Film

Skribent

MovieZine

14 juli 2014 | 14:00

15 bilder som firar att "Matrix" fyller 15 år

Som tiden flyger ibland! I veckan är det hela 15 år sedan "Matrix" hade svensk biopremiär.
Filmen fick genast stor genomslagskraft och har en självklar plats i det kollektiva populärkulturella medvetandet. MovieZine firar att filmen fyller 15 år genom att presentera 15 bilder som uppmärksammar 15 saker i filmen. 


1. En datorskärm som projicerar ljus lika bra som en filmprojektor. Endast möjligt om man är fångad i The Matrix. 


2. Neo gömmer saker i Jean Baudrillards magnifika verk om relationen mellan verkligheten, symboler och samhället. En bok som Wachowski-syskonen säkerligen har läst både en och två gånger innan de skrev manuset till "Matrix". 


3. Det dröjer inte länge i filmen innan Neo omnämns som Jesus Kristus. Rollfigurens kopplingar till ”Guds son” har både hyllats och kritiserats, t.ex. i alldeles för många B-uppsatser i Filmvetenskap. 


4. Mycket i "Matrix" håller fortfarande, utan att kännas daterat. Denna Nokia-klump tillhör inte de sakerna. Min unge systerson undrade vad det var för någon sorts maskin och trodde att jag skämtade när jag sa mobiltelefon. 


5. En av endast, uppskattningsvis, tre gånger som Keanu Reeves byter ansiktsuttryck i filmen.  Undertexten speglar hans förskräckelse över den ovanliga känslan. 


6. Denna bild skickade Keanu till Christopher Nolan i hopp om att kunna återuppliva sin döende karriär genom att få rollen som Bane i "The Dark Knight Rises". 


7. Försök att slappna av medan jag testar erektionspumpen, jag måste få veta om du är ”the One” för mig. 


8. Om/när våra hjältar befriar mänskligheten så kommer många terapitimmar spenderas på att diskutera att flera generationer har växt upp på en kost av flytande döda människor. 


9. I tillägg till alla vettiga saker Neo får ”lära” sig genom datorprogram så slinker den här tveksamma fightingstilen med. 


10. I fokus är tjejen med telekinetiska krafter men kolla in de gigantiska kaninerna på TV-skärmen i bakgrunden. Om man vill se mer av dem så går de att hitta i "Night of the Lepus" (1972), en skön sci fi-skräckis av B-slaget. 


11. För alla som har undrat hur Spoon-boy ser ut idag, nu vet ni!


12. Varför har man referenser till det grekiska Oraklet i Delfi men använder latin och inte grekiska på skylten i lägenheten där Neo träffar henne? 


13. Här har vi verkligen något som har förändrats under de 15 år sedan filmen hade premiär. Idag är det ju, faktiskt, så att vi människor definierar verkligheten genom matbilder på Instagram. Bättre eller sämre?


14. Miley Cyrus var inte den första som kämpade för twerken. 


15. Att Neo snor mobiltelefonen från denna yuppie-douchebag är något som aldrig hyllats tillräckligt.

Martin Memet Könick
| 14 juli 2014 14:00 |