Film

Skribent

Christian Björck

26 maj 2017 | 18:00

16 sköna serietidningsfilmer som inte handlar om superhjältar

När serietidningar nämns i filmsammanhang blir det ofta superhjältar som folk tänker på. Men det finns ett flertal filmer som ni kanske inte visste faktiskt var baserade på serietidningar – som inte handlar om superhjältar. Här är ett urval av de 16 bästa!
Serietidningar är ett brett medium och Hollywood har gjort adaptioner i åratal. Men då Marvel och DC med sina superhjältar har dominerat bland serietidningsfilmerna, finns det en hel del andra filmer som är baserade på serietidningar. Kanske något för er som inte diggar superhjältar och som avfärdat serier som medium? Jag har utgått från de kriterierna på denna lista: filmerna måste vara live-action och inte uppföljare. TV-serier inkluderas ej.
 
Jag har även valt att exkludera "Watchmen" och "Kick-Ass" från denna lista. Visserligen är de inte traditionella superhjältefilmer, men tematiken i filmerna och det visuella behandlar superhjältar i såpass stor utsräckning att de inte riktigt ska tas med här. Listan är inte rankad i någon speciell ordning.
 
 
 
Natalie Portman spelar huvudrollen i denna 1984-liknande berättelse, om ett övervakningssamhälle där en mystisk person som kallar sig V sätter sig upp mot övermakten. Hugo Weaving lånar rösten till V, som baserar sig och sina ideal på Guy Fawkes. Filmen bjuder på filosofiska teman och action. Baserad på serieromanen "V for Vendetta" av Alan Moore och David Lloyd.
 
 
 
Tom Hanks i huvudrollen som lönnmördare vandrar i spöregn med sin son, som blivit vittne till vad hans far faktiskt gör som yrke. Filmen är regisserad av Sam Mendes och i rolllistan ser vi också Jude Law och ikonen Paul Newman. Baserad på serieromanen "Road to Perdition" av Max Allan Collins och Richard Piers Rayner.
 
 
 
En action-komedi med Will Smith och Tommy Lee Jones i högform. Hemliga organisationen Men In Black (M.I.B.) där agenterna har bokstavs-kodnamn skyddar jorden mot utomjordiska hot. De ser till att besökare från andra världar håller sig i skinnet då de är på vår planet. "Men In Black" fick två uppföljare "Men In Black II" och "Men In Black 3". Baserad på serietidningarna "The Men In Black" av Lowell Cunningham. 
 
 
 
En 80-tals klassiker av John Hughes. Två nördar använder sig av datateknik för att skapa drömtjejen – och det lyckas! Likt många filmer av John Hughes var det en film om tonåringar för tonåringar, med outsiders i huvudfokus. Allas vår favorit Robert Downey Jr. gör en roll i filmen. Baserad på historien "Made In The Future" av Al Feldstein som publicerades i femte utgåvan av tidningen "Weird Science".
 
 
 
Kultfilm med Brandon Lee i huvudrollen som The Crow, en man som blivit mördad men återuppstått för att hämnas, både för sin egen död men även mordet på hans fästmö. Visuellt suggestiv och trogen sin förlaga. Baserad på serieromanen "The Crow" av James O'Barr.
 
 
 
Guillermo Del Toros filmadaption av den tryckfingervänlige demonen Hellboy. Hellboy, spelad av Ron Pearlman, arbetar för hemliga organisationen B.R.P.D. som skyddar mänskligheten mot övernaturliga hot. "Hellboy" tar inspiration från det ockulta och mytologi. Guillermo Del Toro gjorde uppföljaren "Hellboy 2: The Golden Army" och en tredje film låg i planerna. Den blev dock aldrig av och studion planerar nu en reboot med "Stranger Things"-stjärnan David Harbour som Hellboy. Baserad på seriealbumen "Hellboy" av Mike Mignola.
 
  
 
Viggo Mortensen spelar huvudrollen i denna film, regiserrad av David Cronenberg. Ägaren till en mindre resturang hamnar i blåsväder efter att han dödat två besökare i självförsvar. Denna spännande thriller, som utforskar just våld, visar på att det finns bra drama från serietidningar att hämta. Baserad på serieromanen "A History of Violence" av John Wagner och Vince Locke.
 
 
 
Steven Spielberg och Peter Jacksons kärleksbarn. En ambitiös motion-capture film med riktigt snygg animation och bra skådespelarinsatser, som ger ett härligt matinéäventyr. Jaime Bell spelar Tintin och motion-capture maestron Andy Serkis spelar Kapten Haddock. Baserad på seriealbumen  "Tintin: Enhörningens hemlighet", "Tintin: Krabban med guldklorna" och "Tintin: Rackham den rödes skatt" av Hergé.
 
