film

Skribent

Gäst

22 maj 2020 | 18:00

15 svenska filmklassiker du bör ha sett - och här finns de att streama

Fördjupa dig i den svenska filmhistorien med några av 1900-talets mest prominenta filmer. Vi tog hjälp av Svenska filminstitutets Jan Göransson för att hitta pärlorna alla borde se.
När det kommer till svensk film är det svårt att hitta någon mer insatt än Jan Göransson. Som presschef på Svenska Filminstitutet är han ett vandrande uppslagsverk när det kommer till svenska klassiker, och bär på många anekdoter om stjärnorna och filmskaparna från förr.
 
 
När MovieZine bad honom om några tips på gamla pärlor att se, fick vi tillbaka en härlig lista som kan ses som en snabbkurs i den blågula filmhistorien. En filmisk resa som sträcker sig från 1920- till 1970-talet, via både välkända och mer bortglömda filmklassiker.
 
De flesta av Jan Göranssons favoriter finns att streama hos Cineasterna.com eller på andra tjänster som anges nedan.
 

Körkarlen (1921) av Victor Sjöström

 
 
Nästa år är det 100 år sedan denna klassiker efter Selma Lagerlöfs novell hade premiär. Berättelsen om att den siste som dör på nyårsafton blir Körkarlen - som i ett helt år får hämta upp döda - upphör aldrig att fascinera människor i hela världen. Framröstad av tidningen FLM som den bästa svenska filmen någonsin.
 
Se den på SF Anytime, TriArt.se, DVD (Stumfilmsboxen)
 

Häxan (1922) av Benjamin Christensen

 
 
Denna egendomliga film, som en blandning av en föreläsning och skräckkomedi, har nått kultstatus. Ingen svensk stumfilm har betygsatts av så många på imdb.com Minns ni lågbudgetskräckfilmen Blair Witch Project? Produktionsbolaget som gjorde den hette Haxan Films.
 
Finns på SF Anytime, Amazon Prime, DVD (Stumfilsmboxen)
 

Gösta Berlings saga (1924) av Mauritz Stiller

 
 
Egentligen är det obegripligt att ingen filmatiserar Selma Lagerlöfs berättelser längre. Men under den svenska filmens första Guldålder gjorde man det nästan varje år. Greta Garbo fick sitt stora genombrott här och ett par år efter denna insats var hon världens främsta filmstjärna.
 
Se den på SF Anytime, DVD (Stumfilmsboxen)
 

Pensionat Paradiset (1936) av Weyler Hildebrand

 
 
En av Sveriges mest utskällda filmer kom att bli an av de mest älskade. Svensk films roligaste stjärnor, Julia Caesar och Thor Modéen, lockar med sina galenskaper fortfarande till många skratt. Vi får också se prov på så kallad cross dressing, det vill säga män klär sig till kvinnor och vice versa vilket var populärt och uppskattat i svenska komedier under flera decennier.
 
Se den på SF Anytime, TriArt.se, DVD (Pilsnerboxen 1, Studio S)
 

Vandring med månen (1945) av Hasse Ekman

 
 
Nyligen var det 100 år sedan den säregna aktrisen Eva Henning föddes. Det har bland annat SVT Play uppmärksammat så nu kan man där se en mycket vacker poetisk film som påminner lite om en tidig roadmovie. Det unga paret Dan och Pia möter märkliga karaktärer på sin vandringsstig. Denna film och åtta till av Hasse Ekman visades häromåret på självaste Museum of Modern Art i New York en uppskattad retrospektiv.
 
Finns på SF Anytime, SVT Play, DVD (Hasse Ekman Guldkorn 2, Studio S)
 
Large 47c0495c69146beb189b86d7bb6795a6 mz swish 2020 v3
 

Driver dagg, faller regn (1946) av Gustaf Edgren

 
 
Detta kan vara en av de vackraste svenska filmer som någonsin gjorts. Huvudrollerna spelades av det vackra paret Mai Zetterling och Alf Kjellin, som med tiden båda blev regissörer med världsrykten. Kärlekssagan mellan Marit och Jon lockade massorna till biograferna så detta kom att bli en av de mest sedda svenska filmerna.

Se den på SF Anytime, DVD (Studio S)
 

Hon dansade en sommar (1951) av Arne Mattsson

 
 
Den berömda svenska synden föddes här. Ulla Jacobsson och Folke Sundquists nakenbad är det många tänker på när denna film nämns. Men den innehåller så mycket mer och framför allt om en hård och bitter vuxenvärlds syn på ungdom. Filmen visades på Cannes filmfestival och därefter var det dags för ett triumftåg i hela världen.
 
