SPONSRAT

Skribent

MovieZine

13 februari 2017 | 18:00

15 saker du (förmodligen) inte visste om "Trainspotting"

Kultfilmen har fyllt tjugo, och snart har uppföljaren "T2 Trainspotting" biopremiär.
Det har gått över 20 år sedan Danny Boyles stora genombrott - då den fartfyllda, banbrytande, ibland äckliga och definitivt helgalna knarkkomedin ”Trainspotting” hade premiär. John Hodge skrev manus inspirerat av Irvine Welshs "ofilmbara" roman, som ger en obarmhärtig inblick i vardagen för en ung narkoman. Filmen kickstartade Ewan McGregors filmkarriär, och blev 1996 års mest framgångsrika brittiska film. 

I väntan på uppföljaren ”T2 Trainspotting”, som återbesöker karaktärerna två decennier senare, stillar vi abstinensen och djupdyker ner i 15 roliga fakta som du kanske inte kände till om ”Trainspotting”.1. Ordet ”trainspotting” beskriver en väldigt brittisk hobby, där man tydligen hänger vid spår, tittar på tåg som passerar förbi och antecknar deras nummer. Författaren Irvine Welsh liknar detta vid heroinmissbruk: det är totalt ofattbart och kanske ganska korkat för alla som inte håller på med det själva.

2. Ewan McGregor tappade 12 kilo för att spela rollen som Mark Renton - han slutade helt enkelt att dricka öl, har han sagt i intervjuer. McGregor spenderade också tid med före detta narkomaner, och lärde sig att koka upp heroin (eller ja, egentligen glukos). Han funderade själv på att injicera heroin för att kunna förstå sin karaktär bättre, men tack och lov skrotade han den idén.3. Ewan Bremner spelade tidigare rollen som Renton i en scenuppsättning av ”Trainspotting”. I filmen fick han nöja sig med att gestalta Spud - rollen som Renton var alltid tänkt för Ewan McGregor.

4. Regissören Danny Boyle och Ewan McGregor gjorde tidigare thrillern ”Dödsleken” ihop. De följde upp ”Trainspotting” med actionkomedin ”A Life Less Ordinary”. McGregor var därefter säker på att huvudrollen i Boyles drama ”Beach” skulle bli hans. När Leonardo DiCaprio fick rollen, sägs det att McGregor och Boyle var osams i flera, flera år.

5. Kelly Macdonald var 19 när hon filmdebuterade i rollen som 14 år gamla Diane. Hon fick lite av ett hjärnsläpp och bjöd in sin mamma och sin bror till inspelningen - samma dag som hennes sexscen skulle spelas in.6. Ovan nämnda sexscen, mellan Diane och Renton, fick klippas ner inför den amerikanska biopremiären. Några sekunder rök eftersom det kunde tolkas som att den minderåriga skolflickan njöt av akten. Det blev helt enkelt för mycket för censuren (men allt knarkande och våld fick vara kvar oklippt).

7. En annan ändring för jänkarnas skull - dialogen i de 25 första minuterna av filmen fick dubbas om, så att den ovana biopubliken kunde hänga med i det skotska tugget.

8. ”Trainspotting” spelades in på drygt 7 veckor, på en pressad budget av 1,5 miljoner brittiska pund. Det tvingade alla att sätta varje scen på första tagningen. Den enda scenen som krävde fler tagningar (ett 20-tal, närmare bestämt) är där Renton nästan blir påkörd av en bil.9. Innan inspelningen blev skådespelarna tillsagda att titta på klassiska filmer som ”Fifflaren”, ”Exorcisten”, ”A Clockwork Orange” och "Maffiabröder". Visst känner man igen många teman i ”Trainspotting”, så som kamratskap, kriminalitet, rebellisk ungdom och vissa skräckinslag.

10. Ytterligare en blinkning till Kubricks mästerverk ”A Clockwork Orange” - filmens klubb Volcano är inspirerad av Korova Milk Bar. Se själv:
11. En del karaktärer beskrivs mycket annorlunda i Irvine Welshs bok. Renton ska till exempel egentligen vara rödhårig, och inte rakad som i filmen. Begbie beskrivs som en stor och skrämmande man. Sick Boy, blond i filmen, är svarthårig i boken. I Irvine Welshs uppföljare ”Porno” sägs han likna Steven Seagal.

12. Scenen med ”Skottlands värsta toalett” är tillräckligt för att få det att vända sig i magen även hos de mest härdade. I verkligheten hade badrummet smetats ner med smarrig chokladmousse.13. Oasis, det hetaste britpop-bandet på den tiden, tillfrågades om de ville bidra med en låt till filmens soundtrack. Noel Gallagher tackade nej - det ryktas att han faktiskt trodde att filmen handlade om tåg.

14. Du kanske har noterat att en huvudkaraktär saknas på den ikoniska filmaffischen. Tommy är den ende karaktären som inte är med. Den enkla anledningen till det är att skådespelaren Kevin McKidd hade åkt på semester och missade plåtningen. 15. Bioaktuella uppföljaren har fått titeln ”T2 Trainspotting”, eftersom Danny Boyle ville undvika det mer väntade ”Trainspotting 2”. Han vill inte att den nya filmen ska ses som en uppföljare utan stå på sina egna ben. Dessutom är ju ”T2” slang för ”Terminator 2”, och Boyle gillade idén. ”Hade de här grabbarna vetat att de var med i en uppföljare, hade de själva velat att den hette ”T2”... för att reta upp James Cameron”, har han berättat för MovieZine.


”T2 Trainspotting” har svensk biopremiär den 22 februari.
| 13 februari 2017 18:00 |