Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 oktober 2011 | 19:01

15-årsgränsen för "Breaking Dawn" står fast

För andra gången har Statens medieråd beslutat att den nya "Twilight"-filmen är för otäck för minderåriga.

Frågan har engagerat landets unga vampyrälskare under veckan, och efter påtryckningar från såväl fans som filmbolag har Medierådet låtit nya personer se filmen, för att få en andra bedömning. Men idag blev det klart att 15-årsgränsen står kvar. 

- Det var olyckligt. Förhoppningsvis kan de yngre fansen se fram emot filmen på dvd, men jag förstår att det inte är samma sak, säger Sverigeaktuella skådespelerskan Ashley Greene till SvD. 

Motiveringen från Statens medieråd lyder:

"Edward och Bella gifter sig och deras ofödda barn tär på Bella och skapar nya konflikter mellan vampyrerna och varulvarna. Framställningen innehåller en genomgående ångestfylld tematik som skildrar hur en kvinna bryts ned av sin graviditet samt obehagliga resonemang kring vad det är hon bär inom sig. Detta i kombination med scener som skildrar blodiga människor och blodiga vampyrattacker, samt en utdragen skildring av en akut och blodig förlossning där magen skärs upp på en skrikande kvinna med ett dramatiskt efterspel, bedöms kunna vara till skada för välbefinnandet hos barn under 15 år."

| 28 oktober 2011 19:01 |