 
 
Kingsman var en oväntad lyckad film, med en blandning av överdrivet våld à la Quentin Tarnatino, humor, skräddade kostymer och snygga hintar till äldre spionfilmer. Colin Firth gjorde en bra insats som actionhjälte och Taron Egerton fick en fin debut i huvudrollen. Kingsman får en uppföljare senare i år; "Kingsman: The Golden Circle". Baserad på seriealbumet "The Secret Service: Kingsman" av Mark Millar och Dave Gibbons.
 
 
 
Detta är inte den lökiga filmen med Stallone utan den senare med Karl Urban. Urban var perfekt som Dredd och filmens visuella stil och ton höll sig nära originalmaterialet, med stabil action. Bland huvudrollerna ser vi också Lena Headey, mest känd för allmänheten som Cersei Lannister i "Game of Thrones". Filmen gick inte så bra på bio men fick en större följarkrets efter DVD-släppet. Det har snackats om en uppföljare, men inget är bekräftat. Baserad på karaktären Judge Dredd skapad av John Wagner för serietidningarna "2000 AD".
 
 
 
"Blade" med Wesley Snipes i huvudrollen är en av filmerna som ofta citeras som den som satte standarden för hur serietidningsadaptioner ska göras. Mörk och trogen originalmaterialet, med halv-vampyren Blade som jagar och dödar vampyrer. "Blade" fick två uppföljare: "Blade II" och "Blade: Trinity". Baserad på karaktären Blade skapad av Marv Wolfman och Gene Colan som först dök upp i serietidningen "The Tomb of Dracula #10".
 
 
 
Den enda manga-adaptionen på listan. Det blev upp till syd-koreanerna att göra en riktigt lyckad sådan, då Hollywood har generellt haft svårt för att göra manga bra på filmduken (tittar på dig Dragonball Evolution). "Old Boy" följer huvudpersonens hämndresa efter att han blivit kidnappad och hållits inspärrad i 15 år. Filmen har influerat många efterföljande actionfilmer och serier, bland annat citeras "Daredevil" ha tagit en hel del inspiration i sin berömda "Hallway Fight Scene" i säsong 1. Baserad på mangan "Old Boy" av Garon Tsuchiya och Nobuaki Minegishi.
 
 
 
 
En kultfilm och till denna dag den bästa live-action adaptionen av TMNT. Filmen följer de muterade pizzaälskande Turtles innan de har visat sig för världen och möter reportern April O'Neill för att tillsammans besegra den onde Shredder. Noterbart är Jim Hensons fantastiska arbete med Turtles-dräkterna, som fortfarande ser bra ut jämfört med dagens CGI. Baserad på serietidningarna "Teenage Mutant Ninja Turtles" av Kevin Eastman och Peter Laird.
 
 
 
Det är få filmer baserade på serier som varit så trogna till sitt originalmaterial som "Sin City". Regisserad av Robert Rodriguez och Frank Miller, fick de både handlingen och den originella visuella stilen lyckat överfört till film. "Sin City" handlar om den mörka och förfallna staden Basin City och föjer ett tre av dess invånare, då de faller för stadens korruption i olika handlingar som sakta vävs ihop. I rolllistan syns bland annat Bruce Willis, Clive Owen, Mickey Rourke och Jessica Alba.  Filmen fick en uppföljare; "Sin City: A Dame To Kill For". Baserad på serieromanen "Sin City" av Frank Miller
 
 
 
Jim Carrey får gå loss som den helt urflippade karaktären The Mask. En av filmerna som verkligen satte Carrey på kartan, tillsammans med Cameron Diaz debut. Huvudkaraktären Stanley Ipkiss får händerna på guden Lokes mask, som ger bäraren oväntade krafter som används för att uppfylla bärarens egna önskemål. Filmen är något mer lättsam än sitt originalmaterial och fokuserar mer på humor och slap-stick. Serien var betydligt mer våldsam, samt att där har Stanley Ipkiss inte masken speciellt länge. Baserad på serietidningarna "The Mask #0-4" av Mike Richardson.
 
 
 
Michael Cera spelar Scott Pilgrim, en bassist i bandet Sex Bob-Omb och är lite av en "slacker". Han träffar tjejen Ramona som han faller för, men för att kunna dejta henne måste besegra hennes 7 onda ex för att vinna hennes hjärta. Filmen är regisserad av Edgar Wright och fick bra kritik för sin visuella stil. Baserad på seriealbumen "Scott Pilgrim" av Bryan Lee O'Malley.
 
 Övriga filmer som kan vara värda att nämna: "300", "Snowpiercer", "Red", "Dick Tracey",  "Tank Girl", "Blue Is The Warmest Color", "Ghost World" och "American Splendor". 
 
Har du någon favorit av dessa eller vurmar du för en film som inte tagits upp?
| 26 maj 2017 18:00 |