Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

24 augusti 2014 | 18:00

15 saker du inte visste om "True Blood"

Nu väntar "true death" för "True Blood". I kväll tar HBO:s vampyrsåpa slut i USA.
Och i morgon är det Sveriges tur, via HBO Nordic . Sju säsonger av knasiga intriger, sex, köttstatyer, trånga jeans, sex, voodoo, varulvar, feer, sex, religiösa fanatiker, spöken, orgier, vampyrer och... sex. 

MovieZine har letat reda på 15 saker som du kanske inte visste om  serien och dess skådespelare.

Obs! Texten kan innehålla spår av spoilers. Förtäres på egen risk!

1. Eric Northmans (Alexander Skarsgård) företag, som köper upp Sookies hus i fjärde säsongens premiäravsnitt, heter AIK. Japp, som fotbollsklubben. Men i verkligheten håller Skarsgård på en annan Stockholmsklubb; Hammarby.

2. Sam Trammell, som spelar hamnskiftaren Sam Merlotte, är den ende i skådespelarensemblen som är från Louisiana, där serien utspelar sig. För flertalet är amerikanskan dessutom inövad: Ryan Kwanten (Jason Stackhouse) är från Australien, Anna Paquin (Sookie) växte upp på Nya Zeeland, Stephen Moyer (Bill Compton) är britt. Och Skarsgård är som bekant svensk.

3. En annan skådespelerska vid namn Brook Kerr spelade Sookies bästis Tara de första två avsnitten. Men hon gjorde tydligen inget vidare jobb för in kom istället Rutina Wesley som fick ta om alla scener Kerr medverkat i.  

4. Eric Northmans gelikar talar svenska med varandra, vilket är något Kristin Bauer van Straten (Erics vampyr-BFF Pam) alltid haft panik inför. Svenskan var så svår, tyckte hon, att hon fick repetera sina repliker hundratals gånger varje gång.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Kristin Bauer van Straten i "Seinfeld" till vänster. Som Pam i "True Blood" till höger. 

5. På tal om Bauer van Straten. Visste ni att hon var kvinnan med "manshänder" som Jerry dejtar i avsnittet "The Bizzaro Jerry" i åttonde säsongen av "Seinfeld"

6. Joe Manganiello (varulven Alcide) hade en gång ett jobb som innebar att han stod i olika barer utklädd som Captain Morgan (figuren på romflaskan)  för 25 dollar i veckan. Numera dejtar han Sofia Vergara... tiderna förändras.

7. Den påhittade staden Bon Temps där Sookie & c:o bor är baserad på den riktiga staden Clifton i Louisiana.  Bon Temps är franska och betyder "goda tider", en vinkning till Cajun-sägningen "Laissez les bons temps rouler!" eller som Just D skulle säga: Låt d goda rulla.

8. Alexanders pappa, Stellan Skarsgård, erbjöds en gästroll i serien men tvingades tacka nej på grund av tidsbrist. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Byggandet av ett kött-träd, en köttstaty i andra säsongen. 

9. "True Blood" fick en egen porrparodi 2010, "Tru: A XXX Parody". Taglinen? "So sexy it hurts." Vilket för tankarna till brittiska duon Right Said Fred och deras monsterhit "I'm Too Sexy".

10. Ännu en "Seinfeld"-koppling: Lauren Bowles, som spelar häxan Holly, är halvsyster till Julia Louis-Dreyfus.

11. De av skådespelarna som har vampyrgaddar i serien hade stora problem i början med att hantera de vassa hörntänderna. De läspade och dreglade och stack sig själva i underläpparna. Men övning gav färdighet.

12. Den där otäcka köttstatyn som Maryann, spelad av Michelle Forbes, (också hon en gammal "Seinfeld"-gästskådis) byggde som offer till sin "tjur-gud" i andra säsongen, var på riktigt. Den kostade 500 dollar och köttet hann ruttna under inspelningarna vilket avgav en härligt autentisk liklukt.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Nomnom. Sirapsblod!

13. En icke namngiven skådespelerska fick - efter att ha begärt det - en egen kalorifri version av fejkblod, som vanligtvis består av en sorts baksirap blandat karamellfärg. Det var INTE Anna Paquin dock.  

14. Sexscenen i innevarande säsong mellan Eric och Jason var "fantastisk", enligt Kwanten. Tyvärr var det bara en dröm, men WHOA, vilken dröm!

15. Introt har blivit hyllat mången gång, både för låten "Bad Things" av Jace Everett och för innehållet. Produktionsteamet åkte på en fyradagars-biltripp till Louisiana, Chicago (där kyrkscenerna filmades) och till Seattle (för barscenerna och alla sexiga kroppsbilder). Varje gång de såg något de gillade, hoppade de ur bilen och filmade. De gick också in till folk och fick tillstånd att filma deras hem, som mannen i gungstol (han drack några öl med dom efteråt). "True Bloods" exekutive producent Mark Bayshore är med i introt, han är mannen i ärmlös t-shirt och keps som dansar med tjejen. Dessutom är hans söner pojkarna med bärsaft runt munnarna. Se introt HÄR.

Kolla in hur introt gjordes:


Vad gillade ni det här då? Är ni sorgsna över att se "True Blood" ta slut eller har serien hoppat hajen för länge sen? Kommentera mera! 

Källor: Buzzfeed, iMDb, TV.com, True Blood Wiki.
| 24 augusti 2014 18:00 |