Finns på TriArt.se, DVD (Folkets Hus och Parker)
 

För min heta ungdoms skull (1952) av Arne Mattsson

 
 
Flitige, men också mycket ojämna, regissören Arne Mattsson lyckades med något som ingen annan svensk regissör gjort. Han blev uttagen till huvudtävlan i Cannes tre år i rad. För min heta ungdoms skull är den andra filmen i ordningen men tämligen okänd. Med ett skickligt skådespeleri ackompanjerat av ett mycket vackert foto och igen med en skildring av en grym och oförstående vuxenvärld berättar Mattsson om ett ungt förälskat par som kämpar för kärleken.
 
Finns på TriArt.se
 

Kvarteret Korpen (1963) av Bo Widerberg

 
 
Bo Widerbergs andra långfilm blev Oscarsnominerad för bästa utländska film och även nominerad till Guldpalmen på Cannes filmfestival. Berättelsen om Anders med författardrömmar och relationen till hans alkoholiserade i ett nedgånget kvarter i Malmö på 1930-talet far håller ännu, 57 år efter premiären.
 
Se den på C More, SF Anytime, TriArt.se
 

Persona (1966) av Ingmar Bergman

 
 
Har man aldrig sett en Bergmanfilm ska man nog börja med Det sjunde inseglet (1957). Men vill man se en queer och estetisk fulländad film av honom, som dessutom har så många bottnar, undertexter och som kan locka till en uppsjö av tolkningar, så måste man bara se denna film.
 
Hyr den på iTunes, Raketen TV, SF Anytime, TriArt, Viaplay Store, eller se på DVD (Ingmar Bergman 100 år-boxen, Studio S)
 

Flickorna (1968) av Mai Zetterling

 
 
Mai Zetterling var en av våra mest begåvade och uppburna aktriser och bara några år efter filmdebuten blev det huvudroller i engelsk och amerikansk film. Men hon tröttnade på filmrollerna och blev i ställer regissör. Denna film, hennes fjärde som regissör, ansågs mycket kontroversiell , ja rent av beskäftig, men är i dag ett hyllat och ett omistligt verk i svenska filmhistorien.
 
Se den på SF Anytime, TriArtm DVD (Mai Zetterling-box, Studio S)
 

En kärlekshistoria (1970) av Roy Andersson

 
 
I år är det 50 år sedan Roy Anderssons debutlångfilm hade premiär. Jag har sett den fyra gånger, senast i februari på Berlins filmfestival då den hade en jubileumsvisning. När jag första gången såg den var jag i huvudpersonernas ålder och tyckte den var ganska tramsig. Men nu när jag senast såg den, för några månader sedan, kapitulerade jag helt och mumlade mästerverk i mungipan.
 
Finns på TriArt.se
 

Utvandrarna & Nybyggarna (1971-72) av Jan Troell

 
 
Totalt sex Oscarsnomineringar blev det för detta epos på sammanlagt sex och en halv timme. Kanske är det dina förfäder, i mitten på 1800-talet, det handlar om? Troell hittade perfekta skådespelare, ja till och med en jazzsångerska (Monica Zetterlund) att gestalta Vilhelms Mobergs oförglömliga romanfigurer. Och snart börjar en ny version av denna nationalklenod att spelas in.
 
Se den på Netflix, Google Play, Itunes, SF Anytime, TriArt, DVD
 

Långt borta och nära (1976) av Marianne Ahrne

 
 
En film om den förbjudna kärleken på en institution mellan en psykiskt sjuk man och hans sköterska. En skildring av mental ohälsa som vi inte sett, varken tidigare eller senare. Marianne Ahrne – en av v våra kvinnliga regispionjärer, kom att med denna film bli den första kvinna att mottaga en Guldbagge för sitt fina och känsliga regiarbete.
 
Ingen VOD- eller DVD-release ännu
 

Barnförbjudet (1979) av Marie-Louise Ekman

 
 
Många är mycket förtjusta i Marie-Louise Ekmans målningar. Men att dessutom få uppleva hennes universum i filmer är något helt enastående. Hon använder sig uteslutande av våra mest hyllade och populära skådespelare och placerar dem i roller långt från deras bekvämlighetszoner. Resultatet blir strålande och oförglömligt och i Barnförbjudet flirtar hon även med musikalgenren på ett sätt vi aldrig sett tidigare i svensk film.
 
"Barnförbjudet" finns att se på TriArt.se.
 
 
Hur många av filmerna på listan har du sett? Kommentera nedan.
| 22 maj 2020 18:00 |